Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лятото - сезонът на съборите в Родопите

Снимка: Божидар Чолаков БНР - Кърджали



И тази седмица ще проследим съборите в Родопите. 
Групата за автентичен фолкор "Дунята" от село Черничево с още една спечелена награда от участие - златна стауетка и парична награда от седми фолклорен събор "С песни и танци на мегдана" в град Карнобат. 
Над 1600 участници от всички краища на България, над 3000 изпети песни, над 1000 изиграни танца на Фестивала за автентичен фолклор. Съборът тази година събра най-много певци, музиканти и групи, от всички провели се досега. Жури оценяваше изпълненията с председател професор Николай Ников и членове - академик Крум Георгиев, народният певец и фолклорист Георги Костов и народната певица Тонка Боева. 
Раздадените призове бяха четири, златна сатуетка, диплом и парична награда получиха фолклорната група за автентични песни "Дунята"  и едно живо агне получиха танцовият състав на град Стралджа, Кукерската група на село Джинот, мъжките певчески групи от Варвара, Пазарджишко и село Мезек, Свиленградско.
Четирима приятели, които силно обичат родното си място, което днес лека полека изчезва от картата на България са решили да събират  всяка година на родова среща - събор пръсналите се из страната жители на Яковица. Това е едно малако селце в община Кирково, разположено високо по билото на родопските ридове от където малкото останали жители се наслаждават на прекрасна панорамна гледка към долината на река Върбица и по-далече. Селото в миналото е било многолюдно, но днес наброява едва 60-тина души. Инициатори на събора са Момчил Топчиев, Слави и Ради Николови и Младен Топчиев. Във фолклорната програма ще вземат участие самодейци от Кирково, Дрангово и Бенковски. За празничното настроение ще се погрижи орк. Родопски солисти, родопската певица Сийка Хълбукова и гайдаря Атанса Младенов.

Новите предложения за народна песен са:

  • "Мома е мома родила" - изп. Ашли
  • "Чула ли си Елице" - изп. Славена и Алекс Димитров
  • ''Пасал Бойо'' - изп. Никола Тодоров

Гласуването е до следващата събота (04.08.2018), тук в сайта на Радио Кърджали







БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На Петровден откриват Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" в Стойките

В родното село на Апостол Кисьов - Стойките ще се проведе V-ти Национален гайдарски събор на негово име. Гайдари от цялата страна ще си дадат среща на 29 и 30 юни в родопското село. Преди пет години инициативен комитет решават съвместно с читалище “Пробуда - 1903” с. Стойките да основат събор на гайдари. За този период в селото отвори врати и..

публикувано на 04.06.24 в 15:41

Носията и гайдата на Стою Чонгаров стават част от съкровищницата на музея в Смолян

Наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян  неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други..

публикувано на 04.06.24 в 13:31

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35

Джазът завладява Кърджали на 15 юни

За 13-ти път през юни Кърджали ще бъде домакин на Кърджали Джаз фест, който е приемник на фестивала "Долината на Орфей". Тази година форумът ще се проведе на 15 юни, събота, на традиционното място - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал". Новото в изданието е началният час - 12 на обед, и увеличеният брой групи, които ще участват - четири.  "Решили..

обновено на 03.06.24 в 14:24

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

60-ият юбилей на поетесата енергетик Роса Соколова продължава да вълнува приятелите й , поканени да съпреживеят нейния арт и личен празник на високо в планината. Ще чуем звукова картина , мнението на внучката Ради, както и на самите замесени в юбилея . Във втората част на вкусния ни следобед ще ви представя репортаж от две изложби -..

публикувано на 03.06.24 в 12:12

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08