Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10 дни допълнителен отпуск за учители, прекарали Covid-19

Автор:
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Всички работещи в образователните институции, които са преминали през домашно или болнично лечение след заразяване с Covid-19, ще имат право на 10 дни допълнителен платен годишен отпуск, като целта е по-ефективното им възстановяване.

Това предвижда анекс към Колективния трудов договор за системата на предучилищното и училищното образование, подписан вчера от министъра на образованието Красимир Вълчев, синдикатите в образованието и двете сдружения на училищните директори у нас.

За анекса към Колективния трудов договор пред „Хоризонт“ потвърди Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на образованието и директор на 119-о училище в София. 

„Това би помогнало на преболедувалите да се възстановят напълно“, подчерта в предаването „Нещо повече“ Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“. 

Той поясни, че в анекса е потвърдена вече договорената работна заплата. Учител започва с 1260 лева, старши учител с 1300 лева, главен учител с 1350 лева. 

По думите на Петров затварянето на системата е било добре премерена мярка за съхраняване на живота на учителите. Той изрази надежда, че училищата могат да се върнат към обичайния си режим на редовен учебен процес след Нова година. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор

Започна регистрацията на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор, които утре ще изберат новия български патриарх. Броят на делегатите на Четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор е 140 като освен висшите духовници, той включва клирици и миряни от всяка епархия, монаси и представители на духовните училища. Вечерта в храм "Света..

публикувано на 29.06.24 в 12:33

Тракийци се събират на събор в Кърджали

С песни и танци деца откриха Тракийския събор в Кърджали. Това е 23-то издание на събора организиран от тракийско дружество "Димитър Маджаров" и НЧ "Тракия -2009" Кърджали. Официалното откриване е в 12 часа. На сцената в парк Простор ще се изявят състави освен от Кърджалийско и от Асеновградско, Пловдивско, Хасковско и Бургаско.

публикувано на 29.06.24 в 11:33

Гърция се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър

"Оранжев" код за силен вятър и риск от пожари е обявен от  властите в Гърция. Те  предупреждават за  повишено внимание при влизане в морето. В извънредно съобщение министърът по защита от природни бедствия Кикиляс отправи днес предупреждение, че половината страна се намира във висок риск от пожари поради много силен вятър. За изключително внимание се..

публикувано на 29.06.24 в 10:18
Светите равноапостоли Петър и Павел

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.

обновено на 29.06.24 в 09:43

Времето ще се задържи слънчево

Времето днес ще бъде слънчево.   В ят ърът в Източна България временно ще отслабне. В следобедните часове над източната половина от страната и планинските райони ще има купеста облачност, но ще остане почти без валежи. Ще духа слаб, в Източна България и Източните Родопи умерен североизточен вятър. Дневните температури ще се повишат и максималните..

публикувано на 29.06.24 в 08:10

С концерт закриват сезона в Дома на културата в Кърджали

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството".  Каня нашите съграждани и гости на града да се присъединят към тази демонстрация от изкуство и култура, пресъздадена от талантливи млади хора, каза за Радио Кърджали директорът на..

публикувано на 28.06.24 в 17:12

От 15 юли в Момчилград започва "Плувно лято 2024" за деца

На 15 юли стартира "Плувно лято 2024" в Момчилград за деца от 6 до 12 години, включително. Инициативата за провеждането на курса по плуване е на общинска администрация, съвместно с Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН) и Център за обществена подкрепа (ЦОП). Това съобщиха от общинската..

публикувано на 28.06.24 в 17:00