Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне с два пъти скочиха сметки за ток на Община Кърджали

Снимка: БГНЕС

Ръст с най-малко два, до два и половина пъти бележат сметките за ток на Община Кърджали след драстичното увеличение на цената на електроенергията, посочи кметът Хасан Азис.

„В момента в Кърджали разликата от сметките, които сме платили за ноември месец 2020 г. и за ноември месец 2021 г., са близо 2 пъти, като увеличение на сметката. Само за осветлението! А също и за енергия. Ако 2020 година сме платили сметки за ток в порядъка на 155 560 лв., тази година, сметката, която платихме е над 320 000 лв. По същия начин 55 000 лв. ни бяха сметките за отопление – течните горива и газта. В момента плащаме над 110 000 лв. за тази година. Тоест има увеличение най-малко между два, и 2,5 пъти в сметките за тока“, каза градоначалникът.

Според Хасан Азис в момента българските общини имат нужда правителството да ги подкрепи, за да преодолеят кризата от поскъпването на електроенергията.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Над 40 висши училища не отвориха врати заради протест

Над 40 висши училища в България не отвориха врати днес, в изпълнение решението на Общото събрание на Съвета на ректорите от 17 май. Извършват се само дейности с неотложен характер, въпреки че служебното правителство отпусна общо 80 млн. лв., а синдикатите отмениха свои протести. "Затворените врати не са само заради възнагражденията. Исканията ни са..

публикувано на 20.05.24 в 17:08

Една писмена работа е анулира в област Кърджали по време на втората матура

Една писмена работа е била анулирана в Ардино по време на днешния държавен зрелостен изпит по избираем предмет. Това съобщи за Радио Кърджали Снежа Калитвенцова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол" в Регионалното управление по образованието в Кърджали. Тя уточни, че за двете проведени задължителни матури - в петък и..

публикувано на 20.05.24 в 16:42
20 хиляди декара са засегнати от скакалците в област Кърджали

Марокански скакалци нападнаха Кърджалийско (ОБНОВЕНА - ВИДЕО)

Областната епизоотична комисия в Кърджали заседава в понеделник, 20 май, във връзка с обявения от министъра на земеделието каламитет на марокански скакалци в Кърджалийско.  Засегнати са над 20 хиляди декари площи, най-силно в землището на община Черноочене, съобщиха от Областната управа.  Комисията реши да бъдат предприети незабавни..

публикувано на 20.05.24 в 15:47

Прокуратурата протестира прекратяването на делото за катастрофата с Лютви Местан

Окръжната прокуратура в Кърджали внесе протест срещу определението на Окръжния съд за прекратяване на съдебното производство за катастрофата с участието на Лютви Местан край село Загорско, при която загина 6-месечно бебе.  Съдът се произнесе на 13 май по внесения обвинителен акт срещу Юсеин Ахмед и Лютви Местан  за причиняване на смърт по..

публикувано на 20.05.24 в 14:22

Няма интерес от бременни в Кърджали към ваксината срещу коклюш

Един нов случай на коклюш е регистриран на територията на област Кърджали през изминалата седмица. Заболялата е жена на 45 г. С нея установените случаи в областта стават общо девет - пет през април и четири до момента през май. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали директорът на Регионалната здравна инспекция в Кърджали д-р Виктор Кирчев.  Според него..

публикувано на 20.05.24 в 12:01

Няма да има ощетени на матурата по български заради техническата грешка

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. "Това е технически проблем, който..

публикувано на 20.05.24 в 11:11

Облачно, но топло е времето в понеделник

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология времето в понеделник ще е предимно облачно, с краткотрайни валежи от дъжд в Западните Родопи. В  отделни югозападни райони и ще прегърми. Привечер валежите ще спират, а облачността ще се разкъсва и намалява. В района ще духа слаб североизточен вятър. Максималните температури в страната ще..

публикувано на 20.05.24 в 10:39