Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 7 май в Дома на културата ще се състои премиерата на спектакъла

"Светулки" - спектакъл за пътя към изгубените ценности и победата на Светлината

Автор и режисьор е Тезджан Ферад-Джани, по идея на Мехмед Билял



На 7 май, от 19.00 часа в Дома на културата в Кърджали ще се състои премиерата на спектакъла „Светулки“ по идея на Мехмед Билял. Автор и режисьор е Тезджан Ферад–Джани. 

Участват: Магдалена Славчева, Бахар Якуб, Исмаил Ходжев, Симеон Чаушев, Якуб Якуб. Майстор кукла е Елена Маркарян. Хореографи са Магдалена Славчева и Мехмед Билял. Входът е свободен.

„Светулки“ е част от дейностите на проекта „Аз имам волята, А ТИ?” , който се реализира по Национална програма за изпълнение на младежки дейности по чл. 10 от Закона за хазарта за 2021 г. Проектът е насочен към младите хора и е превантивна мярка срещу зависимостите на младото поколение.

В студиото на Радио Кърджали двамата творци Тезджан Ферад-Джани и Мехмед Билял споделят, че целта на спектакъла е чрез изкуството да се докоснат до съзнанието  и душите на младите хора, за да могат сами да си направят изводите, че всеки един избор води до последствия.

Тезджан Ферад-Джани коментира, че от много отдавна , още от  най-мрачни времена, човечеството търси отговори и първопричини:

  „Изкуството  и в частност театъра е мощен инструмент за влияние. Науката и изследванията върху човешката психика твърдят, че човек възприема много по-добре чрез визуално стимулиране на възприятията и мотивиране на  емпатията в индивида, отколкото сухото набиване на факти.  Затова ние смятаме, че театралното изкуство е пряк път, за да се насочи вниманието на младите хора към теми, наболели като оголен нерв. Този спектакъл ще има потенциала да се превърне в действащ социален проект, който ще предаде искра надежда на младите. Ще ги накара да спрат, да  се замислят. Да ги превърне в една идея по-осъзнати хора“.

Мехмед Билял поясни, че чрез проекта „Аз имам волята, А ТИ?“ се правят т.нар. кръгли маси с беседи с подрастващите и техните родители, които целят да информират последиците от зависимостите. Лектор на беседите е психологът д-р Сезгин Бекир, който е и председател на Общинския съвет по наркотични вещества.

Повече за проекта и спектакъла „Светулки“ чуйте в интервюто в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мисия екскурзовод: Веселина Кючукова и съпругът й - от студентската любов до туристическите маршрути

Веселина Кючукова и съпругът й Георги са от малкото сертифицирани екскурзоводи в областта.  Запознават се като студенти по време на археологически разкопки.  Любовта им прераства в семейство с двама сина. По повод 27 септември, обявен за Световен ден на туризма, с Веселина Кючукова си говорим за туризъм, достатъчна ли е рекламата,..

публикувано на 27.09.24 в 15:57
Снимка Фейсбук

Не подценявайте запотяването на стъклата в автомобила, това може да е предпоставка за катастрофа

Есента настъпи, с нея идват и дъждовете, а  с тях и един много неприятен, даже досаден проблем, който може и да е опасен, а именно - запотяването на стъклата на автомобила. Наглед може и да се стори за някого маловажно, но знаем, че  понякога малкото камъче може да преобърне каруцата, защото и запотяването на стъклата може да  създаде предпоставка..

публикувано на 24.09.24 в 13:48

Александър Секулов: Имам блян за Източните Родопи

Последните си книги "Възхвала на провинцията" и "Корабът на сирените"   ще представи на фестивала "Мистериите на Хухла 2024" писателят, драматург и публицист Александър Секулов . Това ще се случи в първия ден на културните празници, 21 октомври, събота в двора на Костадин-Георгакиевата къща веднага след откриването на изложбата на автентични..

публикувано на 18.09.24 в 14:55

Нешко Нешев събира най-добрите български групи и изпълнители на своя юбилеен концерт

Тази есен Кърджали ще се предвърне в столицата на българската народна музика.  Световноизвестният акордеонист Нешко Нешев  събира най-добрите български групи и изпълнители на своя  юбилеен концерт - "Вечната музика на Нешко Нешев".  Орекестър "Канарите", Оркестър "Тракия" с Иво Папазов, Теодоси Спасов, Славка Калчева, Росица Пейчева, Петя Панева -..

публикувано на 18.09.24 в 13:33

И в Златоград достъпват досиетата си

Над 200 души вече получиха достъп до електронното си здравно досие в мобилните пунктове, организирани от Регионалната здравна инспекция в Смолян и в Мадан, съобщиха от институцията. В сряда, на 18 септември т.г., ще бъде организиран такъв пункт в болницата в Златоград във времето между 10.00 и 16.00 часа, каза пред Радио Кърджали главният..

публикувано на 17.09.24 в 21:48

Ерол Мюмюн: Твърденията за уволнения и репресии са предизборен популизъм (видео)

Кметът на Кърджали Ерол Мюмюн отрече твърденията на областния лидер на ДПС Ресми Мурад за уволнения, репресии и натиск, оказвани върху държавни и общински служители, както и върху и представители на бизнеса в област Кърджали, заради подкрепата им за почетния председател на партия ДПС д-р Ахмед Доган.  Според Ерол Мюмюн Ресми Мурад не представлява ДПС..

публикувано на 16.09.24 в 15:45

Ресми Мурад: Поне осем кадри на ДПС са уволнени заради подкрепата си към Ахмед Доган (видео)

Шестима служители на общинската администрация в Кърджали, директорът на "Социално подпомагане" в Ардино и заместник-кмет на община Черноочене са уволнени заради подкрепата си за почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган. Това обяви за Радио Кърджали областният лидер на ДПС Ресми Мурад. "От началото на месеца насам са уволнение кадри на..

публикувано на 16.09.24 в 13:56