Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пробегът за мир в Европа ще мине виртуално през Родопите

Пробегът на мира тази година преминава през България виртуално.  България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май,като с участие на български бегачи, които са десет души, ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км.

На 1 март 2020 г. в Лисабон бе даден старта на европейската част от Пробега на мира. Провеждането на Peace Run бе открито от държавния глава на Португалия Марсел Ребело де Соса в президентския дворец в Белем.

Международният отбор от бегачи пренесе Факела на мира през Португалия и Испания, след което физическото преминаване на Пробега бе прекратено с оглед възникналата епидемична обстановка в света. По първоначален план мирната щафета трябваше да премине през всяка европейска държава до големия финал в Прага през октомври.

Сега европейската част от Peace Run ще продължи да се осъществява, но този път виртуално. Международен отбор от бегачи ще пробягва разстоянието, което трябва да се измине за съответния ден от графика на Пробега.

Всеки бегач изминава необходимите километри в района, в който живее, следвайки правилата за безопасност, наложени в съответната държава.

 Виртуалният маршрут започна на 27 април в Сараево (датата на 33-тия рожден ден на Peace Run) и ще измине маршрута през Европа, реализирайки от 60 до 160 избягани километри на ден, като посети всички европейски страни.

Маршрутът се основава на първоначалния планиран график, но адаптиран според отложените събития в страните, които трябваше да посети през март и април (Франция, Италия, Словения, Унгария, Сърбия и Хърватия).

Световната щафета трябваше да премине през Гоце Делчев, Доспат, Широка Лъка, Чепеларе, Смолян, Мадан, Златоград, Момчилград, Кърджали, Хасково, Харманли, Тополовград, Елхово,Болярово, Малко Търново, Царево, Созопол и Бургас, а от там по вода до Украйна.

България посрещна виртуалната щафета официално на 11 май, като с участие на български бегачи ще бъдат изминати общо за страната ни 1008 км. Освен бегачи, поканени са Общините по маршрута да изразят своята съпричастност към идеята на Пробега, с кратко видео или по друг подходящ начин, както и деца със рисунка, песен или друго творчество, посветено на мира.

Чуйте повече в интервюто със Здравко Йончев – Бариди от  Peace Run. 



Пробегът в Португалия 2020 г.

Шри Чинмой, основател на пробега за мир в Европа


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На мотор от Бургас до Кърджали за изложба - мост между две общини

По темата работих, аз Радка Петкова.

публикувано на 03.06.24 в 15:35

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

60-ият юбилей на поетесата енергетик Роса Соколова продължава да вълнува приятелите й , поканени да съпреживеят нейния арт и личен празник на високо в планината. Ще чуем звукова картина , мнението на внучката Ради, както и на самите замесени в юбилея . Във втората част на вкусния ни следобед ще ви представя репортаж от две изложби -..

публикувано на 03.06.24 в 12:12

Метин Хафъзсалим: Най-малко безработни има в общините Кърджали и Момчилград, най-много са в Ардино

Област Кърджали се нарежда на 21-ва позиция по показателя равнище на безработица сред 28-те области в страната, това каза Метин Хафъзсалим, директор на Дирекция "Бюро по труда" - Кърджали. Той информира, че  през последният отчетен период, месец април 2024г., в област Кърджали на работа са постъпили 377 безработни лица. От тях на първичен пазар..

публикувано на 31.05.24 в 16:01

Светулките зад решетките на алкохола

По темата работих, аз, Радка Петкова.

публикувано на 30.05.24 в 12:08
Марин Захариев

Синята зона в Смолян е печеливша

Ликове на възрожденци пазят градските спирки в Смолян от вандалски прояви. До този извод е стигнал ръководният екип на общината. Преди време от градската управа предприеха инициатива да брандират с образите на възрожденци и видни личности от региона новите спирки на градския транспорт. Известно време след нововъведението вандалските набези са..

публикувано на 28.05.24 в 02:14

Над завист и обида... високо застани

Роса Соколова представи шестата си книга за 60-ия си юбилей , пред близки приятели, най-свидните й, а датата, доста след рождения ден, по думите й, зависи от небето. Този път показва това, което трябва да се пренесе нататък, и което е памет за себе си и онези, които са ни създали.  Новата книга - "Зоници и зунки" е написана заедно в..

публикувано на 26.05.24 в 18:06

"Вкусен следобед" - в неделя с приятели

Ще има и кулинарна изненада, а във втората част ще ви разкажа как високо в планината поетесата енергетик Роса Соколова представи шестата си книга - "Зоници и зунки" - или диви ягоди и дъги, съвместно дело с внучката Ради - Радослава Димитрова, за 60-ия юбилей. Пак високо в планината италианецът Микеле Крешентини и партньорката му Оксана,..

публикувано на 26.05.24 в 17:48