Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метин Хафъзсалим: В "Бюрото по труда" Кърджали няма наплив на безработни заради извънредното положение

Агенцията по заетостта препоръчва на всички, които желаят да ползват услугите ѝ, да се съобразят с мерките на правителството по отношение на COVID-19 и с призива на обществеността за ограничаване на контакти и срещи, особено на места със струпване на хора, каквито често са бюрата по труда.

Това се отнася най-вече за желаещите да се регистрират като търсещи работа лица, поради освобождаване от работа, включително и след завръщане от чужбина, т.е. за да получават обезщетения за безработица. Нова електронна услуга за регистрация на търсещите работа лица предлагат Агенцията по заетостта и Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Новата услуга дава възможност за бърз достъп и лесно изготвяне на заявление-декларация за регистрация в бюрото по труда. Друго нейно предимство е, че заявлението ще бъде автоматично получено в бюрото по труда, в което лицето е избрало да се регистрира, без то да търси и вписва електронния адрес на бюрото. Ето защо безработните, които подават заявление по този ред, много внимателно и коректно трябва да адресират заявлението си до бюрото по труда, в което се регистрират. 

На Единния портал за достъп до електронни административни услуги на ДАЕУ, раздел „Социални дейности“/„Безработица и насърчаване на заетостта“ са активни и други пет електронни услуги за търсещи работа и работодатели, публикувани с подробна информация за тяхното съдържание и начин на ползване.

Лицата с активна регистрация като безработни, които имат планирани срещи с трудовия си посредник, също не е задължително да посещават бюрото по труда в периода на извънредно положение. Както вече информирахме, с тях ще се свърже трудовият им посредник по телефон или електронна поща, за да уточнят необходимите действия в този период. Агенцията по заетостта е предприела действия за своевременно информиране на клиентите си чрез телефон, SMS, електронна поща, социални мрежи, медии, както и със съдействието на местната власт чрез публикувани съобщения в кметствата и масово посещавани обекти в малките населени места. На лицата, които не са посочили или имат промяна в данните за контакт, препоръчваме сами да се свържат с бюрото по труда. Списъкът с телефони за връзка с всяко бюро по труда е разширен с цел повишена ефективност при предоставянето на информация или консултация.

Агенцията по заетостта изисква от клиентите на бюрата по труда, които са се завърнали от чужбина, да спазват 14-дневния карантинен период от тяхното пристигане. Няма да се допускат в териториалните офиси лица, за които не е изтекъл карантинния срок, а за установените случаи на нарушение се уведомяват компетентните органи. В допълнение, от днес всеки желаещ да ползва присъствена услуга, първо ще попълва декларация, че не е пребивавал извън страната през предходните 14 дни и ще носи отговорност за декларирани неверни данни.

Работодателите също се призовават да търсят услугите на бюрата по труда чрез неприсъствени методи за комуникация. В тази връзка Агенцията по заетостта им обръща внимание да не вземат прибързани крайни решения относно своя персонал и да бъдат отговорни за съхраняване на основния си капитал – човешкия ресурс. Начини как да се постигне това са предложени на сайта на Министерство на труда и социалната политика.

В случай на масово освобождаване на персонала следва да се спазва нормативния ред, регламентиран в Закона за насърчаване на заетостта, но Агенцията по заетостта силно препоръчва вземането на подобно решение да се предшества от консултация със съответното бюро по труда с оглед своевременно планиране на възможните действия за преодоляване на критичния период.

За времето на извънредното положение всички нормативно определени срокове, касаещи определяне на правото и получаването на парични обезщетения при безработица спират да текат  Лицата, желаещи да подадат документи за получаване на обезщетения  при безработица ще могат да се регистрират в бюрото по труда и да подадат документи за получаване на обезщетения в срок до 14 дни след отмяната на извънредното положение, като подадените в този период документи ще се смятат за подадени в срок (чл. 3а, ал.2 т.1 от ЗМДВИП), т.е. няма да търпят санкция поради забавяне.

В Бюрото по труда в Кърджали няма наплив на безработни, заради извънредното положение в страната. Това съобщи директора на трудовата борса Метин Хафъзсалим. Според него, това се дължи на навременната координация на "Бюрото" със собствениците на фирми на които им се наложи да спрат дейността си. 


Чуйте повече в интервюто на Илияна Типова с директора на "Бюрото по труда" Кърджали Метин Хафъзсалим: 








Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
град Анси

Франция, мон амур! Еп.26

В епизод 26 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов предлагаме интересна информация за красивия планински град Анси. Ще научите защо наричат Анси „Рим на Алпите“ и „Венеция на Алпите“. Ще разберете кои са културно-историческите забележителности, които привличат туристите. Ще се потопите в приказната..

публикувано на 14.08.24 в 15:13
Град Екс ле Бен е популярна туристическа дестинация

Франция, мон амур! Еп.25

В епизод 25 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов представяме термалното градче Екс ле Бен. Ще чуете: На брега на кое известно езеро се намира градът ? Кой френски поет пише най-известната си романтична поема на брега на това езеро ? Кой и кога е изградил първите терми ? Кои височайши особи..

публикувано на 12.08.24 в 19:19

Франция, мон амур! Еп.24

В епизод 24 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов разказваме най-важните и най-интересните неща за Дисниленд Париж. Посочваме точното местоположение на парковете и даваме указания за най-лесен достъп. Представяме приказните светове на тематичния парк Дисниленд и какви забавни щуротии ви очакват във..

публикувано на 12.08.24 в 19:14

Франция, мон амур! Еп.23

Епизод 23 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов е посветен на националния празник на Франция. Отговаряме на въпросите : Какво се случва на 14 юли 1789 г.? Кое събитие се счита за начало на френската революция ? Как се стига до тази ситуация ? На какво се дължи тежката криза при управлението на..

публикувано на 12.08.24 в 19:01
Кметството в Шамбери

Франция, мон амур! Еп.22

В епизод 22 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ви представяме град Шамбери: Къде е разположен Шамбери и какво е било значението му през Средновековието? Кои са най-важните забележителности на града? Кой е символът на Шамбери? Кой известен писател и философ живее и твори в Шамбери през..

публикувано на 31.07.24 в 12:17
Термите във Виши

Франция, мон амур! Еп.21

В епизод 21 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов ще чуете : Защо град Виши е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство ? Какви болести лекуват термалните извори на Виши ? В коя класация Виши е поставен на първо място ? Каква е историята на града и какво представлява „режимът на Виши“..

публикувано на 31.07.24 в 12:12
Дидие Дешан ще остане начело на Франция до 2018 година

Франция, мон амур! Еп.20

Епизод 20 на рубриката на Радио Кърджали "Франция, мон амур!" с водещ Нурай Садулов е посветен на френския национален отбор по футбол. Ще чуете : Колко европейски и световни титли има националният отбор на Франция по футбол ? Кои велики футболисти са в основата на тези успехи ? Кой френски национал е трикратен носител на Златната..

публикувано на 31.07.24 в 12:07