Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Момчилград ще има безплатен интернет на обществени места

Община Момчилград ще получи ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата WiFi4EU. Финансирането от Европа за спечелилите общини е в размер на 1 695 000 евро, което представлява приблизително 4.04% от общия бюджет на конкурса. Той беше обявен през ноември, а Община Момчилград успя да кандидатства в първите 10 секунди от отварянето на конкурса и така се пребори с конкуренцията на останалите почти 13 000 кандидати в Европа. Основният принцип за избор на победителите „пръв кандидатствал – пръв спечелил“.

До края на 2018 г. се очаква победителите да подпишат споразумение с Комисията за получаване на ваучери. До 18 месеца след това, местните власти трябва да изберат инсталационна компания, която да изгради избраните точки за достъп до високоскоростен интернет. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

От бранша алармират: Хлябовете "Добруджа", бял и типов може да изчезнат от пазара

„От 1 юли влиза в сила законодателната мярка, свързана с 15% таван на надценката на хляба, която ще доведе до абсолютна катастрофа по веригата производител – дистрибутор – търговец. Хлябовете  бял, типов и „Добруджа“ , които са обект на тази мярка, ще изчезнат от търговската мрежа, тъй като, ако се спази законодателното изискване, търговците трябва да..

публикувано на 27.06.24 в 11:00

Хванаха трима кърджалийски шофьори с фалшиви документи

За използване на фалшива диплома за основно образование е образувано досъдебно производство в ОДМВР-Кърджали с постановление на Районната прокуратура. Документът за придобита образователна степен е бил представен в сектор „Пътна полиция“ от 39-годишен жител на областта за издаване на свидетелство за правоуправление на моторно превозно средство. При..

публикувано на 27.06.24 в 10:19

В Областната администрация - Кърджали очакват решението на МС за смяна на управителя

Днес в Областна администрация - Кърджали очакват да получат решението на Министерски съвет, с което Ресми Мурад, областен лидер на ДПС, става областен управител на Кърджали.  Припомнямe, че със същото решение от длъжността ще бъде освободен Никола Чанев.  Областният лидер на ДПС Ресми Мурад е назначен за областен управител на Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 09:42

В Кърджали, Хасково и Смолян ще бъде слънчево

Оранжев код за интензивни валежи за областите Видин, Монтана, Враца и София издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология.  За областите София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград, Пазарджик, Ловеч и Плевен издаденият код за дъжд е жълт.  В Кърджали, Хасково и Смолян ще бъде слънчево. Днес в западната половина на страната ще се..

публикувано на 27.06.24 в 08:40

Областният лидер на ДПС Ресми Мурад е назначен за областен управител на Кърджали

Министерският съвет назначи четирима областни управители - на Кърджали, Пловдив, Търговище и Хасково. Със същото правителствено решение са освободени заемащите досега тези длъжности, съобщават от пресслужбата на МС.. За областен управител на област Кърджали е назначен Ресми Мурад. По образование е финансист. Бил  е кмет на община Ардино, последно е..

публикувано на 26.06.24 в 16:52
Архив 2022

Отбелязаха Международния ден за борба с наркотиците

С информационна кампания на открито в Кърджали отбелязаха Международния ден за борба с наркотиците.Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества. Доброволци запознаха ученици и граждани с вредата от опиатите. Двадесетина ученици се трудят като доброволци в Общинския съвет и те са връзката ни с другите младежи, заяви Валентина Грудева, секретар..

публикувано на 26.06.24 в 15:43

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с тези от 2023 г.

Резултатите от националното външно оценяване в десети клас са съизмерими с резултатите от миналата година, средният резултат по български език и литература (БЕЛ) e 49,4 точки, а миналата година беше 49,44 точки или спадът е само с около 4 стотни. По БЕЛ учениците са се справили много добре със задачи, които изискват по-голяма интегралност на знанията и..

публикувано на 26.06.24 в 12:28