Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Чанев за желанието на Общината да повиши данъците: Пир по време на чума



Община Кърджали е насрочила обществено обсъждане за повишаване на местните данъци, алармира областният управител Никола Чанев. Според него във време на ковид криза е абсолютно неуместно общината да прибягва до повишаване на данъците на своите жители. 
"Пир по време на чума" - така Никола Чанев обобщи желанието на Община Кърджали да повиши местните данъци. 
За това с колко новата Наредба за местните данъци ще бръкне в джоба на всеки един жител на общината, Чанев даде пример с едно хипотетично младо смейство: 
"Примерно, едно младо семейство притежава апартамент с данъчна оценка от 75 000 лв., както  и автомобил -производство 2007 година. Ако през 2020 година са платили 40 лв. данък за жилището си, то през 2021-ва той ще е 70 лв. За колата данъкът е бил 160 лв, от догодина ще е 240 лв. Т.е. вместо 200, ще трябва да се бръкнат и платят 310 лева или това са със 110 лева повече“
Данък недвижими имоти става по-голям от този в София, Пловдив и Бургас и равен като промили на този във Варна, където стандартът на живот е много по-висок, отколкото в Кърджали, коментира Чанев и съобщи още, че се наблюдава и предвиждане на сериозно увеличение на данък придобиване на недвижими имоти. 
По отношение на бизнеса, изменението върху данък сгради също ще скочи, коментира Никола Чанев: 
"Самата Община в предварителните си документи, които ще подложи на обществено обсъждане, дава пример с фирма, която досега е плащала 9000 лв данък, а с увеличението ще следва да плати 14 000 лв. или това е 5000 лева увеличение." 
Предвижда се още туристическият данък да бъде повишен с 30%, което според областния управител ще възпрепятства развитието на този бранш. 
Общественото обсъждане на Наредбата за определяне на местните данъци на територията на Община Кърджали ще се проведе на 25 ноември от 17.30 часа в залата на Бизнес инкубатора, а гражданите могат да подават писмени предложения или възражения до 20 ноември в деловодството на общината. Никола Чанев призова гражданите да присъстват активно в общественото обсъждане, за да се чуе и тяхната гледна точка. 
След общественото обсъждане Наредбата за определяне на местните данъци ще бъде внесена за гласуване на сесия на Общинския съвет.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02

Йозеф Бата: В Кърджали видях усмихнати хора

Йозеф Бата от три месеца живее в Кърджали. След пенсионирането си в Германия се настанява в родопския град. Работил е в Гражданска защита в Бон. Вече има българска лична карта, с която се гордее. За Кърджали казва, че е прекрасен слънчев град с усмихнати хора.  „За пръв път, когато излязох да се разходя в центъра на Кърджали, бях шокиран от уличните..

публикувано на 17.09.24 в 11:40