Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Кадир Мустафов, БАЗ: Трябват спешни мерки за подпомагане на ресторантьорите


В изнесеното студио на Радио Кърджали, Кадир Мустафов, областен председател на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) коментира как се отразява зеления сертификат на ресторантьорския бранш и какви мерки трябва да се предприемат:

"Затворени заведения има доста. Спадът на оборотите е до 80% и съществуването ни в момента е на мускули и на възможности и финанси, които са събрани през лятото.

Изборите минаха. Сега се надяваме да се сформира едно работещо правителство, което да вземе едни работещи мерки за нашия бранш. Много спешно трябва да седнем да говорим, защото нямаме и ден вече време, загубите са ежедневни и те се трупат". 

Основните предложения на Сдружението на заведенията към управляващите са:

На първо място е изключително важно ставката от 9% ДДС да бъде запазена. „През голяма част от последната година секторът беше затворен и не можеше се възползва от намаленото ДДС, тъй като не генерираше приходи. През останалата част от времето работеше със сериозни ограничения. Трябва да се намери и работещ вариант фирмите, регистрирани след 2019 г. също да получат подкрепа“.

„На мнение сме, че мярката 60/40 трябва да се върне към стария й вариант, при който подкрепа се получаваше при доказан спад на оборота от 20% в сравнение с 2019 г. При настоящия вариант на мярката с 30 или 40% спад в оборота в сравнение с 2019 г., това на практика означават фалит. Особено в ситуация,  при която цените на ВСИЧКО в сравнение с 2019 г. са се вдигнали многократно. Реално най-засегнатият бизнес може да се възползва от тази мярка само след въвеждането на „зеления сертификат“, когато оборотите спадат с около 80%“.

Кадир Мустафов, добави още, че от Сдружението считат, че обявените вече кредити трябва да се заменят от грантове. „А ако има кредити за хотелиерство и ресторантьорство, те задължително трябва да минат през Българската банка за развитие и да са под надзора на Министерство на икономиката, тъй като търговските банки не дават кредити за сектора, който смятат за изключително рисков поради непрестанните ограничения, които му се налагат“.

„Смятаме още, че бързите тестове за COVID-19 трябва да са безплатни. Съществува европейска програма, която поема и теста, и тестуването. Това не натоварва бюджета“.

„И не на последно място - жизненоважно е да се намери вариант за спешна помощ за малкия и среден бизнес по отношение цената на тока. Оцеляването при нарастващи непрекъснато енергийни разходи и намаляващи приходи е невъзможно. Доказват го и множеството фалити, които вече са факт в сектора“.

Чуте цялото интервю на Галина Стефанова с Кадир Мустафов.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кирково в капан между сушата и човешката безотговорност

Засилените мерки срещу безразборното използване на питейна вода в община Кирково остават в сила, въпреки частичното подобрение на ситуацията. Изпускането на вода от язовир „Аламовци“ вече дава резултат, но опасността от безводие в горещите летни дни все още не е отминала. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали кметът на общината Шинаси Сюлейман. „Много..

публикувано на 31.07.25 в 12:00

Без кандидати за директори в осем училища в Кърджалийско

Първият етап от националния конкурс за директори на училища приключи, но за 62 учебни заведения в страната няма подадени кандидатури. Особено тревожна е ситуацията в област Кърджали, където за осем училища не се е явил нито един кандидат. Незаети остават директорските постове в училищата в селата Чакаларово, Дрангово, Тихомир, Кирково, Аврен, Усрен,..

публикувано на 29.07.25 в 11:55

Пожари и епидемия: Област Хасково под двойна заплаха

Пожарите в Югоизточна България продължават да нанасят сериозни щети. Особено тежка е обстановката в област Хасково, където в последните дни бушуват огнени стихии в общините Тополовград и Свиленград. На терен работят десетки пожарникари, военни, доброволци и местни власти, но въпреки усилията фронтовете трудно се овладяват. „Пожарът до село Срем все още..

публикувано на 29.07.25 в 11:00

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Следват кулинарните посоки и пейзажи на Мая Мечева, която смесва авокадо, моркови, червен мук, лимон, портокал, мед и люто къри в едно ястие.  Във втората част на предаването, ще ви разкажа за страстта към квасните хлябове, а Светла Пенева ще ни посвири на китара и ще ни разкаже за Южна Корея. Очакват ни още изненади, само  останете с..

публикувано на 27.07.25 в 18:16

Фестивалът "Фолклорна плетеница" в Приморско събра таланти от цялата страна и чужбина

Приморско отново стана сцена на българския фолклор по време на шестото издание на танцовия и музикален фестивал „Фолклорна плетеница“, организиран от сдружение „Атлиманска огърлица“ и Община Приморско. В продължение на три вечери, амфитеатърът в морския град прие десетки фолклорни състави и индивидуални изпълнители от почти всички краища на страната,..

публикувано на 26.07.25 в 18:00

Село Жълтуша се готви за селищния си празник на 2 август

Село Жълтуша отново ще събере стари и нови приятели за традиционния си селищен празник, който ще се проведе на 2 август. Организатори на събитието са кметството на селото и изселници, които всяка година се завръщат в родното място, за да поддържат живи традициите и връзките между поколенията. Веселин Буров, който въпреки че живее в София, активно..

публикувано на 26.07.25 в 16:30

Габриела Руменова: Продукти и в срок на годност могат да са развалени

Температурите навън са високи, хранителните продукти се развалят по-бързо , затова е добре да проверяваме срокът на годност, когато ги купуваме. В някои магазини хладилнците не работят добре и това съкращава този срок. Как да разберем, че един продукт е развален, какво означава обозначението най-добър до, защо не трябва да купуваме мед от..

публикувано на 23.07.25 в 13:49