Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри фотоизложба в Кърджали

Снимка: Областна администрация Кърджали


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в Кърджали фотоизложба "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция". Изложбата е разположена във фоаето на драматичния театър в Кърджали. Народните представители Адлен Шефкет и Ерол Мехмед, областният управител Никола Чанев и кмета на Кърджали Хасан Азис бяха сред официалните гости на събитието. На 16 април във всяко училище в България ще има ден на Конституцията съобщи  Цвета Караянчева. Идеята се родила преди 2 години и днес тя ще се реализира в национален мащаб като част от честванията "140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция". 

Дали някой ще прочете на сайта на Народното събрание, не е много ясно. Но това, че във всяко българско училище, във всеки клас ще се говори един часа за конституцията ще остане в малките им главички и в сърчицата им по нещо от конституцията и по нещо за учредителите, разказа председателят на Народното събрание.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На тържествена церемония 21 гимназисти получиха езикови сертификати по английски език

В ЕГ „Христо Ботев“ се проведе тържествено връчване на сертификатите от престижния Кеймбридж изпит. Възпитаниците на гимназията се явиха на CAE и въпреки тежестта на нивото се справиха повече от отлично, съобщават от администрацията на езиковата гимназия. От 21 ученици – 8 са с най-високото ниво на владеене на английски език - С2, което е показателно..

публикувано на 27.09.24 в 18:00

Правителството реши да назначи Радослава Кафеджийска като генерален консул на България в Одрин

Министерският съвет прие решение за назначаване на Радослава Велизарова Кафеджийска на длъжността генерален консул на Република България в Одрин, Република Турция с консулски окръг, обхващащ общините: Одрин, Къркларели и Текирдаг.  Радослава Велизарова Кафеджийска е с богат професионален опит в дипломацията. По образование е юрист, магистър по право..

публикувано на 27.09.24 в 14:27

Изписаха детето, чиято майка скочи с него от 3-тия етаж

Детето на 1 година и 5 месеца, което пострада при опит за самоубийство на майката в кв. "Студен кладенец" в Кърджали, вече е напълно здраво, съобщиха от здравното заведение. Момиченцето беше изписано днес около обяд. То е преминало преглед при няколко специалисти, извършени са му изследвания които са установили, че детенцето напълно се е възтановило...

публикувано на 27.09.24 в 13:41

72-годишен мотопедист е с опасност за живота след сблъсък с тротинетката в Хасково

Полицията в Хасково издирава водач на тротинетка, участвал в пътен инцидент на кръстовището между булевард "Сан Стефано" и улица "Стефан Караджа", където вчера са се сблъскали мотопед и електрическа тротинетка. Пострадал е 72-годишният мотопедист, който е настанен в Хасковската болница с опасност за живота. Мъжът с тротинетката е напуснал..

публикувано на 27.09.24 в 12:00

Над 5600 контрабандни парфюма задържаха митническите служители на МП Капитан Андреево

Недекларирани 5611 парфюма и тоалетни води с лога на известни марки откриха митническите служители на Митнически пункт Капитан Андреево при проверка на товарен автомобил.  На 24 септември на пункта пристига влекач с полуремарке с българска регистрация. Шофьорът – български гражданин, представя пред митническите служители документи за превозваната стока –..

публикувано на 27.09.24 в 11:30

Откриха новоизградения алпийски тролей край Дяволския мост

В община Ардино откриха новоизградения въжен атракцион „Алпийски тролей“ (ZipLine - зиплайн) над река Арда при Дяволския мост. Съоръжението е с дължина на въжето 150 метра и пресича река Арда. Максималната скорост, която може да се развие е до 50 км/ч. А максимално допустимото тегло е 110 кг. ZipLine представлява спускане по въже, като тялото на..

публикувано на 27.09.24 в 10:53

Започна предизборната кампания за предсрочните парламентарни

Днес официално започна предизборната кампания за предсрочния парламентарен вот на 27 октомври.Тя ще приключи в полунощ  на 25 октомври. Кампанията трябва да бъде водена на български език, се посочва в хронограмата, публикувана на сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК). Гражданите, партиите, коалициите, инициативните комитети, кандидатите и..

публикувано на 27.09.24 в 10:31