Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечка нападна пчелин в Давидково

Снимка: архив

От началото на годината Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян е проверила общо 19 сигнала за щети от кафява мечка. При 17 от случаите са установени щети върху селскостопанско имущество (селскостопански животни и пчелини), а 2 от сигналите са свързани с присъствие на защитения вид в близост до населени места – около селата Черешово и Могилица, община Смолян.
Щети върху селскостопанско имущество са регистрирани на територията на общините Девин (4 щети), Баните (7 щети), Смолян (3 щети) и общините Златоград, Ардино и Лъки по една. При направените проверки са установени нападения над 7 пчелина и 19 животни. Последната констатирана щета е от 13 май, когато групата за бързо реагиране е проверила сигнал за нападения над пчелин в село Давидково, община Баните. За всички доказани щети са изготвени предложения за обезщетение на собствениците.
От началото на 2020 г. екоинпекцията отчита спад на регистрираните щети, като за същия период през 2019 г. са проверени 27 случая на нападения от защитения вид над селскостопанско имущество.
За недопускане на нападения от мечки над селскостопанско имущество РИОСВ – Смолян призовава стопаните да засилят превантивните мерки по опазване на животни и пчелини. Пашата трябва да се извършва с пастир и кучета, нощуването на животните да е в масивни стопански сгради, да има ограждане с електрически огради, шумови и светлинни отблъскващи средства.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отец Николай поема параклиса "Св. Архангел Михаил" в Гробищния парк в Кърджали

Отец Николай Величков е назначен за председател на Църковното настоятелство в църквата "Св. Архангел Михаил" в Гробищния парк в Кърджали, съобщи самият той в съобщението до жителите на Кърджали в профила си във фейсбук. Разпоредбата е на Пловдивския митрополит Николай. Отец Николай е изготвил график за дежурен свещеник, "който свещник да е на..

публикувано на 28.06.24 в 12:02

Времето в петък - сутринта облаци, следобед слънце

Към 10 часа сутринта в много райони на Източните Родопи облачността е значителна. На отделни места има и валежи от дъжд. Температурата в Хасково е 23 градуса, в Кърджали - 22. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрологиа за Радио Кърджали. Прогнозата за деня е за значиетелна облачност - купеста и купесто-дъждовна. Ще има и..

публикувано на 28.06.24 в 10:23
снимката е илюстративна

Късо съединение подпали сухи треви край Седловина

Сухи треви  и храсти са горели в четвъртък в района на кърджалийското село Седловина. Сигнал за пожара е подаден малко преди 9 часа, съобщиха от регионалния пресцентър на МВР в Кърджали. Екип на РСПБЗН-Кърджали потушил огъня, причинен от късо съединение. Няма материални загуби., уточниха от пресцентъра

публикувано на 28.06.24 в 10:07

Ресми Мурад поема поста областен управител на Кърджали

В сградата на областната администрация в Кърджали от 10.30 ч. ще се проведе церемония по встъпване в длъжност на новоназначения областен управител Ресми Мурад. На официалното тържество досегашният губеранатор на Кърджали Никола Чанев ще предаде символите на властта - печата и ключа на Областната управа. Ресми Мурад поема поста с решение на Министерския..

публикувано на 28.06.24 в 09:41

Започва летният сезон в Пампорово

Активният летен сезон в курорта Пампорово започва от днес с работата на двата основни лифта, водещи до връх Снежанка. Това са лифтовете от Автогара – Студенец и от Студенец – Снежанка.  От днес отварят и велопарк Пампорово, приключенски парк "Язовира", туристическият център на входа на курорта и на пързалката и велогардероба на ски център Студенец...

публикувано на 28.06.24 в 09:14

В храма "Свето Успение Богородично" отслужиха панихида в памет на отец Боян Саръев

Днес в храма "Свето Успение Богородично" в квартал "Гледка" в Кърджали беше отслужена панихидата по повод 6 месеца от кончината на отец Боян Саръев. Панихидата беше отслужена от отец Кирил. Да почетет паметта на наричания "Кръстителят на Родопите" енорийски свещеник се събраха близки и приятели, тук бяха и част от децата от неделното училище към храма...

публикувано на 27.06.24 в 17:00

2 години и 4 месеца затвор за мъжа, отвлякъл жена в Смолян

Две години и четири месеца лишаване от свобода, при първоначален общ режим, е наказанието на 46-годишния Алекси Балтаджиев от Карнобат, който отвлече със съпругата си жена в Смолян. Днес обвиненият в покушението на 45-годишна смолянчанка подписа споразумение с прокуратурата, което Окръжният съд одобри. Наказанието за престъплението е две години, но към..

публикувано на 27.06.24 в 15:30