Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мечките в Родопите се събудиха и тръгнаха по селата

Снимка: wwf.bg

С настъпването на пролетта мечките се пробуждат от зимния си сън. След тази летаргия огромното горско животно се нуждае от храна. Поради тази причина често мечката навлиза в землищата на населените места, като нанася доста поразии на фермери и земеделци. Този проблем се наблюдава най- често в Родопите. Последната такава история е с адрес село Давидково.

Преди 3 години семейството на Севда Чолакова се оплаква от мече, което влиза в двора на къщата им в банското село Давидково. През годините, като кмет тя се е обръщала към РИОСВ Смолян и Горското стопанство за съдействие и решаване на проблема, но без резултат. Тази пролет след събуждане от зимния си сън малкият мечок, вече пораснал, решил да ги навести отново, за да се опита да си хапне пуйка.

„Мечока се събуди. Дойде една нощ. Разкъса съоръжението, където пуйките се разхождат и снасят. Не успя да влезе вътре. Уплаши се от кучето“, разказва Севда Чолакова и допълва.

„Лисицата посред бял ден си рови до кокошарника. Прави си дупка, за да влезе при кокошките. Не се стряска от хората. Есента, цяло стадо диви прасета се разхождаха из селото,“ разказва кмета на Давидково.

с. Давидково, снимка Божидар Чолаков

В съседното село Вълчан дол не са имали преки срещи с мечката, но са се натъквали на следи, разказва кметският наместник Едита Текьова. Там имат проблеми с дивата свиня.

„Един човек дето пасе горното стадо е видял стъпки на мечка и казва, че е обикаляла около селото. Ние имаме много голям проблем с дивите прасета. Доста хора си закупиха електропастири, заради картофите. Хора от селото са установили, че дори и само сезал да има опънат от колче до колче прасетата не влизат. Обясняваме си го с това, че прасето явно се докосвало и преди до електропастир и помини, затова не навлизат в ниви оградени със сезал,“ разказва кметският наместник Едита Текьова.

с. Вълчан дол, снимка Божидар Чолаков

 Отиваме още по на север от Давидково, в Загражден. Селото се намира в най-северната част на община Баните и гранични с резерват Кормисош, разположен в съседната община Лъки. Тук се намират най-големите популации на кафява мечка, благороден елен и вълк на територията на България. В селото обаче са взели мерки, мечките да не влизат в населеното място.

„На есента горските бяха изсипали, далеч от селото, ябълки, круши, сливи за мечките и така нямахме проблем с мечките,“ разказва кмета на Загражден Венета Хитова.

Около 237 са мечките в Родопите по последни данни.

Хората ги е страх да ходят до градините си и ливадите. Никой не смее да замръкне навън, казва кмета на Давидково Севда Чолакова.

Най-големите трагедии с меча са станали преди 12-13 г. - мъж загина, а жена бе разкъсана почти до смърт.

Не са малко клиповете и снимките на  местните хора, които публикуват в социалните мрежи на мечки в опасна близост до къщите и пътищата.

Последните години за проблеми с мечките се оплакват от селата Буйново, Могилица, Горна Арда, Арда, Гълъбово, Давидково, Вишнево, Дебеляново, Искра и много други.

Чуйте целия репортаж в прикачения звуков файл. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Ирминден в Лозен

В Лозен ще празнуват Ирминден

В село Лозен, община Любимец за четвърта поредна година ще проведат празник на подницата и хляба “Ирминден". На него ще съберат хора от Югоизточна България. Това съобщи Христо Янъков, секретар на читалище "Просвета" и организатор на празника. Ирминден се празнува на 1 май, когато Православната църква почита паметта на Свети пророк Йеремия...

публикувано на 11.05.24 в 14:15

Рецептите на шеф Пеньо Иванов: Агнешко печено, пудинг с козунак

Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..

публикувано на 06.05.24 в 16:25

Ти, който даваш дъжд и на дъжда Си Господ...

Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време.  Чуйте стихотворението...

публикувано на 06.05.24 в 15:24

Туристите на Перперикон посещават и маето на Хазър Баба

От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...

публикувано на 06.05.24 в 13:34

С "Вкусен следобед" на Великден!

Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..

публикувано на 06.05.24 в 11:19

Пъстър празник в Кърджали за 1-ви май

Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..

публикувано на 01.05.24 в 16:41

Деца рисуват благотворително икони за новостроящ се храм

Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..

публикувано на 30.04.24 в 14:31