Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Великите европейци" идват в Кърджали


През 2012 година журналистът в радио Пловдив Пламен Асенов стартира седмичната рубрика "Великите европейци". До средата на 2019-та, той представя над 300 словесни портрета на велики и вдъхновяващи личности от Европа . 47 имена от радио предаването вече са издадени в книга. След премиерата в Пловдив на 22 май, Кърджали е първият град, който ще се срещне с изданието и неговия автор. Това ще стане на 12 юни в 17,30 часа в Регионалната библиотека "Н.Й.Вапцаров". Радио Кърджали е медиен партньор на проявата. Авторът разказва за книгата в аванс, чуйте го в звуковия файл:

Поредицата е уникална в историята на българската журналистика, разказите в нея са динамични, интересни, съчетани са с автентични звуци и подходяща музика, носят силен образователен елемент и в същото време имат развлекателен характер. Така се реализира една от основните цели на „Великите европейци” – да докосне възможно най-широк кръг слушатели, включително младите хора.

Още от самото начало има идея „Великите европейци” да се пренесе и в книга. Тази смяна на медията дава нов, свеж поглед и може да стигне до различна аудитория. Първата книга от поредицата се появи на бял свят в средата на май 2019 и тя се опитва да започне отговора на този въпрос, като представя 47 портрета на европейски гении - от Омир до Тери Пратчет. Към словесните портрети художникът Александър Гьошев прибави и неговите и 47 графични портретни скици, които говорят един и същи език с текста, но с различна, прелестна интонация. 

Пламен Асенов /1958, Пловдив/ започва работа през 1981 година във вестник “Нов живот” – Кърджали, а от 1990 до 1992 г. е журналист във в. “Демокрация” и “Подкрепа” – София. От началото на 1991-ва е кореспондент на Българската редакция на британската ВВС. След закриването на редакцията през 2006, е на свободна практика, пише политически анализи за в. “Дневник”, “Сега”, “24 часа”, “Труд”, коментатор е на Радио “Пловдив” и БНТ-Пловдив. През 2006 е сценарист на “Лица от България”, документална поредица от 15 филма с режисьор Дамян Серкеджиев, излъчени по БНТ-София. От началото на 2007-ма и досега е политически наблюдател за България, Балканите и Европа на радио SBS – Мелбърн, Австралия. За поредицата си от 104 политически коментара в пловдивския в. “Марица”, през 2011 печели наградата “Пловдив” за журналистика.

От октомври 2012 година в ефира на Радио Пловдив стартира „Великите европейци”, образователно-развлекателна поредица на Пламен Асенов, която включва радио-портрети на известни личности от европейската история, политика, култура, наука и др. Тя се излъчва също по Програма „Хоризонт” на БНР и радио SBS – Мелбърн, за българите в Австралия. От март 2014 година Пламен Асенов е и политически коментатор на сайта faktor.bg.

Като писател е автор на шест книги - поезия и проза. Със свои текстове участва и в две концептуални изложби на Центъра за съвременно изкуство „Баня Старинна” - Пловдив.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40