Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Писарски: Ролята на учителя в музикалното възпитание на децата е изключително важна

Петър Писарски
Снимка: 24 часа


Петгодишно проучване на Южнокалифорнийският университет открива съществени разлики между деца, които са се учили да свирят на музикален инструмент, и тези, които не са. Обучението по музика ускорява развитието на мозъка при децата, особено в областите на мозъка, които отговарят за обработването на звука, развитието на езика, възприемането на речта и уменията за четене според първоначалните резултати от  проучването . Промените настъпили в образованието от началото на тази учебна година засегнаха и обучението по музика.  Днес в предаването "Хоризонти" на радио Кърджали разговарям по темата с музиканта и композитора Петър Писарски.

"Искам да кажа, че новите учебници по музика са много добре направени, с внимателно подбрани песни, добре илюстрирани и не на последно място песните са с прекрасни текстове" - споделя музиканта.

"В новите учебници по музика са включени освен класически автори и народни песни, и песни от съвременни български композитори. Те са доста осъвременени - показан е съвременният звукозапис, разяснен е дигиталният начин на записване и от тук нататък зависи как ще се предаде материала, така че да завладее учениците и те да заобичат музиката".

"Музикалният вкус се възпитава от семейството и медиите. Децата се раждат отворени към музиката. Хубавите мелодии при всички положения вълнуват едно малко дете, незасегнато от това което в последствие му налага семейството, медиите и изобщо интонационната среда, защото по някакъв начин техният вкус се манипулира и то съвсем целенасочено."

"Ролята на учителят в музикалното възпитание на децата е изключително важна. Защото именно от учителят зависи дали едно дете ще заобича даден предмет или не. Аз съм свидетел, че вече се правят опити за разнообразяване на часовете по музика в отделни училища, където учителите са млади, нахъсани...Те канят изпълнители по време на часовете. Дори и нас са ни канили, да посвирим в часа с някоя китара, да изпеем нещо, да покажем как се прави една песен. Учителите трябва да направят часа си интересен. Да не минава "сухо". Да не се чете само за рождените дати на композиторите. Аз лично не знам кога е роден Бетовен, но това не ми пречи да обичам неговата музика." 

Цялото интервю с Петър Писарски чуйте в звуковия файл: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида... високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48

Езиковата гимназия в Смолян отбелязва 40 години от създаването си

Езиковата гимназия ,,Иван Вазов“ в Смолян отбелязва 40 години от създаването си. Гимназията е единственото езиково училище в област Смолян. По повод годишнината месец май е наситен със събития в училището -състезания, театрални постановки и т.н. Кулминацията на празника ще бъде тържествен концерт, който ще се проведе на 5 юни в Родопския драматичен..

публикувано на 24.05.24 в 14:44

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24