Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дарина Славчева с дар към всички почитатели на тракийската песен

Дарина Славчева Славова
Снимка: Божидар Чолаков БНР Кърджали



Тракийската народна певица Дарина Славчева Славова издаде четвъртия си албум „Дар от Тракия“. Той е съставен от 22 тракийски песни, които през годините са осъществени с различни инструментални състави. Името на албума не е случайно избрано, разказва народната изпълнителка.

„Дар от Тракия“, защото това е моят подарък към всички почитатели, любители на тракийската песен, по повод 20 години от началото на творческата ми дейност. Това са песни, които не съм издавала през годините. Песни, които не са намерили място или време, за да бъдат издадени.  Най-старите записа са от 1999 година, заедно с оркестър „Тунджански звуци“, разказва Дарина Славчева.

Албумът съдържа доста бавни песни, не липсват и бързите, закачливи. Музикалната творба  „Мама Тодорчо думаше“ е включена в учебника по музика за 7 клас. Песните от музикалния албума са събирани от възрастни хора, от различни краища на Тракия, разказва Дарина Славчева.

Това е доста ангажиращо и отговорно, за да ти предаде един възрастен изпълнител своите песни. През годините имам събрани около хиляда песни, които не са видели бял свят за широката публика. Моята цел е да съхранявам и популяризирам непознатия песенен тракийски фолклор, разказва още тракийската певица.  

По този проект Дарина Славчева Славова е работила с оркестъра за народна музика на Българското национално радио, диригента Димитър Христов, оркестър „Тунджански звуци“ с ръководител Георги Иванов, инструментална група:  Кръстьо Димов, Васил Василеви и Темелко Иванов – кавал, Венцислав Андонов, Иван Георгиев и Добромир Велев  – гайда, Бисер Соколов и Николай Паскалев – гъдулка, Валентин Янков, Владимир Владимиров и Ивелин Божков – тамбура, Методи Методиев и Хасан Мусов – тъпан.

Тракийската певица обещава на някои от песни да направи и видеоклип. С песните в албума „Дар от Тракия“ изпълнителката показа мелодичността и богатството на тракийската песен. Тя се надява те да достигнат до младите хора и да продължат своя път към бъдещето.

Чуйте цялото интервю и песни от албума в прикачения зувков файл. 

Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook. Последвайте страницата и в Instagram


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45