Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Текстът на Лив Улман е най-близо до моето усещане за актьорската професия

Йоана Буковска: Животът е постоянно променяне, вероятно продължава и след смъртта

Йоана Буковска-Давидова
Снимка: Валентина Иванова

Бестселърът "Промяна" на норвежката актриса Лив Улман е адаптиран в ориганален моноспектакъл и изпълнен от бългаската й колежка Йоана Буковска-Давидова. Кърджалийската публика видя едно уникално представление, наречено "Променяне" - хибрид между кино и театър, в който зрителят се включва чрез мобилния си телефон. Въпреки новаторската визия, драматургията показва общочовешки проблеми - какво е да си жена днес и можеш ли да намериш баланса в живота си на актриса и майка едноврменно, като това е дилема и за всяка друга професия. Йоана Буковска-Давидова разказва за трудностите при реализацията на уникалния спектакъл, за срещата си с Лив Улман и за отговорите, които не спираме да търсим в живота. Чуйте разговара на Валентина Иванова с актрисата:

Йоана Буковска-Давидова: Никоя биографиите на актьорите, която съм чела, не се е припокривала толкова много с моето усещане какво значи нашата професия, както текстът на Лив Улман. Тя изследва живота от гледна точка на това, че хората не са толкова различни, независимо какво работят, кой колко е известен, че им се случват еднакви неща. Всички минаваме през едни и същи трудности, имаме едни и същи страхове. Това, което ни прави различни, е как преминаваме през тях и позволяваме ли да ни променят.

Имах огромното щастие да се запозная с Лив Улман при моето турне в Скандинавия. Това е един голям подарък от съдбата. Тя живее в Бостън, САЩ, но турнетата ни се засякоха в Осло. Аз успях да я гледам, тя не успя да дойде на мое представление, но ми обеща тази година да дойде в България, за да го види.
Не съм сигурна, че ще посегна отново към толкова сложен проект. Това е частен проект, осъществен със субсидия от "Пловдив - Европейска столица на културата| 2019". Правя го сама. Тежко е да си на свободна практика и да правиш нещата, които смяташ, че са смислени. Но отзвукът сред публиката ми дава сили да продължавам, да не се отказвам. Знам, че има хора, които имат духовна потребност да го преживеят.
Театралният спектакъл е драматизация по книгата „Промяна” на актрисата Лив Улман. Спектакълът отбелязва 80-годишния юбилей на норвежката актриса и 100-годишнината от рождението на режисьора Ингмар Бергман. Това е и един от първите театрални спектакли в Европа с добавена виртуална реалност. Реализиран е по проект на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40