След компотите, сладката и лютеницата е ред туршиите. През октомври на най-големия пазар в Кърджали се търсят основно зеленчуците за туршия. Според търговците цените тази есен са по-високи и поради това и търсенето не е толкова голямо както предни години. Шоковото поскъпване е в резултата на по-високите цени на тока и природния газ. През последните месеци енергията за индустрията поскъпна в пъти. От юли до октомври енергията за индустрията е поскъпнала с близо 90%. Спрямо година по-рано скокът е драстичен - над три пъти.
Сериозния удар от новите цени на тока и газа усещат производителите на плодове и зеленчуци по цялата верига. От отглеждането на разсада, през торенето, напояването, обработката, до брането и превозването до пазарите и магазините, понеже след прибиране на реколтата същите трябва да се съхранява във хладилници, които също са енергоемки и всичко това влияе пряко върху себестойността на продукцията.
В момента карфиолът е на цена от- 2.50лв, зелените домати са по - 1.00лв. Зелето достига до - 1.20лв. за "Кьосе", лилаво зеле- 2.00лв, камби по - 1.80лв, моркови по 0.99лв., патладжани - 1.00лв и целина от - 1.50 до 2.00лв.
Още по големи ще бъдат разходите през зимата при отглеждането на оранжерийните зеленчуци. Само за отопление те достигат до 50-70% от стойността на краставиците и доматите. Затова и производителите очакват, че ако вдигнат още цените пазарът ще бъде залят от вносни плодове и зеленчуци. Традицията обаче повелява всяка година по това време десетки тонове зарзават да се превърнат в различни туршии.Много спорове са се водили дали традиционното българско ястие – туршия е вредна храна заради високото си съдържание на сол и голяма киселинност. Последните проучвания показват, че напротив, образуването на млечна киселина има положителен ефект върху човешкия организъм, както и всички ензими, отделящи се по време на ферментацията на зеленчуците. А как точно се приготвя туршията ни разказа Марина Панайотова:
"Почистваме и измиваме зелките. Издълбаваме кочана им и леко срязваме на кръст. Поставяме във вдлъбнатината едра сол и подреждаме плътно зелките с кочана нагоре. Между пластовете прибавяме измитите и нарязани парченца хрян, морковите, царевицата и ябълката, които ще предадат приятен вкус на киселото зеле. В голям съд разтваряме едрата сол в гореща вода. Щом саламурата изстине напълно, я прецеждаме през марля и добавяме още студена вода. Върху зелките поставяме тензух, който е с диаметъра на бидона. Отгоре слагаме притискаме с речен камък. Претакваме зелето след шестия ден, като това трае всеки ден, докато зелето не започне да киселее. Съхраняваме го в неотопляемо помещение. "
Същевременно за да е поносима сметката на пазара производителите искат ДДС при основните храни, които купуваме да бъде намален до 9%. Докато дискусията тече, сметките обаче стават все по-големи и се усещат тежко в семейния бюджет.
Целия репортаж на Ангел Шенков чуйте в звуковия файл.
Съвременната молекулярна биология навлиза в нов етап, в който синтезът на ДНК вече е ключов инструмент за медицината, биотехнологиите и научните иновации. Д-р Виолета Йорданова, молекулярно-генетичен биолог в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали, представя най-новите подходи и технологии, чрез които учените създават изкуствени ДНК фрагменти в..
След завършване на средното си образование Ели Мюмюн е приета в Американския университет в Благоевград и заминава на студентска бригада, което става нейният първи контакт с Америка. Първоначално работи в Бостън, впоследствие се установява в Ню Йорк и Лос Анджелис и така сбъдва детската си мечта. Минава през различни професии – от..
След два интензивни дни на презентации и научни защити, националното състезание по природни науки и екология завърши с ясно послание – качествената работа на учениците изисква повече време. Това заяви комисията, която отчете както рекордна мотивация, така и трудности заради стегнатия график. Двадесет и третото издание на Националното..
Деца лауреати от XIV Международен фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова“, който се проведе през пролетта в село Сладун, се включиха в V Майсторски клас в Пловдив. Обучението беше ръководено от народната певица и преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ – д-р Дарина Славчева Славова, а организатор е Фондация..
В топла среща между приятели и празник на хубавата поезия прерасна представянето за дебютната стихосбирка на литераторката Тонка Хаджинакова. Книгата "Мисли на глас" бе представена, както тя уточни след 4 години , откакто не е идвала в милото й училище - СУ "П.Р.Славейков". Такава беше и атмосферата в залата, празнична и заредена с много..
Птицевъден обект в хасковското село Сусам е засегнат от инфлуенца тип А (птичи грип) , съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). В обекта се отглеждат около 700 пауна , а заразата е открита след проверка по сигнал на собственика. Като предпазна мярка е въведена трикилометрова зона , включваща селата Сусам и..
Датата 11.11 е една от най-символичните в календара, а според нумерологията тя носи особена енергия на ново начало, духовно пробуждане и сбъдване на мечти . В разговор за Радио Кърджали Петя Радкова – психолог, кармичен нумеролог и създател на Школата по нумерология и квантова психология „Жизнен код“ , обясни защо днешната дата се смята за..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478