Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърджалийката е сред единиците чужденци, допуснати във воюващата държава

Пътешественицата Есен Устренска: Сирийците очакват туристи, там не е страшно

Есен Устренска педи ефир
Снимка: Галина Стефанова


Есен Устренска е сред малцината европейци, които са влизали в Сирия през последните единадесет години, след началото на войната. Тези географски ширини винаги са били мечта за младата адвокатка от Кърджали, която е страстен пътешественик. „Когато войната в Украйна избухна, тогава вече моите емоции преляха и нещо в мен също избухна. И всички очи бяха обърнати към Украйна, но аз реших, че е време вече да видя така дълго мечтаната Сирия, особено Палмира“. Това са част от мотивите, отвели младата жена в размирния район. В сила е последна степен за опасност, забрана за пътуване в Сирия и да се влезе в страната е почти невъзможно, разказва Есен.

„Сирия е люлката на цивилизациите. Първата музикална нота идва оттам. Първата азбучна система идва оттам. С невероятната си култура и история и горд народ, и всички майки, които бяха забравени от света в Сирия…“, продължава разказа си и не крие емоции пътешественицата. По оценката й няма напрежение и несигурност въпреки военните действия в страната. „Изключително деликатно се отнасят с чужденците, които може би бяха общо десет в цялата държава с нас. Няма туристи заради страха все още на хората, но те – вижда се желанието им да си построят къщичката наново и желанието им да се отворят към света и светът да ги възприеме наново, като една туристическа дестинация, тъй като преди 2011 г. тя е била, може би след Египет, най-посещаваната дестинация с де факто най-богатото културно-историческо наследство в ЮНЕСКО“, посочва Устренска. В Сирия има много разрушения, но от друга страна, центровете на градовете кипят от живот. Това не е държава на „забулени забрадени, черни образи“, напротив, каза адвокатката. Сирийците са изключително гостоприемен народ. Не сме прави, когато сравняваме нашата разрушена и недобре поддържана инфраструктура с бомбардиран Бейрут, смята още тя. Възстановяват пътища и инфраструктура, храмове, без значение какви – мюсюлмански, християнски, синагоги.

Есен разказва и още интересни преживявания за посещението си в древния град Палмира, в който през 2016 година бойци на Ислямска държава нанесоха разрушения. Още от следващата година обаче правителството е започнало с усилията си за възстановяване на Невестата на пустинята, както наричат древния град.

Есен повдига завесата и за сирйиската кухня, с която са я гостили домакините й – кебап с шамфъстък, както и кюнефе, на което са майстори.

Сирийците знаят за България, макар не много.

Целият разказ на Есен Устренска за Сирия можете да чуете в прикачения звуков файл. 


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45