Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златина Узунова отбеляза с концерт 60 житейски години и 45 години на сцена

17
Златина Узунова, родопска певица
Снимка: Божидар Чолаков, БНР Кърджали

Родопската певица Златина Узунова отбеляза 60 житейски лета и 45 години на сцена с голям концерт – спектакъл в Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ в Смолян. Празничният концерт започна с гайдарски състав „101 каба гайди“ и продължи с песни на юбилярката. Тя излезе на сцената с песента „Темней горо“, песен, която си пеел нейния баща Росен, с текст сътворен от него. В концерта взеха участие всички пет състава, които Златина Узунова ръководи: детска формация „Орфееви звуци“;  октет „Никола Кенов“;  женски хор „Атанас Капитанов“;  формация „Надежда Хвойнева“ ; смесена формация „Бойка Присадова“. 
„Показах на публиката, че и след мен ще я има родопската песен, че имам наследници на песента в лицето на моите деца от детската формация“, разказва развълнувана след концерта Златина Узунова. 
В концерта участие взеха още „Големите български гласове“ с диригент Илия Михайлов от които част е и родопската певица Златина Узунова. Тяхното представяне започна с изпълнението на две ортодоксални песни в памет на Венера Аръчкова, председател на Общински съвет Смолян, която почина на 18 май, и е очаквала с голямо желание да види на смолянска сцена „Големите български гласове“. 
Концертът продължи с изпълнения на фолклорен ансамбъл „Родопа“. Публиката в залата се наслади на красивия концерт, който им поднесоха Златина Узунова и приятели. Накрая родопската певци получи кристално огърлие от клуба на дейците на културата връчен от Адриан Петров, главен художествен ръководител на ФА „Родопа“. Председателят на НЧ „Христо Ботев“ гр. Смолян Иван Иванов връчи на певицата плакет за почетен член на читалището. Поздравителни адреси и цветя за юбилея си Златина Узунова получи от Валя Балканска и Петър Янева, кмета на Смолян Николай Мелемов, областния управите на Смолян Емил Хумчев и от други институции. 
Чуйте още в прикачения звуков файл. 
Харесайте страницата на предаването "Полет над Родопите" във Facebook.

По публикацията работи: Божидар Чолаков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45

В Старцево се проведе първи Еньовденски събор

В навечерието на Еньовден в Старцево отбелязаха първи Еньовденски събор. Еньовден е един необикновен празник. На този ден обичаят повелява да наберем свежи билки, защото според народните поверия тогава имат най-голяма сила. След набирането на билките, се сплитат венци, които момите пускат по течаща вода. За събора в местността "Равното" над Старцево..

публикувано на 24.06.24 в 15:50
Фолклорна група от с. Егрек, Крумовградско

Изчезващото фолклорно наследство на Егрек

Родопите впечатляват със своята природа, култура и фолклор. Всяко едно село пази своя фолклор благодарение на самодейните групи към местното читалище. Водени от любовта към народното пеене и традиции хората от крумовградското село Егрек са съхранили песните на своите деди, а те днес предават на малкото останали млади хора. Младите, както на всякъде..

публикувано на 24.06.24 в 14:03

Танцьори от СУ “Васил Левски“ – Крумовград със „Златен Орфей“ от "Евро фолк - Черно море 2024"

Учениците от група „Танцово изкуство“ по Национална програма  „Заедно в изкуствата и в спорта“ към СУ “Васил Левски“ – гр. Крумовград с художествен ръководител Даниела Бояджиева за пореден път представиха достойно училището и града с участието си в XX Международен фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2024", който се проведе в гр. Китен в периода..

публикувано на 24.06.24 в 13:03

"Вкусен следобед" - в неделя с Радка Петкова

Във втората част на предаването , ще си говорим за вкусът умами, който обединява всички вкусове и се дължи на ферментацията на протеините. Мдааа, веднага ми стана туршиено и пробиотично. Всъщност, аналог на нашето кисело зеле е кимчито, корейско ястие, което азиатците похапват всеки ден. Иначе умами вкус имат всички отлежали сирена, сушени..

публикувано на 23.06.24 в 18:07