Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещи на Роженските поляни

3
Събка и Таня Кьоровски, майка и дъщеря влюбени в българските народни танци.
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Роженският събор отмина, но за него ще се говори дълго. През тези три дни толкова много изпълнители, фолклорни групи и състави представиха фолклора на България. Това издание на събора ще се запомни с засиления интерес от страна на чужденци, дошли да се докоснат до българския фолклор и красивата природа на Родопите.

Сестрите Анета и Снежана Чакърови, заедно с Елка Дуганова от Неделино представиха това явление неделински двуглас.

На Роженските поляни бяха майка и дъщеря Събка и Таня Кьоровски, част от ТК „Опа-иха“, които казват, че народните танци са като релаксираща терапия след забързаното ни ежедневие.

Холандка запя родопската песен. Колко е силна само магията на родопския фолклор, за да накара чуждоземци да се влюбят в нашата музика.

Младият изпълните Филип Синапов взе участие в Родопската вече, като представи песни от своя нов албум. Младият изпълнител пише и книга за своето родно село в която събира историята, културата, традициите и фолклора на село Гърбати. В рамките на събора се проведе и конкурс за българска народна носия. В него Филип Синапов показа булченски костюм, който спечели лауреатната награда, а празничния момински костюм спечели второ място, и двата от региона на село Гърнати.

Всичко това може да чуете в прикачения звуков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Работодатели, обучаващи организации и търсещи работа се срещат на обща трудова борса в Кърджали

Поредната обща трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта, ще се проведе в Кърджали на 7 юни от 10:30 ч. в Дом на културата. На нея освен фирми и организации в качеството си на работодатели, ще присъстват и обучаващи организации, каза  Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали и допълни, че тази година двойно повече..

публикувано на 06.06.24 в 12:27

На Петровден откриват Национален гайдарски събор "Апостол Кисьов" в Стойките

В родното село на Апостол Кисьов - Стойките ще се проведе V-ти Национален гайдарски събор на негово име. Гайдари от цялата страна ще си дадат среща на 29 и 30 юни в родопското село. Преди пет години инициативен комитет решават съвместно с читалище “Пробуда - 1903” с. Стойките да основат събор на гайдари. За този период в селото отвори врати и..

публикувано на 04.06.24 в 15:41

Носията и гайдата на Стою Чонгаров стават част от съкровищницата на музея в Смолян

Наследниците на гайдаря Стою Чонгаров – дъщеря му Адилина Чонгарова и синът му – Петко Чонгаров, подариха на Регионалния исторически музей “Стою Шишков” в Смолян  неговия личен костюм, изработен в края на 50-те години на ХХ в., гайдата, на която се учи и на която свири дълги години, изработена от Георги Марков от с. Кремене, чантата за гайда и други..

публикувано на 04.06.24 в 13:31

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35

Джазът завладява Кърджали на 15 юни

За 13-ти път през юни Кърджали ще бъде домакин на Кърджали Джаз фест, който е приемник на фестивала "Долината на Орфей". Тази година форумът ще се проведе на 15 юни, събота, на традиционното място - бутиков хотелски комплекс в кв. "Байкал". Новото в изданието е началният час - 12 на обед, и увеличеният брой групи, които ще участват - четири.  "Решили..

обновено на 03.06.24 в 14:24

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

60-ият юбилей на поетесата енергетик Роса Соколова продължава да вълнува приятелите й , поканени да съпреживеят нейния арт и личен празник на високо в планината. Ще чуем звукова картина , мнението на внучката Ради, както и на самите замесени в юбилея . Във втората част на вкусния ни следобед ще ви представя репортаж от две изложби -..

публикувано на 03.06.24 в 12:12

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01