Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабни полицейски акции в Турция след кървавия атентат в събота

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мащабни акции бяха предприети в Турция след атентата миналата събота, при който загинаха 44 души, а над 160 души бяха ранени. През последните два дни са били арестувани над 240 души. Властите обвиниха за атаката Кюрдската работническа партия - ПКК и призоваха за международна подкрепа в борбата срещу тероризма.

Властите в Анкара арестуваха две депутатки от прокюрдската Демократична партия на народите - Чаглар Демирел и Бесиме Конджа по обвинение в подкрепа на тероризма на нелегалната Кюрдска работническа партия - ПКК.

  След като са били снети показанията им, Бесиме Конджа e била освободена, а Чаглар Демирел е била оставена в следствието. Заповеди за арест са били издадени срещу други 8 депутати от прокюрдската партия, които се издирват от полицията.

  Лидерите на двете опозиционни партии в турския парламент - Кемал Кълъчдароглу и Девлет Бахчели се солидаризираха с акциите на властите, тъй като в обществото има много силни настроения срещу прокюрдските политици и активисти, подозирани, че подкрепят ПКК. Протестите продължават трети ден.
 
 Турският вицепремиер Нуман Куртулмуш призова международната общност да прояви повече солидарност с Турция в борбата срещу тероризма.

Повод за това е и срещата на външните министри на ЕС, на която ще обсъжда въпросът за преговорите за членството в ЕС.
 
  Турски медии излъчиха декларацията на българското външно министерство, в която се казва: Нищо в българската позиция не дава основание за изводи, че подкрепяме замразяване на преговорния процес за членството на Турция в ЕС.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!