Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да обиколиш Средните Родопи на кон

8
Живко Ризов, собственик на конна база
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

В Родопите има толкова много туристически забележителности – природни, архитектурни и културно исторически паметници. Няма да ви стигне седмица, за да обиколите всичките.

Но пък може да си отделите почивните дни в края на седмицата, за да посетите Средните Родопи. Част от планината, която ще ви впечатли с историческата забележителност Момчилова крепост, там където легендите за Момчил войвода оживяват, Агушевите конаци - най-големия запазен феодален ансамбъл в Родопите или Каньона на водопадите, едно от творенията на природата.

Това са малка част от предложенията за дестинация из Смолянско, за да направите още по-вълнуваща вашата разходна, може да се възползвате да ги обиколите яздейки кон.

Конната база на Живко Ризов се намира по маршрута на екопътеката Канона на водопадите. Той отглежда 13 коня, като единия в момента се обучава за езда,  и предлага на туристите езда по красивите пътеки до каньона на водопадите, до местността Червената скала, а дори двудневни и тридневни преходи до различни туристически забележителности в региона.

Живко Ризов иска да покаже красотата на Родопите на колкото се може повече хора.

„Целта ми е повече хора да опознаят Родопите яздейки кон. Това е нещо различно. Не е като обикновения туризъм. Едно, че се виждат много повече места. Друго е, че може да изминеш много повече километри за деня и да посети различни дестинации.“

С конете си Ризов предлага еднодневни маршрути из каньона на водопадите, до връх Перелик, до Червената скала, до резерват Сосковчето, до селата Кремене и Турян.

„По-дългите ни преходи, те са свързани с нощувки. Защото се язди по три – четири дни. Стигаме дори до гръцката граница, до Ардин връх. Този преход се изпълнява за три дни. Туристите нощуват в къщи за гости в селата Арда, Горна Арда или Могилица, зависи от издръжливостта на туристите.“ Разказва собственикът на конната база.

Ризов е създал фейсбук страница на конната си база в която споделя информация с текст, снимки и видео на всеки един преход с конете и дори ежедневието на всеки един от конете.

Дългите, няколкодневни преходи с конете са предпочитани от групи туристи и то главно от София, Пловдив, от по-големите градове. В базата на смолянчанина се предлагат и курсове по езда за начинаещи. В работата му помага един постоянен служител и няколко доброволци в по-силния сезон. Цената за обиколката на най-близките дестинации, като Каньона на водопадите, връх Перелик и местност Червената скала е 50 лева. Каньона на водопадите

Региона на Средните Родопи е богат на туристически забележителности. Тук може да се насладите на спиращи дъга природни гледки, да усетите гостоприемството на родопчани и да вкусите от традиционните родопски ястия приготвени от сръчните ръце на родопчанката в домашни условия. Затова не мислете дълго, а планувайте следващите почивни дни в Родопите.

Чуйте цялото интервю с Живко Ризов в прикачения звуков файл. 



Водопад Орфей

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването, ще си спомним за гостуването на голямата българска поетеса Надежда Захариева в най-слънчевия и най-зелен български град, Кърджали. В навечерието на 24 май си спомняме едно светло интервю с общественичката и културен деятел Теофана Текелиева, която ни напусна преди няколко години по това време.  Очакват Ви и..

публикувано на 21.05.24 в 14:24

Родовете от Дрангово се събират на селищен празник

Кирковското село Дрангово се готви за селищния си празник на 25 май (събота). Кметът на селото Радостина Чилингирова ще открие празника в 11 часа, в двора на училището. Музикалната програма ще открият децата от ДГ “Славейче” с. Дрангово. В празника ще се включат самодейците от местното читалище “Васил Левски - 1952”, танцови и певчески групи от община..

публикувано на 18.05.24 в 15:20
Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски

Момчиловци отбелязва 185 години просветна дейност, 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневси и 60 години обществена колекция с. Момчиловци. Официалното откриване на Майските празници е на 18 май в 17:30 ч. Гостите ще имат възможност да разгледат изложба от снимки и вещи на гайдаря Лазар Каневски. Лазар Каневски, познат като Лазо е роден в..

публикувано на 18.05.24 в 15:10

Жени, преборили се с насилието, споделиха научените уроци

Кърджали беше домакин на първото събитие от националното турне на програмата „МОГА САМА“ на фондация „Emprove“ в подкрепа на жени и развитието на тяхната лична увереност. Гостуването беше разделено в две части. В първата половина от деня се проведе обучение на специалисти, които имат интерес да подкрепят жени в израстването им и пътя към нов живот...

публикувано на 17.05.24 в 15:44

Земеделските култури са застрашени от гниене, възможни са болести по тютюна

Растенията са атакувани от бактерии, стопаните да пръскат до 24 часа след градушка , съветва Соня Новодрянова, началник на отдел „Растителна защита“ към Областната дирекция по безопасност на храните в Кърджали. В същото време дъждовете имат и добра страна , защото почвата, като цяло е суха. Ако стопаните са разсадили тютюна, трябва да..

публикувано на 16.05.24 в 12:14
Стената на родолюбието в село Гугутка, Ивайловградско

Гугутка вече има Стена на родолюбието и двама почетни граждани

Ивайловградското село Гугутка вече има Стена на родолюбието и първите си двама почетни граждани. Това са хирургът проф. д-р Георги Паскалев и общественикът и писател Георги Петков, автор на „Кървавата 1913 година“, в която са описана историята на селото и трагичните събития през 1913-та, когато Гугутка е ограбено и опожарено до основи от османски..

публикувано на 13.05.24 в 17:56

Надежда Захариева: Човек има право да се разпорежда само със собствената си душа

В светлата седмица разговаряме с поетесата Надежда Захариева, която гостува на града ни и на радио Кърджали, което скоро навърши 8 години в ефира. Тя е  съпруга на големия поет Дамян Дамянов и майка на трети им деца.  Тя бе гост на Кърджали на Регионална библиотека и на В оенния клуб по повод Светла събота и Деня на Светите  братя Кирил и..

публикувано на 12.05.24 в 17:22