Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Азис: Трудното време отключи у хората в Кърджали чувството на солидарност


Началото на Свещения за мюсюлманите месец Рамазан възбуди тревога от засилване на пътникопотока от съседна Турция към България по празниците, което би спомогнало за разпространение на корона вируса. Как се контролират завърналите се от чужбина да спазват карантинния период? Какви мерки е предприел общинският кризисен щаб в Кърджали от началото на извънредното положение? С какво общинската власт се погрижи за социално слабите и каква е подкрепа за бизнеса? Отговор потърси Валентина Иванова от кмета на община Кърджали Хасан Азис. Чуйте отговорите в звуковия файл:

Хасан Азис: Общинският кризисен щаб заседава всеки ден от началото на извънредното положение. Изградихме система за наблюдение и контрол на хората, които се прибират от чужбина и от вътрешността на страната и система за контрол на мерките, спуснати от Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб.

Координацията на нашия щаб с областния щаб и Националния оперативен щаб е на добро ниво. Резултатите, които имаме, са добра оценка на нашата работа.

От 13 март до 24 април 2020 г. с кметовете  на населените места и с домоуправителите на жилищни блокове в града, в координация с органите на МВР и РЗИ, всеки ден водим отчет за хората, които се прибират от чужбина. За този период в селата на общината са се завърнали 396 човека, а в града - 706, т.е. общо 1112. Пристигналите от Англия са 83, от Германия - 62, от вътрешността - 23, а от Република Турция - 161, от които 60 души в селата, а 101 - в Кърджали.

На мартенската сесия на общинския съвет в Кърджали бяха приети някои мерки за облекчаване на бизнеса, принуден да затвори през извънредното положение. Това решение на Общинския съвет беше в посока на намаляване или отменяне на някои от наемите, които Общината събира от общинската собственост - тротоарно право и др. по време на извънредното положение.Също така отменихме наемите на спортните обекти, заведения за бързо хранене и павиниолите на Перперикон.  Общината направи и жест към лекари и зъболекари, които са наематели на общинска собственост. Подготнвили сме и пакет №2 в подкрепа на бизнеса, който ще бъде обсъден на предстоящата през април сесия. Той ще бъде насочен и към други търговци, които са в договорни отношения с Общината.

Организирахме серия от иницативи, свързани с подкрепа на възрастни и трудноподвижни наши съграждани. Социаалният патронаж обслужва около 200 души всеки ден, като им носи храна и им помага в почистването на дома. Въведохме телефон за помощ, на който хора със затруднения да пазаруват храна и лекарства, могат да се обаждат. Въведохме и телефон за психологическа помощ, на който специалисти дават съвети и информация. Интересното е, че имаме обаждания, не само от Кърджали и областта, а и от Северна България и от Турция.

Стигнахме до 500 самотни, трудноподвижни хора без близки и им осигурихме пакети с храна и предпазни средства. Имаме списък с още 300, на които до десетина дни ще предоставим сащата подкрепа.

В дарителската кампания се включиха много хора, в т.ч. общински съветници от всички групи в местния парламент.

Трудното време, в което се оказахме, отключи у хората в Кърджали чувството на солидарност и това много ме радва.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
с.Шумнатица. 2023

Празник на качамака събира гости в Шумнатица

Близо 1400 порции качамак ще бъдат раздадени на гостите на Празника на качамака в кирковското село Шумнатица, който ще се проведе на 1 юни, събота.  Родопският деликатес ще бъде приготвен по традиционна местна рецепта, а брашното за него ще бъде смелено във възстановената през 2016 година воденица в селото.  Заместник-кметът на Община Кирково..

публикувано на 29.05.24 в 10:29
Нашественикът

Нашествениците са победени поне за 10 години

Приключи пръскането срещу каламитета на намножаване на марокански скакалци и в община Кърджали.  С два вертолета бяха третирани 4 200 дка обработени площи, съобщи за Радио Кърджали д-р Георги Грозев, директор на областната дирекция на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Ден преди това приключи и пръскането с вертолети на..

публикувано на 28.05.24 в 01:58
Стилияна Николова

Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида" започна

В Хасково започна Шестият международен турнир по художествена гимнастика "Кралица на Аида". В него участват около 600 гимнастички. Те са от 23 клуба от страната, Босна и Херцеговина и Черна гора. Той се организира от Спортен клуб по художествена гимнастика Аида, към който тренират и кърджалийските гимнастички. Около 80 от тях взимат участие в през..

публикувано на 25.05.24 в 12:35

Започна Фармфест "Момчилград"

Близо 50 фермери и производители вземат участие във втория Фармфест "Момчилград". Той беше открит в 10 ч.  с изпълнението на гайдарски състав "Войводите" в подножието на лесопарк "Момчил юнак". В началото на Фармфест "Момчилград" беше раздаден курбан за здраве и берекет.  Посетителите могат да видят отблизо местни породи..

публикувано на 25.05.24 в 11:15
Мира Нико и Руси Ников

Писателката Мира Нико и баритонът Руси Ников за романите, операта, сцената и живота

30 години след първите си изяви на сцената на Дома на културата в Кърджали оперният певец Руси Ников отново пя в родния си град. Баритонът, участвал в над 4700 спектакли и концерти по целия свят, докосна с гласа и песните си публиката по време на представянето на книгата "Ерата на Шестото слънце" на писателката Мира Нико в дните на фестивала..

публикувано на 24.05.24 в 16:14

Туристите към клуб "Ахридос" ще опишат редките билки и растения по известни маршрути

Община Кърджали заедно с Туристическия информационен център по идея на спортно-интелектуален клуб "Ахридос" започнаха кампании в рамките на инициативата „Аз обичам Кърджали". Само преди дни в първата се включиха 150 ученици, учители и доброволци.  Маркирани са пет туристически маршрута, като единият от тях от туристическата секция на..

публикувано на 21.05.24 в 13:24

110 години светско училище в Крумовград (ОБНОВЕНА)

Започнаха тържествата, посветени на 110-та годишнина от създаването на СУ "Васил Левски" в Крумовград, което поставя началото на светското образование там.  Тази вечер (21.05.2024) факелно шествие ще премине по улиците на града. То започва в 20 часа от основната сграда на училището и ще завърши пред сградата, където се обучават децата от началния..

публикувано на 21.05.24 в 13:07