Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За "Един народ" пеят Илия Луков и Валерия Момчилова

На 22-ри септември за първи път ще прозвучи песента "Един народ" посветена на Независмостта на България в изпълнение на Илия Луков и Валерия Момчилова. Красивите гласове на народните изпълнители ще накарат народа ни да си спомни, че носи вятъра в свойта риза и свобода в сините очи. Текстът за песента е на поетесата Даниела Атанасова, която не за първи път пише в патриотичен стил.

„Това не е първата песен на историческа тематика, чийто автор съм аз. Първата песен е в изпълнение на Иван Дяков – „Потомци на Бенковски“ по музика и аранжимент на Петьо Кръстев. Преди години я написах и посветих на тези бенковци, които са възпитаници на Военновъздушното училище в Долна Митрополия, където работех дълги години. Когато пиша текстове за песни аз винаги ги чувам с мелодия, но не е задължително, това да бъде мелодията, която композиторът ще напише. Хубаво е когато има синхрон между текстописеца, композитора и гласовете, които ще поднесат, това което е родила душата ти. Защото всичко започва от думите, всичко започва от текста. Така се роди „Един народ“, разказва поетесата Даниела Атанасова. 


Музиката и аранжимента са на композитора, диригент на ОНМ на БНР Димитър Христов. Той е бил свързващото звено между двамата изпълнители Илия Луков и Валерия Момчилова.

„Много неща сме направили с Даниела Атанасова. За мен е един от най-добрите текстописци на нашето време. Човек, който вниква в смисъла на думите, а не просто ги използва, за да ги римува. Ние с Даниела имаме много песни направени за различни конкурси и фестивали. Повечето от тях са номинирани и наградени, което може само да ни радва. С Валерия също сме работили заедно. Имам много песни направени за нея. Един ден тя ми се обади, че Даниела ѝ е подарила песен и иска аз да ѝ направя музика и аранжимет. В момента в който започнах да правя песента обадих ѝ се и казах, че тази песен е за дует. И така стигнахме до решението, че подходящият глас е на Илия, който е един прекрасен певец“, разказва Димитър Христов.

„За мен е истинско удоволствие и радост, че Илия Луков се съгласи да изпеем заедно тази песен“, казва Валерия Момчилова.

„Щастлив съм, че диригента на оркестъра на националното радио Димитър Христов ми се обади и ми каза, че е създал една хубава песен по текст на Даниела Атанасова, която да изпълним с Валерия Момчилова. Поетесата е успяла да улови и бъдещето и онова, което предците са ни завещали, а именно тази древност, която ние трябва да запазим. Радвам се, че се роди една такава песен. Ще се радвам да се хареса на публиката и да даде светлинка на всеки един“, разказва Илия Луков.  

Записът е направен в студиото на ПК Пирина от тонрежисьора Георги Гогов. Клипът е дело на младия и талантлив музикант и режисьор Тодор Георгиев- Toshey. Снимките са направени на красива местност в с. Дивотино. 

Чуйте повече в репортажа на Божидар Чолаков. 



Илия Луков и Валерия Момчилова - ''Един народ''




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Вчера и днес Златоград е домакин на първата по рода си изложба в родопския град - произведения на изкуството от захар. За това събитие ни разказва Галина Стефанова , която разговаря с Мариела Велева от Тополовград, която участва в конкурса "Златоградски захарни етюди". След това отново се връщаме към интервюто с певицата Златина..

публикувано на 23.06.24 в 13:44

Радослав Милев: Задълженията на община Кърджали са около 100 млн. лева

На 19 юни в Бизнес инкубатора бе проведено публично обсъждане на плана за финансово оздравяване на община Кърджали за периода 2024-2026 г. За целия период на оздравителната процедура, очакваният фискален ефект възлиза на приблизително 5 000 000 лева. Освен оптимизиране на местните приходи и събираемостта им, ще бъде затегната бюджетната..

публикувано на 21.06.24 в 13:46
Милан Миланов

Милан Миланов: На България е нужна обединена левица

"Има такъв народ" си вдигат цената в първия ден на 50-то народно събрание. Тази хипотеза изказа в ефира на Радио Кърджали Милан Миланов, общественик и политик. „ Както се очаква, към очерталата се коалиция от победителите в изборите ГЕРБ-СДС и ДПС да се включи и ИТН, но това може да стане на по-късен етап, защото, според мен, ИТН просто си..

публикувано на 20.06.24 в 18:19
Пирамидата с минерали, създадена от Емил Георгиев и Зекерия Мехмед

Лечебна пирамида дава енергия във Врело

От древни времена енергията на кристалите се използва от хората. Заради непрекъснато протичащата енергия в камъните и минералите, те имат способността на лекуват, да отварят и настройват човешката аура. Техните честоти въздействат над човека изцеляват, укрепват, носят вълни от положителна енергия, извличат отрицателната. Носител на енергия..

публикувано на 19.06.24 в 14:55