Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

90 на сто от жертвите на коронавируса са с придружаващи заболявания

Д-р Милчо Енчев: Има логика във включването на аспирин в лечението на пациенти с Covid-19

Дори бих посъветвал да се приема заместителя на аспирин



Около 90% от всички жертви на Covid19 са с придружаващи заболявания, като най-честите от тях са сърдечни заболявания, диабет, артериална хипертония, хронични белодробни проблеми и онкологични заболявания. Тази статистика потвърди за Радио Кърджали кардиологът д-р Милчо Енчев от Кърджали и коментира защо тези хора са най-уязвими в битката с коронавируса: 
"Бих казал, че те са по-застрашени, тъй като те са по-податливи на тромбообразуване, на възпаление на артериите (тъй наречените васкулити) и на намеление на кислорода в кръвта."
Д-р Милчо Енчев поясни кои са рисковите фактори, които могат да се контролират, за да се избегнат усложнения при хората със сърдечно-съдови заболявания: 

"На първо място, да спазват всички мерки, носенето на маски, дистанция, лична хигиена, не на последно място промяна в начина на живот – богата на витамини храна, добра хидратация на тялото, повече движения, разбира се на безопасно място. Това са едни от ключовите неща, които биха ни помогнали в борбата с Covid-19 и с усложнения, примерно при сърдечно-съдови заболявания ис контаминацията с Covid-19."

В Англия започнаха лечение на пациенти, заразени с Covid-19 с аспирин. Д-р Енчев коментира логиката на подобно лечение:

"Тези хора, които са с Covid-19 и с артериална хипертония, и изобщо със сърдечно-съдови заболявания имат склонност към тромбообразуване. Аспиринът е едно от лекарствата, които именно профилактира това тромбообразуване. Така, че има много логика в това лечение. Дори бих посъветвал да се приема заместителя на аспирин, който се казва антистенокардин или дипиридамол, който освен функцията на аспирин има и имунокомпрометиращо действие. Така, че мислим, че той е по-добрият вариант в случая, но да не пренебрагваме и аспирина."

Недостигът на специалисти-инфекционисти се усеща доста остро. Според д-р Милчо Енчев в момента всички медици помагат по някакъв начин в битката с коронавируса:

"Мисля, че и сега всички ние колеги с различни специалности от инфекции помагаме по някакъв начин в борбата срещу Covid-19, но бих отговорил от мое име, че ако се наложи специално аз бих помогнал в битката с този вирус. Дори и сега го правя като давам дежурства. Има доста консултации. Доста пациенти за съжаление са с Covid-19.

Моят съвет е спазвайте мерките, бъдете отговорни. Наистина нещата, които виждаме в спешно отделение изобщо не са розови. Това, което се говори дори е доста малко, така че спазвайте мерките. " 

Пуснете си звуковия файл, за да чуете повече от интервюто с д-р Милчо Енчев.

В услуга на своите слушатели радио Кърджали откри горещ телефон 0361 22478, на който можете да задавате всякакви въпроси, свързани с короновирусната епидемия. Ние ще потърсим отговори при компетентните лица. Можете също да ни пишете на нашата фейсбук страница Радио Кърджали или на имейл адрес radio.kj@bnr.bg. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56