Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два протеста се състояха пред Община Кърджали от жители на кв."Байкал"



Днес от 10.00 часа, в Община Кърджали трябваше да започнат обществени обсъждания за изменение  на Общия устройствен план на части от кв. "Студен кладенец", кв. "Байкал" и Централна градска част на Кърджали. Късно снощи от общинската администрация обявиха, че обсъжданията се отлагат, без да се посочва нова дата за тях.

Припомняме, че жители на "Байкал" събраха протестна подписка, а също и протестираха, като на 26 юни  затвориха за час бул. "Беломорски" и заявиха, че не са съгласни да бъде разрешено високо строителство в квартала. Днес протестът им продължи пред сградата на община Кърджали.

Два протеста се състояха днес пред Община Кърджали от жители на кв. Байкал. По-многолюдният бе на хората, които не подкрепят изменеието на Общия устройствен план на квартала с което ще се разреши строителство до 15 м., а другият на жители на квартала, които подкрепят изменението. Ето какво каза жена, която подкрепя високото строитеслтво в квартал Байкал: 

"Това е един градски квартал и не трябва да има къщи от 30-та година, и хората трябва да могат да си разполагат с имота, както си искат, и да им се даде възможност на тези, които искат да си построят, може и кооперация, може да си правят преустройство и т.н.".

Хората от Байкал, които не подкрепят високото строителство пък казаха, че не искат да живеят само сред бетон: 

"Не искаме всичко да е в бетон. В нашия квартал в момента са къщи с дворчета, със зелени площи. Представете си какво ще стане ако се разреши високото строителство – презастрояване, без междублокови пространства, а улиците са тесни".

Тунджай Узун от Инициативния комитет "Не на застрояването" каза, че сред хората, които са на контрапротеста само 2-ма са жители на Байкал и те са офертирани да продадат имотите си за да се вдигнат по-големи кооперации: 

"Само вижте дали има жители на квартал „Байкал“ там. Има двама души, които вече са им капарирани къщите и искат да се строи. Само двама жители на квартал „Байкал“,  останалите не искаме да се строи".

Протестиращите срещу високото строителство не пожелаха да се срещат нито с кмета, нито с главния архитект, който слезе при тях. Арх. Запартов каза, че намерението му винаги е било да подобри облика на града: 

"Нищо лошо не искаме да направим.  Всичко, което правя е за доброто на този град".

Хората, които протестираха срещу високото строителство поднесоха венец пред входа на Община Кърджали с аплаузи. А какво символизира той, Тунджай Узун от Инициативния комитет на протестиращите каза: 

"Че Община Кърджали е мъртва и не работи в полза на своите жителите, а работи в полза на нечии други интереси". 

А до кога ще протестират хората?: 

"До последно. Докато отменят всички намерения за изменения на квартала ни". 

Не се знае за кога е отложено общественото обсъждане и какви са причините на отлагането. 

Този следобед пристигна съобщение до медиите от Инициативния комитет срещу презастряването на кв. „Байкал“, в което пише, че е адресирал нова жалба до кмета на общината, ОбС, МРРБ, МСОВ, главния прокурор и др. контролни институции във връзка с отложеното обществено обсъждане на измененията в общия устройствен план на Кърджали, които ще позволят високото строителство в квартала. Съобщението гласи: "Община Кърджали не е страна по това обществено обсъждане, според Закона за устройство на територията, следователно не може нито да го инициира, нито да го отменя, твърдят протестиращите. Това е задължение на възложителя. До момента на гражданите не е предоставен проектът, внесен за обсъждане от възложителя, липсва и акт, с който същият насрочва, а впоследствие отлага общественото обсъждане. Хората са категорични, че община Кърджали нарушава процедурите, извършва незаконосъобразни действия и съзнателно подвежда и дезинформира жителите на квартала. В случая тя има компетентност само да прекрати процедурата и да внесе искане до ОбС за отмяна на решението за  изработване на проекта за изменение на ОУП. 
Настояваме да бъде извършена проверка на община Кърджали за недопустимост на нейните действия /или умишлено бездействие/  и да бъдат предприети необходимите стъпки по компетентност". 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
В Кирковско гледат капия от стария местен сорт

В Чорбаджийско пазят стария местен сорт "Росенка", отглеждат над 200 дка червена капия

В сезона на червената капия стопаните от кирковското село Чорбаджийско и околните села са на полето, за да прибират реколтата. Около 200 декара чушки се отглеждат в този район, което го прави най-големият в производството на капия в община Кирково. Годината за едни е добра, но за други не толкова, казва кметът на Чорбаджийско Сами Везир. "Годината е..

публикувано на 29.09.24 в 17:42

Свищов - градът на първите

Знаете ли, че град Свищов е най-южно разположеното населено място по поречието на река Дунав. В него живеят малко над 22 000 жители.  Градът е известен с първите 100 факта и събития случили в Свищов? Там е открита първата печатна книга - "Абагар" на кирилица през 1651 година. Първото крупно дарение за просветни цели в българските земи е направено в..

публикувано на 25.09.24 в 16:22

19 партии и 9 коалиции влизат в битка за вота на избирателя в 9-ти МИР Кърджали

19 партии и 9 коалиции регистрираха кандидатски листи в Районната избирателна комисия в Кърджали до крайния срок - 17 часа на 24 септември, за участие в парламентарните избори на 27 октомври.  В последния ден документи са подали 6 партии и коалиции. Това съобщи за Радио Кърджали Беркант Барзат, председател на РИК-Кърджали. Той уточни, че само пет..

публикувано на 24.09.24 в 18:26

Мистериите на Хухла се разплитат тази вечер

В Хухла в продължение на два дни се провежда културният фестивал "Мистериите на Хухла", който тази година е под мотото "Човечност без граници".  В мистичното ивайловградско село се срещат представители на три етноса - българи, гърци и турци . Те се надсвирват, надиграват, надпяват и надприказват в продължение на три дни - от 21 ви до..

публикувано на 22.09.24 в 18:48

Есенен "Вкусен следобед"!

Във втората част на предаването: - обръщаме внимание именно на лова  със Стоян Памуков, специалист при Ловно-рибарско дружество-Брезово. - както и ще ви разкажем как протича културният фестивал "Мистериите на Хухла". - А Иван Динев - Устата ще открехне завесата за стенд ъп шоуто си в Кърджали . Очакват ни още изненади, само останете..

публикувано на 22.09.24 в 18:23

Смартфонът в клас - да или не?

публикувано на 18.09.24 в 15:18

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига в Кърджали

Министърът на земеделието и храните Георги Тахов пристига на 19 септември, четвъртък, в Кърджали по покана на Националната браншова организация „Обединени български животновъди“. Това съобщи председателят на организацията Бойко Синапов. С министъра ще бъдат негови заместници, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ и изпълнителният..

публикувано на 17.09.24 в 17:02