Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече могат да се подават документи за еднократна помощ за първокласниците

Снимка: Архив


Вече могат да се подават документи за еднократна помощ за ученици, записани в първи клас през учебната 2020/2021 г. С  решение на правителството определената сума е 250 лева. Цветан Хаджиев, директор на Социално попомагане в Кърджали, в звуковия файл:

Цветан Хаджиев: Деца, записани в I клас на държавно или общинско училище, имат право да кандидатстват еднократно за отпускане на този вид помощ. Тя е предназначена да покрива част от разходите им в началото на учебната година. Другото изискване, на което трябва да отговарят семействата, е децата да живеят постоянно в страната и да не са настанени за отглеждане извън семейството, по реда на чл.26 от Закона за защита на децата. Следва да се отбележи, че и тук се прилага доходен тест и помощта се отпуска при условие, че доходът на член от семейството е по-нисък или равен на дохода по чл. 4, който е определен към момента на 450 лева. Доходът касае дохода на семейството за предходните 12 месеца. Не се прилага изискване за доход на член от семейството в 3 хипотези: при деца с трайни увреждания, при деца с един жив родител, при деца, настанени в семества на роднини и близки и приемни семейства по реда на чл. 26 от ЗЗД.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката, която публикува в профила си Джейхан Ибрямов над призивния си пост

Група депутати от ДПС на среща с Доган

Част от депутатите от Движението за права и свободи се срещат с почетния председател на ДПС Ахмед Доган в резиденцията му в Росенец. Официално няма информация кои са поканените и дали сред тях е председателят на партията Делян Пеевски.  По информация на БНТ обаче на срещата ще присъстват народните представители, които бяха изключени от..

публикувано на 06.07.24 в 12:41
Изменение на линията на бедност за 2023 спрямо 2022 г. и относителен дял на бедните по пол и области

17 на сто от кърджалийци живеят с по-малко от 500 лв. на месец

Линията на бедност за област Кърджали през 2023 г. e 497.37 лв. средно месечно на лице от домакинство. При този размер на линията под прага на бедност са били 16.9% от населението на областта, съобщават от Териториалното статистическо бюро - юг, отдел "Статистически изследвания" - Кърджали. Данните са публикувани в ежегодния доклад - "Индикатори за..

публикувано на 06.07.24 в 12:27

Канят малки детективи на "Лято в музея"

Богата и разнообразна програма е подготвил екипът на Регионалния исторически музей в Кърджали за децата, които ще посещават инициативата "Лято в музея". Предвидени са образователни игри, тематични беседи, творчески ателиета. В пет поредни дни - от 8 до 12 юли, включително, младите приятели на РИМ ще изпълнят различни мисии.  В понеделник им предстои..

публикувано на 06.07.24 в 09:03
Снимката е илюстративна

Етна е буден. Не пътувайте до Сицилия, препоръчва МВнР

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да се въздържат от пътуване до Сицилия и околните острови следващите дни заради активизиране на вулканите Етна и Стромболи.  Управата на летището в италианския град Катания, разреши частичното му отваряне, след като то бе затворено заради активната дейност на Етна. Отвориха частично..

публикувано на 06.07.24 в 08:13

Слънчево с променлива облачност в Кърджали

Слънчева събота обещават синоптиците, след обяд на места с купеста облачност. Ще духа слаб, в Източна България - до умерен вятър от изток-североизток. Температурите ще продължат да се повишават и максималните ще са между 30 и 35 градуса. По Черноморието ще бъде слънчево. Максималните температури ще са 27-30 градуса. Температурата на морската вода е..

публикувано на 06.07.24 в 08:08

Започва лятното плуване за деца в Крумовград

За поредна година децата в Крумовград ще се учат да плуват. Инициативата е безплатна и е организирана от общината. Осигурен е и безплатен превоз.  Интересът към Плувното лято е много голям, каза Карамфилка Тюрдиева, директор на Дирекция образование и социални дейности: Заниманията ще се проведат в рамките на един месец в басейн "Оазис"...

публикувано на 05.07.24 в 15:46

Четвърти международен документален „Родопи филм фест“ се открива на 11 юли в Смолян

За четвърта поредна година Международният документален „Родопи филм фест“ (RIFE) ще се проведе в Смолян от 11 до 14 юли, съобщи Михаела Люцканова, отговаряща за връзка с медиите. Програмата ще направи преглед на 36 заглавия от България и света, като входът е свободен. Избрани филми са включени за първа година в платформата Nettera.TV. Основният..

публикувано на 05.07.24 в 15:02