Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хасан Азис: 21-ви октомври за нас е скъпа и вълнуваща дата

Снимка: Facebook/ Инж. Хасан Азис

Пред паметника на освободителите се събраха официалните лица - областният управител Никола Чанев, заместник областния управител Севда Камбурова, кмета на Кърджали Хасан Азис, предедателя на общинския съвет Юсейн Ахме и духовните лица на двете регигии. След поднасянето на венците и поклонението си кмета Хасан Азис изнесе слово пред обществеността. 

"С огромно удоволствие и признателност се обръщам към всички жители на община Кърджали по повод нашия най-голям и най-значим празник – 21 октомври. Имам щастието и възможността като кмет да ви поздравя от мое име и от името на ръководството на общината по случай 108-годишнина от освобождението на нашия град и Източните Родопи.

Приемете искрените ми пожелания за здраве, радост, благополучие и успехи за всички - за всеки дом, за всяко семейство и за всеки човек.

21-ви октомври за нас е скъпа и вълнуваща дата. Защото от нея през 1912 година всъщност,  започва истинската история на Кърджали и Източните Родопи. В този смисъл, за нас, хората от Кърджали 21 октомври се съизмерва с големите дати от националната ни история. От онези бурни времена ни делят 108 години. Достатъчно време, за да оценим истинската същност и значимост, да осъзнаем саможертвата на тези герои в памет и чест на които е издигнат нашият паметник на Освободителите.

На всички ни е ясно, че ако изброим историческите факти, те ще бъдат по стенографски кратки, но известно е това, че без проява на мъжество, себеотрицание и родолюбие не би могло да се спечели нито една битка, нито една война. На този ден се връщаме назад в годините, за да потърсим устоиите на днешното ни самочувствие и гордост. Днес отново с вълнение и респект заставаме в подножието на този паметник, за да се преклоним пред подвига на генерал Васил Делов, на стотиците войници, за да положим цвете и признателност пред героизма и саможертвата.

21 октомври е отправната точка и на мечтите и на стремежите ни, на съзиданието и на вярата ни. Всеки един от нас трябва да се чувства горд, че е кърджалиец. Истинското и осъзнато човеколюбие и чувство за общност ни е превеждало през тежко изпитание през годините, с взаимни компромиси сме преодолявали трудности доказвайки своята добронамереност един към друг. Именно тези качества на хората са съхранили и духа на нашия град. Защото дълбокият смисъл на думата свобода е както правото да определяме собствената си свобода, също да даряваме и получаваме обич, да може да помогнем на нуждаещия се. И сигурно затова е бил така силен стремежът на хората към свободата, защото в нея се събира като във фокус цялата човешка същност.

Като кмет на община Кърджали съм истински щастлив, че живея и работя с хора, така добронамерени един към друг. За мен има особено значение фактът, че години наред сме заедно в емоцията и настроението на празника, заедно в работата която вършим за доброто на нашия град. Освен чувство на радост в днешния ден, изпитвам и чувство на гордост, защото този град се развива благодарение на всеки един от нас. Градът живее с пулса, мечтите и надеждите на всеки един от нас. Независимо от тежките предизвикателства на времето. Позитивизмът и желанието да вървим напред ще ни дадат основание да сме горди от себе си.

Честит празник скъпи съграждани. Дълбок поклон пред светлата памет на освободителите на Кърджали. Нека да помним миналото и да продължим да съграждаме настоящето и бъдещето в този най-скъп и красив за нас кът от родината ни." 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Снимката е илюстративна

Плащаме сметките за ток и парно само по банков път за период от 10 дни

Сметките за ток и парно ще се плащат само по банков път за период от 10 дни. Причината е техническо обновяване на системата на EVN.  От 18:00 ч. тази вечер до 6 сутринта на 24 юни отпада възможността за плащане на сметките за консумираната електрическа и топлинна енергия по всякакъв друг начин, освен по банков път. Това предупредиха от компанията.

публикувано на 14.06.24 в 17:30

Дъждът в Кърджали: 24 литра на квадрат за 3 часа

24 литра на квадратен метър дъжд падна в Кърджали за три часа днес по обед.  Количеството е сумарно и е за времето от 12 до 15 часа.  В най-интензивния период на валежа е достигнало 15 литра на квадрат, което се приема от специалистите като опасно явление.  Това съобщи за Радио Кърджали дежурният в Хидрометеорологичната обсерватория в Кърджали..

публикувано на 14.06.24 в 16:05

Успокоението от НИМХ: Валежите си заминават – уикендът ще е слънчев!

До полунощ валежите и в Източна България ще спрат, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология. След полунощ облачността и там ще се разкъса, ще намалее и до сутринта в цялата страна ще бъде предимно ясно. Северозападният вятър ще отслабне. В събота ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в равнините и низините..

публикувано на 14.06.24 в 16:00
Гюнейт Кьоров

На дъжда се радват най-много гъбарите

Около час продължи проливният дъжд в Ардино, който се изля над родопското градче по обед. Засега няма информация за наводнени къщи или придошли дерета, съобщиха за Радио Кърджали жители на Ардино. Градушка не е паднала в града, уточниха хората. На времето най-много се радват гъбарите, коментира един от тях - Гюнейт Кьоров:  "Този пороен дъжд,..

публикувано на 14.06.24 в 14:46

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица

Градушка удари Черноочене за втори път тази седмица. Първият път е бил в понеделник и е била с големината на яйце. Имало е нанесени щети. Исмет Исмаил от общинксата администрация в Черноочене съобщи: "Градушка днес имаше, но слаба. В понеделник падна градушка с големината на яйце в село Безводно. Реколтата на хората е унищожена, имаше също и..

публикувано на 14.06.24 в 14:35

Градушка с големина на лешник унищожи реколтата в Давидково

Градушка с големината на лешник унищожи реколтата в село Давидково, съобщи кметът на селото Юлия Али:  "Няма големи поразии като счупени стъкла, прозорци или керемиди, но реколтата е унищожена.  Около 10-15 минути беше градушката. Не беше едра, но всичко побеля."  Чуйте още в звуковия файл.  Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока..

публикувано на 14.06.24 в 13:39
Село Пчеларово

Пчеларовци: Постоянно имаме проблеми с тока

Красимира Стоянова от читалищното настоятелство коментира и падналите количества дъжд: " Преваля, имаше силен дъжд с малка градушка, но нищо  сериозно...Не беше голяма в никакъв случай, но все пак  имаше градушка някъде колкото лешник, дори колкото грах, б их казала....Беше на моменти дъждът, изсипа се доста силен  дъжд в..

публикувано на 14.06.24 в 13:28