В разгара на лятото апетитните изкушения ни чакат на всяка крачка по централните улици и парковете. Палачинки, царевица сладолед, бургери, дюнери, та дори и скара на припек са част от менюто на което попадаме докато се разхождаме из Кърджали. В жегите най-сериозен е риска за продуктите които са изложени директно на припек. Всяко съхранение на тези продукти повече от 20-30 минути прави продуктите рискови, категорични са експерти. Правим проверка и се спираме на известна дюнерджийница в града за да проверим как се работи в горещините. Там срещаме собственика Расим Камбер, който ни разказва и за потокът от хора.
„Училищата вече затвориха, но пък идват хора от чужбина, от цяла Европа. Арабската питка е сред най-предпочитания дюнер, защото е по-лек.“
С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. На проверки през следващите месеци тръгват и от Агенцията по храните. Те ще проверяват произхода, начина на съхранение и срока на годност на всички храни, които се продават на открито, особено сега, когато термометрите показват над 30 градуса. За да е безопасна храната която се предлага на открито трябва да се спазват някои основни правила. Повечето сосове особено с яйца трябва да са в хладилник. Неопаковани храни не бива да се на пряк контакт с клиентите. Въпреки, че Расим Камбер държи всички сосове в хладилник, той прави сосовете и без майонеза.
Когато продуктите не са добре съхранявани през летните месеци се превръщат в добра среда за развитие на т.н. патогени, които причиняват инфекции. На всеки 20 мин имаме клетъчно делене. Стотици милиони, милиарди в рамките на денонощие. Веднъж попаднали в организма чрез храната опасните бактерии причиняват различни инфекции. Не рядко през летните месеци се стига до хранителни натривания. Най рисковите групи са възрастните и по-малките деца които са лесни податливи на дехидратация. А формулата за бързо връщане към нормалния ритъм за диети и много течности. Солена вода, цитрусови плодове и чайове. Това са и основните елементи в лятното меню на кърджалици.
През топлите месеци баничката остават на второ място сред кърджалийци, като в горещото време превес взимат милинките и мекиците твърдят от местна баничарница. Лятно време вървят и ритуалните пити, заради увеличаването броя на сватбените тържества.
При най-опасните храни през лятото попадат морските дарове. Миди, скариди, сурова риба са сред най бързо развалящата се храна. Неприятна шега през летните дни може да ни изиграе и сушито. В истинска бактериална бомба през лятото могат да се превърнат и яйцата. Те могат да ни докарат Най често салмонела, макар че по черупка могат да се контаминират и с други патогени.
Малотрайни колбаси, кайма и дори скара също попадат в рисковия списък през лятото, както и млечните продукти. Изненадващо в списъка попадат и плодовете и зеленчуците. Въпреки че са най-добрата храна през лятото, често са и източник на патогени. Затова същите трябва задължително грижливо да се измиват преди консумация. Опасните бактерии бързо се размножават и по сладоледа, дори и в леда на коктейлите. Експертите съветват през лятото да избягваме и екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на свежи храни и напитки, които обаче са добре измити или обработени.
Деца лауреати от XIV Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе през пролетта в село Сладун, се включиха в V Майсторски клас в Пловдив. Обучението беше ръководено от народната певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – д-р Дарина Славчева Славова, а организатор е Фондация..
В топла среща между приятели и празник на хубавата поезия прерасна представянето за дебютната стихосбирка на литераторката Тонка Хаджинакова. Книгата "Мисли на глас" бе представена, както тя уточни след 4 години , откакто не е идвала в милото й училище - СУ "П.Р.Славейков". Такава беше и атмосферата в залата, празнична и заредена с много..
Птицевъден обект в хасковското село Сусам е засегнат от инфлуенца тип А (птичи грип) , съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В обекта се отглеждат около 700 пауна , а заразата е открита след проверка по сигнал на собственика. Като предпазна мярка е въведена трикилометрова зона , включваща селата Сусам и..
Датата 11.11 е една от най-символичните в календара, а според нумерологията тя носи особена енергия на ново начало, духовно пробуждане и сбъдване на мечти . В разговор за Радио Кърджали Петя Радкова – психолог, кармичен нумеролог и създател на Школата по нумерология и квантова психология „Жизнен код“ , обясни защо днешната дата се смята за..
На 11 ноември Българската православна църква почита паметта на Свети Мина – закрилник на семейството, пътниците и лечителите. С този ден в българската народна традиция започват така наречените вълчи празници – период, свързан с вярванията за вълците и тяхната сила. В интервю за Радио Кърджали етнологът Вилдан Расим от Регионалния..
В епизод 62 на рубриката „Франция, мон амур!“ на Радио Кърджали, водещият Нурай Садулов представя природния рай Камарг в регион Прованс-Алпи-Лазурен бряг. Ще чуете къде е разположена територията на Камарг. Ще научите на какво се дължи богатото биоразнообразие в този район. Ще разберете какви природни паркове има тук...
Ето и част от стихотворението "Малкият принц": МАЛКИЯТ ПРИНЦ На малка планета сред тихи звезди живеел си принц с големи мечти. Имал си роза с бодли, но добра, която обичал с цяла душа. .............. Но най-важната среща била с лисицата. Шептяла тя с глас като песен лъчиста: -„Щом искаш..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478