Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Откриха Месеца на Америка в Кърджали

Днес, 10 февруари, в ранния следобед се откри поредното издание на Месеца на Америка в Кърджали, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година.

Откриването бе в Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ с документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков - българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ.


Виден Илиев Табаков е български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фон Браун и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“.

Роден е на 14 декември 1919 г. в Стакевци. Той е най-голямото от трите деца на заможен български търговец. Завършва средното си образование във Видин в Мъжката гимназия „Цар Симеон Велики“. През 1939 г. следва един семестър машинно инженерство в Карловия университет в Прага, преди да бъде прехвърлен в германски университет в чешката столица. През 1942 г. се дипломира и прави докторска дисертация в Берлинската политехника, където предсрочно завършва и аеронавтика през 1946 г.

През 1948 г. заминава за Аржентина, където заедно с италиански и немски инженери участва в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет. Работи в Буенос Айрес. В Аржентина защитава патент за подобряване на охлаждането при хладилниците до 1956 г.

Чуйте повече за дейността на Виден Табаков от Агоп Узунбохосян, директор на Обсерваторията в Кърджали, който ни разходи из изложбата, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков  : 




  

Изложбата, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков е подготвена от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ съвместно с Държавна агенция „Архиви“.


Откриването продължи с лекция от докторанта от Софийски университет „Св. Климент Охридски“  Виктор Данчев на тема „Космически предизвикателства“. Виктор Данчев и екипът с който работи, изработват български мини сателити, които изстрелват в космоса. Чуйте повече от самия него: 



 


Мероприятието продължи с връзка по Скайп от Университета на Колорадо в град Болдър, САЩ, се включи младият български учен Момчил Молнар, който през лятото на 2019 присъства на лятната академия на Обсерваторията, която се провежда на "Белите брези".

През това време, във фоайето на Обсерваторията младата Радостина Аврамова събра в космическа работилница деца от V-VI клас. Чуйте какво каза тя пред журналисти: 



 


Следващата проява за Месеца на Америка ще се проведе на 20 февруари от 14 часа в Бизнесинкубатора. Тогава ще гостуват комисар Явор Колев, директор на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП и гл. инспектор Светлин Лазаров , началник на сектор "Дигитални анализи и открити източници", които ще запознаят кърджалийци със заплахите в интернет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Офис на НАП, Кърджали

Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки

Учениците, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. Това напомни в ефира на Радио Кърджали Нериман Сали, директор на офиса в Кърджали на..

публикувано на 28.06.24 в 17:16

Традиционният събор в Конуш ще е с благотворителна цел

Хасковското село Конуш ще отбележи селищния си събор в събота, 29 юни. Празникът на селото ще започне с футболен турнир с благотворителна кауза -  "Да помогнем на малката Никол". 8-годишното момиченце от Хасково се бори с тежко заболяване.  Кметът на Конуш Златко Латунов уточни, че турнирът ще е разделен на две части - за деца до 16 години и за..

публикувано на 28.06.24 в 15:51

70 деца се учиха на пътна безопасност в Кърджали

Възпитаници на детските градини „Чайка“ и „Мир“ в Кърджали бяха обучени днес от пътни полицаи на основни правила за  безопасно движение на специално оборудвана площадка в двора на ОУ „Св. Климент Охридски“. Проявата е съвместна на сектор „Пътна полиция“ в ОДМВР-Кърджали, Община Кърджали и Областно пътно управление по повод 29 юни – Национален..

публикувано на 28.06.24 в 13:09
Снимката е илюстративна, архив

Задържаха мъж с наркотик в Кърджали

38-годишен е задържан с наркотик в Кърджали. На мъжа е направена проверка в четвъртък в късния следобед от полицейски служители. Те намерили в него 2 грама кристалообразно вещество, което при направен тест реагирало на метаамфетамин.  Наркотичното вещество е иззето, притежателят му е задържан за срок до 24 часа в РУ-Кърджал, съобщават от..

публикувано на 28.06.24 в 10:02

Пътуващият фестивал на храната и изкуствата продължава да търси старите рецепти на кърджалийските села

След като в село Глухар бе дадено началото на пътуващия фестивал “Вкус Фест” за 2024 г., той продължава с втора спирка в село Стремци на 29 юни /събота/ от 10.00 часа. За първи път в Глухар посрещнаха гости не само от област Кърджали, но и от Пловдив, Плевен, Търговище и др. В Стремци гостите на фестивала ще опитат местни деликатеси, приготвени от 55..

публикувано на 27.06.24 в 10:06

Кирково е пред воден режим

Кирково е пред воден режим. От вчера са въведени ограничения в ползването на водата от река Върбица, откъдето населените места се водоснабдяват. Това съобщи пред Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. Една от причините е засушаването и горещините, втората - от двайсетина години се иззема инертен материал от коритото на реката.  Община..

публикувано на 26.06.24 в 13:33

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10