Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реколтата в неделинското село Оградна е почти на 100% унищожена след градушката


Населени места в община Неделино пострадаха след вчерашната градушка. Днес кметските наместници парвят първоначален оглед на пораженията, а утре Общината ще сформира комисия, за да огледа щетите и да прецени възможностите за подпомагане на засегнатите жители. Кметът на община Неделино Боян Кехайов каза: 

"Най-много поражения има в село Оградна, където има изпочупени керемиди, има изпочупени стъкла на автомобили, керемиди на покривите на къщите. Селскостопанската реколта е почти на 100 % унищожена. Другите села, които са пострадали са Горен Върли дол, Дуня и Кундево. Днес кметските наместници правят първоначални огледи, утре от Общината ще направим комисия, която ще огледа щетите и ще преценим с какви възможности ще можем да подпомогнем хората".

Частично са затворени пътищата в една махала в село Кундево, между Долен и Горен Върли дол пътят е частично отнесен, но е проходим, добави още Боян Кехайов. "Община Неделино на места праща техника да разчиства и подобри ситуацията".

Днес също се очакват валежи с гръмотевици и градушки на места. Кметът Боян Кехайов допълни, че ще се изчака времето да се стабилизира, за да се разчисти окончателно.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Глиган албинос отстреляха при откриването на ловния сезон в с. Любча

Глиган албинос е отстрелян край с. Любча, община Доспат в първия ден от новия ловен сезон, съобщиха от местната ловна дружинка. Необичайният улов на изцяло бялото диво прасе е на ловеца Митко Куцовски.  Местни авджии обясняват, че не помнят досега глигански трофей в бяло. Подобни случаи на дивеч албиноси бяха фотографирани напоследък в..

публикувано на 06.10.24 в 17:42
Община Свиленград

Откриха паметник на Димитър Маджаров в Свиленград

Бюст-паметник на спасителят на тракийските бежанци Димитър Маджаров откриха в Свиленград. Бронзовият бюст и паметна плоча са поставени в централния градски парк и са дарение от бившия кмет на града в продължение на 15 години Георги Манолов, който заедно с писателя Захари Карабашлиев откри пластиката. Монументът е висок 3 метра. Бюстът е излят..

публикувано на 06.10.24 в 17:27

Влак е дерайлирал на гара Любимец

Товарна композиция на частен превозвач е дерайлирала на гарата в Любимец. Инцидентът е станал на глух коловоз, след като машината не е спряла и е продължила след края на релсите. По първоначална информация локомотивът и два от вагоните са "изпаднали" от релсите, предаде БНТ. Няма информация за сериозно пострадали хора. Причините за инцидента се..

публикувано на 06.10.24 в 16:26

Минимално повишение на цените на храните на едро

Минимално повишение на цените на едро на храните отчита и тази седмица от Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Поскъпнали са доматите от оранжерии, а краставиците са поевтинели. Скочила е и цената на зеления и червения пипер, както и на лука. Спад е отчетен обаче при картофите, морковите и зелето. На по-висока цена са се продавали..

публикувано на 06.10.24 в 14:09
От високо

До десетина години може да имаме въздушни таксита

 Оповестени планове за строителство на портове за летящи коли на новия трети терминал на летище София показват, че до  десетина година в София може да има въздушни таксита. Но пред Европа има още доста дълъг път дори да догони САЩ и …. Саудитска арабия и Дубай по темата. Още тази година е можело в България да дойде първият летящ..

публикувано на 06.10.24 в 13:16
Снимката е илюстративна

Започна ремонт на 23 км от пътя Пловдив - Хасково

Започва текущ ремонт на 23 км от първокласен път I -8 Пловдив - Хасково в област Хасково, съобщиха от АПИ. Проектът включва цялостно преасфалтиране на участъка между Върбица, Горски извор, Клокотница и Хасково. Предвидено е възстановяване на отводняването, почистване и профилиране на канавките на пътя. Ремонтираното трасе ще бъде..

публикувано на 06.10.24 в 11:37
Росица Матева

ЦИК: Свалянето на имунитета на кандидат-депутат не е проблем за провеждането на избори

Не за първи път по време на кампания преди различни видове избори от ЦИК е искано разрешение за привличане като обвиняем или за задържане на кандидат, каза пред БНР Росица Матева, заместник-председател и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) "ЦИК действа съобразно закона. Няма досега в практиката на ЦИК случай, в който да е..

публикувано на 06.10.24 в 11:21