В разгара на лятото апетитните изкушения ни чакат на всяка крачка по централните улици и парковете. Палачинки, царевица сладолед, бургери, дюнери, та дори и скара на припек са част от менюто на което попадаме докато се разхождаме из Кърджали. В жегите най-сериозен е риска за продуктите които са изложени директно на припек. Всяко съхранение на тези продукти повече от 20-30 минути прави продуктите рискови, категорични са експерти. Правим проверка и се спираме на известна дюнерджийница в града за да проверим как се работи в горещините. Там срещаме собственика Расим Камбер, който ни разказва и за потокът от хора.
„Училищата вече затвориха, но пък идват хора от чужбина, от цяла Европа. Арабската питка е сред най-предпочитания дюнер, защото е по-лек.“
С повишаването на градусите обаче расте и рискът от хранителни натравяния. Особено ако продуктите не се съхраняват правилно. На проверки през следващите месеци тръгват и от Агенцията по храните. Те ще проверяват произхода, начина на съхранение и срока на годност на всички храни, които се продават на открито, особено сега, когато термометрите показват над 30 градуса. За да е безопасна храната която се предлага на открито трябва да се спазват някои основни правила. Повечето сосове особено с яйца трябва да са в хладилник. Неопаковани храни не бива да се на пряк контакт с клиентите. Въпреки, че Расим Камбер държи всички сосове в хладилник, той прави сосовете и без майонеза.
Когато продуктите не са добре съхранявани през летните месеци се превръщат в добра среда за развитие на т.н. патогени, които причиняват инфекции. На всеки 20 мин имаме клетъчно делене. Стотици милиони, милиарди в рамките на денонощие. Веднъж попаднали в организма чрез храната опасните бактерии причиняват различни инфекции. Не рядко през летните месеци се стига до хранителни натривания. Най рисковите групи са възрастните и по-малките деца които са лесни податливи на дехидратация. А формулата за бързо връщане към нормалния ритъм за диети и много течности. Солена вода, цитрусови плодове и чайове. Това са и основните елементи в лятното меню на кърджалици.
През топлите месеци баничката остават на второ място сред кърджалийци, като в горещото време превес взимат милинките и мекиците твърдят от местна баничарница. Лятно време вървят и ритуалните пити, заради увеличаването броя на сватбените тържества.
При най-опасните храни през лятото попадат морските дарове. Миди, скариди, сурова риба са сред най бързо развалящата се храна. Неприятна шега през летните дни може да ни изиграе и сушито. В истинска бактериална бомба през лятото могат да се превърнат и яйцата. Те могат да ни докарат Най често салмонела, макар че по черупка могат да се контаминират и с други патогени.
Малотрайни колбаси, кайма и дори скара също попадат в рисковия списък през лятото, както и млечните продукти. Изненадващо в списъка попадат и плодовете и зеленчуците. Въпреки че са най-добрата храна през лятото, често са и източник на патогени. Затова същите трябва задължително грижливо да се измиват преди консумация. Опасните бактерии бързо се размножават и по сладоледа, дори и в леда на коктейлите. Експертите съветват през лятото да избягваме и екзотичните храни. Вместо тях да наблягаме на свежи храни и напитки, които обаче са добре измити или обработени.
След тов а Нурай Садулов ще ни отведе, не къде да е, а в страната на любовта и виното с рубриката "Франция, Мон Амур!". Очакват ни изненади, само останете с нас от 16 до 18 часа на 90 мегахерца, и онлайн, в реално време на binar.bg Желая Ви приятно слушане!
Ако ви се пие хубаво вино, извън празника на любовта и виното, защото алкохолът от грозде е сам по себе си е празник за душата и сетивата, задължително се отбийте в Момчилград . Там се намира единствената винарска изба в област Кърджали , а собственикът й Венцислав Драмалиев се отличава с ентусиазъм, креативен подход при..
Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..
На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..
В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..
Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..
Песни, танци и стихове на турски, български и ромски ще има тази година в концерта , посветен на 21 февруари, Ден на майчиния език. Секретарят на НЧ "Юмер Лютфи" Мюзеки Ахмед: "Традиционно, нашето читалище "Юмер Лютфи" от години отбелязва Международния ден на майчиния език, 21 февруари, с песни, танци и стихове. Тази година ние решихме на..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478