Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли достатъчно време да се изготви бюджета за 2022 година?

Има рискове икономиката на България да влезе в състояние на стагфалция

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова



В Закона за публични финанси е записано (чл. 79 от ЗПФ), че всяка година в срок до 31 октомври Министерският съвет внася в Народното събрание одобрения законопроект за държавния бюджет заедно с актуализираната средносрочна бюджетна прогноза, която на практика представлява мотивите към него. Тази година очевидно страната ни закъснява доста.

Ще стигне ли времето да бъде внесен и гласуван бюджета за 2022 година? Това е въпросът който вълнува милиони българи в края на напрегната и изпълнена с избори 2021 година. Служебното правителство спомена и за консервативен бюджет. Но няма как в бюджета да не се предвидят и достатъчно средства за компенсиране на доходите заради инфлацията, за реформи във важни сфери като здравеопазване и образование, пари за анти Covid мерки. Неизбежно трябва да има и сума за кампания за ваксиниране.Същевременно обаче е необходимо преди това и актуализиране на сегашния бюджет.

Или иначе казано много работа, малко време. Ще стигне ли то да се изготви бюджета и може ли да се комбинира с макрорамката зa следващите 3 гoдини, попитахме икономистът Румен Гълъбинов:

“Кoгaтo зaпoчнaхa дeбaтитe зa aктуaлизaциятa нa бюджeтa прeди мeceци кaзaх, чe дo крaя нa гoдинaтa щe имa нуждa и oт oщe eднa дoaктуaлизaция и вeрoятнo тaкa щe cтaнe. Тя дa ce извърши oт cлeдвaщoтo НC. Тoвa щe cтaнe пo врeмe нa oбcъждaниятa зa "Бюджeт 2022" и мaкрoрaмкaтa зa cлeдвaщитe 3 гoдини. Щe бъдe нaтoвaрeнo зa хoрaтa, кoитo щe взимaт рeшeния cлeд избoритe"

В момента има рискове икономиката на България да влезе в състояние на стагфлация, каза още Гълъбинов. При стагфлацията падат спестяванията и пада покупателната способност. Расте обединяването  и неравенството. Икономиката връща по-малко добавена стойност и генерира по-ниски доходи. Високите цени от своя страна удрят спестяванията и хората обедняват още повече. Намалените спестявания карат банките да вдигат лихвите и стесняват възможностите за кредитиране на бизнеса, каза икономистът.

“Мeжду 3 и 6 мeceцa щe ce уceщa oщe движeниeтo нa цeнитe и увeличeниeтo нa инфлaциятa. Ceгa ca ни нeoбхoдими крaткocрoчни рeшeния. Кaтo изтoчници зa финaнcирaнe мoгaт дa ce пoлзвaт и зaeмни cрeдcтвa - тoвa, кoeтo и прaвим в мoмeнтa - Бългaрия тeгли вътрeшни зaeми, eмитирa държaвни цeнни книжa. Би мoглo дa ce cтигнe и дo вaриaнт зa взимaнe нa външeн зaeм - имaмe пo лимитa ocтaнaли мaлкo нaд 2 млрд. eврo", кaзa oщe икoнoмиcтът.

Тепърва ще им идват на хората  по-големите сметки. Ситуацията на пазара на труда отново се влошава. Ще има спад на заетостта и увеличение на безработицата .  Много хора се охарчиха за лечение, а и поради загубата на работа и клиенти. Сега ще ги смазват сметките за ток, парно, газ, вода и т.н. Ако не се предприемат адекватни мерки може и други проблеми да има, зави икономистът. Лошото е, че спестяванията на доста хора си отидоха последните 2 години покрай пандемията, казва Гълъбинов:

„Задачата е да се забави темпа на поскъпване на живота. Зависи от управлението на държавата.Депозитите на дребните спестители в банките се топят, но вече и сметките и на по-богатите клиенти намаляват.Кризата принуждава хората, които са загубили или са намалили своите доходи, да си теглят от спестяванията. Сега за мен е притеснително, че и емигрантските пари са на исторически минимум. А в други години те спасяваха положението. Накратко: възстановяването ни се забави.“

Трябват ефективни и бързи решения на кризите с пандемията и здравеопазването, както и мерки за справяне с последствията от енергийните цени, казва Гълъбинов.

Подробности относно бюджет 2022 и удачно ли е да се приеме консервативен бюджет, чуйте в интервюто на Ангел Шенков с Румен Гълъбинов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Български пощи“ възстановяват приемането на пратки за Израел

От 26 април 2024 г., „Български пощи“ възстановяват приемането на писмовни пратки и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски EMS пратки. От компанията обръщат внимание, че във връзка с обстановката в Израел и възможностите на авиопревозвачите са възможни забавяния в доставките.  Не са изключени анулирания на полети в последния..

публикувано на 26.04.24 в 12:09

Партиите, участващи в двата избора, да имат един и същи номер в бюлетините, очаква Ресми Мурад

Централната избирателна комисия да реши партиите и коалициите, които ще участват с листи и за европарламент, и за Народно събрание приоритетно да получат едни и същи номера в двете бюлетини. Това си очакване изрази областният лидер на ДПС-Кърджали Ресми Мурад пред Радио Кърджали: "Предполагам, че ЦИК ще направи така, че избирателите да бъдат улеснени -..

публикувано на 26.04.24 в 11:49

Навършват се 38 години от ядрената катастрофа в Чернобил

Днес се навършват 38 години от най-тежката ядрена катастрофа в историята. В ранните часове на събота, 26 април 1986 година реактор номер четири в атомната електроцентрала в Чернобил претърпява катастрофална експлозия, изхвърляйки облаци от радиоактивен материал.Навъ Аварията има опустошителни последствия. Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 година..

публикувано на 26.04.24 в 10:19

40 лева ще е разликата в заплатата на селските кметове

Заплатите на кметовете на малките населени места се променят. На днешното заседание на Общинския съвет в Кърджали, общинските съветници гласуваха за промени в месечните възнаграждения на кметовете.  Трудовите им възнаграждения се диференцират според броя на населението по постоянен адрес.  Кметовете на кметства с население над 1000 души ще получат 1460..

публикувано на 25.04.24 в 17:25

Момчилград се подготвя за среща на роднини от цял свят

Международната среща на момчилградчани "Момчилград винаги в сърцето ми"  ще се проведе от  22 до 27 юли . Проявата се организира от община Момчилград за 15-и път. По традиция хиляди момчилградчани, пръснати по целия свят,  се завръщат в родния край в последната седмица на юли . Благодарение на нея веднъж в годината се  събират роднини, приятели и..

публикувано на 23.04.24 в 09:55

Развиват туризма в Кърджали с 85 000 лева

85 хил. лв. са предвидени в бюджета тази година за изпълнение на Програмата за развитие на туризма на община Кърджали.  Финансовата рамка е формирана на база предходната година, събраните данъци от туризма.  Предстои експерти от общинската администрация, след като обходят туристическите обекти, да изготвят доклад за необходимите мерки. Докладът..

публикувано на 21.04.24 в 11:27

2-ри май ще бъде неучебен ден в цялата страна

МОН ще предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че днешното решение на просветното ведомство..

публикувано на 19.04.24 в 12:40