Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва ремонтът на пътя Югово - Лъки

Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Днес започва ремонтът на 31 км от пътя  Югово - Лъки, по който се пътува до Кръстова гора. Инвестицията е за около 58 млн. лв. и е от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“. 

Третокласният път е единствената  връзка на Община Лъки с областния център Пловдив и е най-пряка  на областта с Община Баните в Смолянска област. По него ежедневно преминава тежкотоварен трафик от предприятията за добив и преработка на оловно-цинкова руда в района.

Проектът е разделен на два етапа.

Първият  - около 14-километрова отсечка до Кръстова гора, трябва да завърши до 14 септември, когато хиляди поклоници посещават манастирския комплекс.

Във втория етап ще  се ремонтира останалата част от третокласния път. Предстои усилване на настилката и на съоръженията по трасето, укрепване и обезопасяване на скатовете, отводняване и обновяване на мантинелите, пътните знаци и маркировката.

Пътят Югово – Лъки е построен през 50-те години на миналия век. Преминава през тежък планински терен, с голям наклон и в по-голямата си част е без необходимия габарит.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата

По повод Световния ден за борба с остеопорозата, който се отбелязва днес, 20 октомври, три общини в област Кърджали, съвместно с Регионалната здравна инспекция, организираха измервания на костната плътност.  В Момчилград, Ардино и Джебел в скринингово изследване на костната плътност се включиха общо 212 души на възраст над 40 г. Установени са 136..

публикувано на 20.10.24 в 11:35

Денят на Кърджали е неучебен за учениците от общината

Със заповед на временно изпълняващия длъжността кмет на Община Кърджали Байрям Байрям 21 октомври /понеделник/ е обявен за неучебен ден за всички училища на територията на общината. Поводът е Денят на Кърджали.  Заради празника няма да се заплаща и за синя зона в града. С кметска заповед на 21 октомври се отменя платеното почасово паркиране, съобщиха от..

публикувано на 20.10.24 в 11:20

Д-р Елеонора Бошняшка е отличена за професионализма си в церемонията "Лекар на годината"

Д-р Елеонора Бошняшка, специалист по кожни болести в МБАЛ "Д-р Ат. Дафовски" в Кърджали е отличена за доказания си професионализъм в церемонията "Лекар на годината 2024" по предложение на Районната колегия на Българския лекарски съюз. Лекар на годината стана к ардиологът от УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Мария Токмакова. Това стана ясно по време на..

публикувано на 20.10.24 в 09:55

С над 10 на сто поевтиняха дини, лимони и краставици

Краставиците, дините и лимоните поевтиняват с над 10 процента на борсите у нас през седмицата, показват данните от седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), предаде БТА.  Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се повиши с 0,62 на..

публикувано на 20.10.24 в 09:25

В Хасково преглеждат безплатно за рак на гърдата

В три поредни дни в Хасково се извършват безплатни профилактични прегледи, инициирани от групата „Ангели в розово“. В клиника в града и утре, неделя, специалисти ще извършват профилактични прегледи. Целта на неправителствените организации съвместно с лекари и експерти да помогнат на всяка жена с рак на гърдата със съвети, помощ и емоционална..

публикувано на 19.10.24 в 17:36

Селищен празник в Черноочене

Двудневен селищен празник се провежда в Черноочене.  Началото бе дадено днес с забавления за най-малките. Богата музикално-танцова програма изнесе танцова група към фолклорен ансамбъл „Орфей“ гр. Кърджали. Градуса на настроението вдигнаха и „Златните пчеларовски баби“ при Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ в село Пчеларово...

публикувано на 19.10.24 в 17:06

18 танцови клуба от страната участват във Фолклорния фестивал „Перпера“

Стотици любители на народните танци и музика се събраха днес в деветото издание на  Фолклорния фестивал на любителските клубове по народни танци „Перпера“. Организатори на събитието са Тракийското дружество „Димитър Маджаров”, Народно читалище “Тракия 2009”, „Тракийско младежко дружество“ и танцовият им клуб “Хоротропци-Тракия” със..

публикувано на 19.10.24 в 16:43