Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха нов команден пункт за борба с градушките в Хасковско

В Хасково действа нов команден пункт за борба с градушките. Противоградовата защита oбхваща нови 1.1 млн. дка обработваеми земеделски площи на територията на областта. Пунктът ще управлява действията на 27 ракетни площадки. Той бе открит от министъра на земеделието Десислава Танева. През последните 3 години средствата за модернизацията на системата за противоградова защита възлизат на над 13 млн. лв. Това са първите инвестиции след 1989 г. за увеличаване обхвата на защитаваните площи и за инвестиране в противоградова защита.

Общата стойност на командния пункт в Хасково и ракетните площадки е около 1 млн. лв. От общо 1.5 млн. дка обработваеми площи в област Хасково ще бъдат опазвани от градушки 1.1 млн. дка. В незащитаваната територия се предвижда градозащитата да се осъществява чрез самолетен способ, но това ще се реализира само при споделена финансова отговорност между държавата и земеделските производители.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Радослав Милев: ГЕРБ и ДПС смятат да управляват заедно

Няма нищо учудващо в смяната на областния управител на област Кърджали и назначението на Ресми Мурад за такъв, тъй като ГЕРБ и ДПС работят заедно от доста време. Двете партии се канят да управляват съвместно и България. Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали Радослав Милев от "Демократи за силна България". Радослав Милев: “Tе..

публикувано на 01.07.24 в 11:20

Интензивен трафик на "Маказа"

Към 9.50 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 1.5 километра. В посока България движението е спокойно.

публикувано на 01.07.24 в 10:01

Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков. "Това е голяма отговорност и изпитание предвид силно фрагментирания парламент, както и въздържането на мнозинството български граждани да вземат..

публикувано на 01.07.24 в 09:54

От днес пенсиите се увеличават с 11 процента

От днес - 1-ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава  доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националният осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на..

публикувано на 01.07.24 в 09:35

Художничка от Бурса рисува родния си ардински край

Вилдан Йозкан от Бурса, с корени от ардинското село Сухово обича да пресъздава в творбите си пейзажи и битови композиции чрез акварел. С особена дълбока почит тя изобразява спомени от родния си край и детството.   Вилдан с помощта на четката и боите този път е нарисувала родната къща на покойния Азис Рамадан от Сухово.  „Той беше много..

публикувано на 01.07.24 в 09:32

Президентът връчва първия проучвателен мандат за съставяне на правителство

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател има седем дни, за да..

публикувано на 01.07.24 в 08:36

Жълт код за жега в Кърджали

Жълт код за високи температури е обявен за по-голямата част от България, показва сайтът на НИМХ. Без предупреждение за екстремни температури са областите Сливен, Търговище, Разград, Добрич, Варна, Шумен и Бургас. Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната..

публикувано на 01.07.24 в 08:34