Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спектакъл с български и балкански народни танци ще прави Читалище "Обединение" в Кърджали

Въпреки трудните условия за работа в епидемична обстановка, най-голямото читалище в областта - "Обединение 1913" осъществява дейността си и провежда репетиции в по-голямата част от школите, които поддържа, съобщи председателят Камелия Чолакова. 
"Читалището има приет план за работа при пандемия и работи при строго спазване на протоколите за почистване и дезинфекция. Допускат се хора със сертификати. Само двама от служителите не са ваксинирани поради медицински причини. Спазват се всички изисквания за носене на маски и дистанция", обясни Камелия Чолакова. 
За съжаление три пъти е намалял броят на самодейците, които посещават школите в читалище "Обединение 1913" в Кърджали от началото на пандемията, причинена от коронавирус. Най-силно това се усеща в детските школи, където сривът е сериозен. „Някои спряха. Една от школите, то не е школа, то е група на най-възрастните ни самодейци, защото всички знаем, че са рискова група. Детските школи с намален капацитет наполовина работят, защото трябва да се спазват изискванията и дистанцията, разбира се, с изричното съгласие на родителите. Три пъти е намалял броят при децата. Възрастните, те са свикнали и те няма да се откажат, но при децата е най-трудно, защото и родителите се притесняват. Все още е трудно, макар че се надяваме, че вече излизаме от тази най-тежка ситуация, но трябва да бъдем отговорни“, каза Камелия Чолакова.
Освен традиционната работа, преди дни стана ясно, че читалището ще работи по нов проект от 1 декември, финансиран от Национален фонд Култура, с който ще популяризира българските народни танци в спектакъл, подготвен от самодейците от клуб "Пъстро хоро". Работата по него започва от 1 декември. Целта е да се приобщят младите хора и децата към българския фолклор, за да познават родните традиции. В проекта са включени танци от шестте фолклорни области на България, но и хора от Сърбия, Гърция и Турция. Основната цел е да се покаже, че на Балканите имаме изключително близък фолклор и трябва да живеем със съзнанието, че сме заедно, казва Камелия Чолакова. По проекта ще бъде подготвен спектакъл, който ще представи на живо пред публика танците на шестте български етнографски области. Преди всяко изпълнение ще има кратко представяне на фолклорната област и съответния танц, размера и темпото, в които се танцува, символиката на различните движения. Така публиката ще получи допълнителна информация. А по време на самото изпълнение на всеки танц ще върви мултимедийна презентация на природните красоти на съответната област, от която е този танц, обясни Камелия Чолакова. Очаква се спектакълът да е готов за  сцена през месец май 2022 г.
По още един голям проект ще работи читалището от април следващата година. Той е едногодишен, в партньорство с културна институция от Норвегия и финансиран от Норвежката програма. По него се предвижда да се подготви танцов спектакъл с български и норвежки танци, който ще бъде показан в читалищата на десет населени места в Кърджалийска, Смолянска и Пловдивска области. В края на проекта спектакълът ще бъде показан и в Осло, Норвегия, където българските участници ще имат уършоп с норвежките си колеги.
Повече за работата на читалище "Обединение 1913" в Кърджали и бъдещите проекти може да чуете от интервюто на Станислава Георгиева с  Камелия Чолакова в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Георги Кулов: Генерират се политически скандали, които да ерозират управлението на страната

Политически страсти и скандали разтресоха България в последните 24 часа - служебният министър поиска смяна на двама министри, опозицията поиска вот на недоверие на служебния кабинет, ПП-ДБ обмисля да поиска оставката на председателя на Народното събрание, управителят на Здравната каса подаде оставка, бившият вече главен секретар на МВР Живко..

публикувано на 19.04.24 в 16:07
Ани Стоянова

Пациентите в Кърджали избягват да подават сигнали и жалби

От 2007 година на 18 април се отбелязва Европейският ден за правата на пациента.  Идеята е на този ден да се прави равносметка как се прилагат основните пациентски права, формулирани в Европейската харта на правата на пациентите. Акцентите са профилактиката и правото на достъп до висококачествени здравни услуги. В област Кърджали..

публикувано на 19.04.24 в 12:45

Един "по-див ден" и наблюдение на лешояди, елени и зубри предлага "По-диви Родопи"

Един "по-див ден" ви очаква, ако откликнете на поканата на Фондация "По-диви Родопи" за еднодневна опознавателна разходка и наблюдение на диви животни на територията на Дивечовъден участък "Студен кладенец". Проявата е посветена на Деня на Земята и е отворена към всички природолюбители и търсачи на различни усещания. Събитието е и продължение на..

публикувано на 19.04.24 в 11:39

Георги Георгиев: Хората разбраха, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС

Предстоящите избори за членове на Европейския парламент от Република България и за народни представители за Народно събрание, насрочени на 9 юни 2024 г., ще бъдат по-различни, защото хората са разбрали, че ПП-ДБ са същите като ГЕРБ и ДПС. Това каза депутатът и областен координатор за Кърджали и Хасково от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев...

публикувано на 17.04.24 в 15:25

В Момчилград направиха първите номинации за кандидат-депутати на ДПС

Започнаха разширените заседания на ДПС по общини, на които се правят номинации за кандидати за народни представители за листата на Движението в 9-ти Многомандатен район Кърджали за извънредните парламентарни избори на 9 юни. След Момчилград, където заседаваха във вторник, 16 април, днес (сряда, 17 април) се събират партийният актив,..

публикувано на 17.04.24 в 11:57

Родопчани се завръщат към традиционния поминък в региона - тютюна

Наблюдава се  завръщане на родопчани към традиционния поминък в региона  - тютюна. Заради повишения интерес към тютюнопроизводството и трудния набор на документи за регистрация , в две  писма от НАТ  настояват пред Министерството на земеделието и храните за удължаване на срока за вписване  на тютюнопроизводителите в регистъра . През..

публикувано на 16.04.24 в 11:33
Цвета Караянчева

Караянчева: До края на месеца ще са ясни кандидатите за депутати на ГЕРБ

 “Тревожно е това, което наблюдаваме с хора, които изпълняват висши държавни длъжности и тяхното поведение е много неприятно. Очакваме компетентните органи да се произнесат.” Като динамична, интересна и тревожна определи ситуацията в страната в момента областният лидер на ГЕРБ Кърджали Цвета Караянчева. Според нея предсрочните парламентарни избори са..

публикувано на 11.04.24 в 15:33