Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи доживотни присъди в Турция след опита за преврат

Снимка: БТА
Турски съд издаде доживотни присъди на един полковник и един майор, заради ролята им в опита за преврат през юли. Това са първите присъди в най-големия процес в историята на страната. Те бяха обвинени в нарушаване на конституцията.

В Турция продължават арестите в рамките на разследването на мрежата на ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който се счита за организатор на пуча. След военните, полицията и магистратите, властите разшириха разследването в средите на бизнеса и на медиите. Днес са били издадени заповеди за арест на 380 бизнесмени, подозирани в осигуряване на финансова подкрепа на мрежата на Фетхуллах Гюлен. Сред задържаните са и главният юрисконсулт и бивш генерален директор на един от най-големите холдинги на страната "Доан Медиа", към която влизат вестник "Хюриет", информационната агенция "Доан", телевизионният канал "Си Ен Ен Тюрк" и други.

Преди това бе задържан друг високопоставен служител на холдинга Барбарос Муратоглу заради предполагаеми връзки с движението на Фетхуллах Гюлен. Групировката "Доан" се преценява за независима медия от правителството и според наблюдатели поредните арести имат за цел да заглушат свободата на словото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!