Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Сезонът на туршиите: С колко поскъпна зарзаватът?



След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти. От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен - над три пъти.

Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.

В момента карфиолът е на цена от-  2.50лв, зелените домати са по - 1.00лв. Зелето достига до - 1.20лв. за "Кьосе", лилаво зеле- 2.00лв, камби по - 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани - 1.00лв и целина от - 1.50 до 2.00лв.

Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.

Много спорове са се водили дали традиционното българско ястие – туршия е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците. А как точно се приготвя туршията ни разказа Марина Панайотова:

"Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре. Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле. В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме притискаме с речен камък. Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. Съхраняваме го в неотопляемо помещение. "

Същевременно за да е поносима сметката на пазара производителите искат ДДС при основните храни, които купуваме да бъде намален до 9%. Докато дискусията тече, сметките обаче стават все по-големи и се усещат тежко в семейния бюджет.

Целия репортаж на Ангел Шенков чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Милко Бошнаков и неговата мисия в народната музика

Милко Бошнаков е не само музикален редактор в Радио Благоевград, но и отдаден народен певец, който се стреми да съхранява и популяризира българския фолклор. В последния си музикален проект той представя пет нови песни, сред които „Майчинко, стара майчинко“, „Карамфилчето“, „Сърце ми гори“, „Врано конче“ и „Кито, моме“. Освен това, към тези песни са..

публикувано на 22.02.25 в 16:55
Кукери от с. Мезек

В Мезек възраждат древна традиция на празник посветен на кукерството

На Сирни Заговезни в село Мезек ще се отбележи един от най-очакваните празници – "Кукери - бабушери". Традицията на този празник е възстановена през 2016 г., след дълго прекъсване, и днес продължава да радва местните и гостите на селото. За празника ни разказва Мария Христонева, секретар на читалище „Изгрев 1921“ в Мезек. „Празникът не се е провеждал..

публикувано на 22.02.25 в 15:55

Кукеровден в Ивайловград – традиция, веселие и гостоприемство

В Ивайловград ще отбележи един от най-значимите си празници – Кукеровден. В квартал Лъджа, където се събира местната кукерска група, подготовката е в разгара си. Както всяка година, покрай Сирни Заговезни, тази година на 1 март, ще се чества този уникален обичай, който съчетава традиция, ритуали и добри пожелания за здраве и берекет. Ръководителят на..

публикувано на 22.02.25 в 15:05

Джевдет Мустафа: Ще протестираме, ако обгазяването продължи

Министърът на околната среда и водите Манол Генов отговори на питането за острата задушлима миризма, която предизвика тревога у кърджалийци преди дни. Като административно-формален обаче бе определен този отговор от секретаря на регионалната структура на „Продължаваме промяната“ Джевдет Мустафа. „От този отговор не става ясно най-важното според мене..

публикувано на 21.02.25 в 14:37

Голям концерт в Дома на културата за Международния ден на майчиния език

Песни, танци и стихове на турски, български и ромски ще има тази година в концерта , посветен на 21 февруари, Ден на майчиния език. Секретарят на НЧ "Юмер Лютфи" Мюзеки Ахмед: "Традиционно, нашето читалище "Юмер Лютфи" от години отбелязва Международния ден на майчиния език, 21 февруари, с песни, танци и стихове. Тази година ние решихме на..

публикувано на 20.02.25 в 15:56

Ако до всяко добро същество, застане поне още едно...

Децата от СУ "Петко Рачов Славейков" ще издирят самотни възрастни хора в отдалечени населени места, за да разговарят с тях и им дадат торбички с дарения.  Инициативата се нарича "Всичко е лично" и е вдъхновен а от добротвореца Кристина Патева от Баните, която отдавна има приятелство с учениците. Тя ще започне през март, обсъжда се..

публикувано на 20.02.25 в 12:16

Единадесетокласничка от Кърджали е отличена с първа награда в Националния конкурс "Завещано от Апостола"

Единадесетоклсасничката Яница Ханкова от СУ "Петко Р. Славейков" е една от спечелите първо място с есе, написано за Васил Левски в националния конкурс "ЗАВЕЩАНО ОТ АПОСТОЛА".  Организатори на съревнованието, което се провежда за 15-та поредна година са Младежки център Хасково, а разработката на девойката е отличена сред 46 есета във възрастова..

обновено на 19.02.25 в 11:15