Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Милев предлага да се намалят заплатите на общинските съветници с 50%

Присъствена сесия на ОбС Кърджали
Снимка: Радио Кърджали, архив



Днес се провежда последната за тази година общинска сесия на ОбС Кърджали.

Общинският съветник от Демократична България Радослав Милев ще предложи на днешната сесия да се намалят с 50% заплатите на съветниците. Предложението за промяна в правилника за дейността на ОбС идва от това, че през последната година заседанията на местния парламент  и на комисиите към него се провеждаха дистанционно, каза  Милев:

Надявам се по този начин да накарам общинските съветници да започнем да се събираме присъствено в зала, за да може да се води някакъв дебат, защото на мен ми се струва, че е много удобно всеки от работното си място или от вкъщи да стои пред екрана на монитора. В голяма част от случаите дори са спрени и камерите на общинските съветници, така че се съмнявам доколко ефективно работи общинския съвет. Сесиите са много кратки, имаме сесия, която беше 51 минути. Ние получаваме през цялото време възнаграждение. По мои груби сметки ако намалим наполовина възнаграждението на съветниците от 250 до 300 хил. лв. годишно ще спестим на бюджета на общината, които могат да бъдат разходвани за много неща, както всички знаем и се вижда, че в община Кърджали има огромна нужда от финансиране на текущи ремонти и се надявам колегите от ОбС да приемат моето предложение и тези средства да , които бъдат спестени да бъдат насочени в тази посока.

На днешното заседание съветниците ще гласуват тегленето на краткосрочен общински дълг, за целите на проект за рехабилитация на улици и тротоари в град Кърджали.

Радослв Милев заяви, че лично той ще повдигне дебат относно тегленето на нов общински кредит:

Касае се за едни 800 000 лв. , които иска да изтегли Община Кърджали за разплащане по ремонтите на тротоарите в общината и моста, който свързва двете части на парка. На мен ми направи силно впечатление, че цената на този мост, когато ние приемахме тази програма беше 560 000 лв. В това, което видях последно като докладна, този мост струва на гражданите 1 560 000 лв. И доколкото видях в сайта за европейски програми, където е публикувана цялата информация, има доста наложени санкции на фирмите, които са извършили ремонтите на тротоари и улично осветление в центъра на града. Навсякъде пише „проблеми с тръжната процедура и затова има наложени финансови корекции“. Не са ми ясни много неща там, струва ми се, че там трябва да има дебат“. 

Сесията може да се проследи онлайн на интернет страницата на общината. 

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45