Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звиница - селото на щъркелите

Снимка: Радка Петкова БНР Кърджали



Село Звиница се намира в полупланински район разположено по северните склонове на Източните Родопи, които преминават в Хасковската хълмиста област. Звиница и близките села се считат за "Добруджата" на Кърджалийска област. Селото се слави и с многобройната популация от щъркели, която се връщат всяка година в Звиница. През годините са преброявани над 280 щъркела. В селото има 68 гнезда.

И тази година в кърджалийското селото посрещнаха първите предвестници на пролетта. Според кмета на Звиница Ниязи Вели, доброто разположение на селото, с равнината, черноземната почва и многото водоеми наоколо са привлекателно място за пернатия вид. Кметът на с. Звиница Ниязи Вели

Първите щъркели са дошли на 5-6 март.

Първо идват мъжките щъркели, за да подготвят гнездото, ако трябва да се ремонтира и след това идва женската“, разказва Ниязи Вели.

Щъркелите се връщат всяка година в селото, вече повече от 30-40 години. Спомня си кмета.
Винаги е имало щъркели тук, в Звиница. Спомням си… Аз бях ученик. Преди 40-50 години, в селото имаше само едно гнездо, на един стар бряст. След това взеха да се увеличават всяка година“, разказва с любов за тях управника на Звиница.  

На всеки електрически стълб в селото има щъркелово гнездо. През миналата година кмета съвместно с енергоразпределителното дружество са изградили няколко платформи, за да могат да си изградят гнездо бяло-черните птици. 

Хора от Звиница смятат, че щъркелите пазят селото от природни бедствия и носят щастие и радост.

„Радваме се като ги видим. Носят берекет в селото. Градушка не вали. Смятаме, че те ни пазят от такива природни бедствия“, разказва Хатидже.

Дългокраките птици са обичайна гледка край тракторите които орат нивите.

Когато се излюпят малките, родителите им носят гущери, жаби, змии съм виждал да им носят с клюновете си“, разказва кмета Вели и продължава…

„Има случаи, когато носят всякакви неща в гнездото и често се оплитат в сезали и телове, падали са от гнездата си. Тогава се налага да им помагаме. Поддържам връзка със „Зелени Балкани“ в Стара Загора (в.а. център за диви животни) и с РИОСВ – Хасково… Ако има някое наранено или се нуждае от помощ, те идват и го прибират. Там го лекуват и му помагат“, разказва кмета на Звиница. 

Тези дни за хората от Звиница актуалната тема не е коронавируса, а се питат дойде ли вашия щъркел?

Така ще си съжителстват хора и щъркели до края на август, когато червеноклюните птици ще се съберат на полето, в края на селото и ще поемат отново пътя към топлите страни на юг, а жителите на Звиница ще ги чакат и следващата пролет. 

Чуйте репортажа в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07