Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмът "Разстрели" спечели престижен фестивал в Шумен

разстрел
Снимка: Уикипедия


Хасковската лента "Разстрели" спечели първа награда на престижния международен филмов фестивал "Мадарски конник" в Шумен. 22-минутният документалният филм разказва уникалната и драматична история на Трайчо Пандов. 
Бивш комунист и ремсист, който преминава на страната на властта. Става агент на Държавна сигурност и собственоръчно избива бившите си другари.
 Създава собствена агентурна мрежа. В периода 1941-44 Пандов е извършил 80 убийства, за които признава пред Народния съд. 
През април 1945-а година той също е разстрелян. Въпреки, че му е обещана пощада. Само и само да не издаде кои видни комунисти, вече на високи постове, са му били доносници. 
Пандов спазва уговорката си, но новата власт не.
Изключително любопитно е, че един от войниците, участвали в екзукуцията на палача Пандов, е големия български поет Павел Матев. 
Божидар Събев разговаря в Хасково с режисьора Янко Митев и оператора Димитър Атанасов за дългогодишният им труд и трънливия път към успеха.

По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложба за 150-годишнината от гибелта на Васил Левски гостува в Смолян

Изложбата „Гледай народната работа повече от всичко друго, повече и от себе си да я уважаваш!“ гостува в Държавен архив-Смолян до 31 май. Тя е посветена на 150-годишнината от гибелта на Васил Левски.  Заглавието на изложбата е цитат от писмо на Апостола на свободата до Христо Иванов-Големия от 4 август 1872 г. Експозицията е подготвена..

публикувано на 18.05.24 в 09:30

Отново базар "Произведено в Крумовград“ през юли

За трета година община Крумовград организира „Среща на Крумовградчани от близо и далеч“ от 18 до 20 юли . За доброто настроение е подготвена богата културна програма, в която участие ще вземат Николина Чакърдъкова и Неврокопски Танцов ансамбъл , Тони Димитрова и други изпълнители, които ще бъдат изненада за крумовградчани и гостите. За..

публикувано на 18.05.24 в 08:42

Социални работници настояват за второ увеличение на заплатите, иначе протести

Структурите на К онфедерация на труда "Подкрепа" и КНСБ в държавната администрация искат спешна среща със служебния социален министър Ивайло Иванов з аради напрежение сред работещите в Агенцията за социално подпомагане . Социалните работници не са доволни от увеличението на заплатите си, което получиха през април със задна дата от 1..

публикувано на 18.05.24 в 08:27

Променлива облачност в Кърджали днес

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. След обяд ще се развива купеста, над изолирани планински райони и купесто-дъждовна облачност и там ще превали. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Температурите още ще се..

публикувано на 18.05.24 в 08:17

платена публикация
Костадин Костадинов: В Кърджали има депесарско робство, което кара българи да се страхуват от българи

Над 100 човека си поговориха с Костадин Костадинов на срещата с граждани в центъра на Кърджали. Той им отговаряше на въпроси свързани с миграцията и приемането на България в Еврозоната. Също така засегна какви са приоритетите на „Възраждане“ за община Кърджали, както и в национален план. С жителите на областта се срещнаха и  кандидатите за..

обновено на 17.05.24 в 15:36

Матурата по български език и литература в област Кърджали премина спокойно

До държавния изпит по Български език и литература днес в област Кърджали са допуснати 1139.  Изпитът е започнал в посоченото време и без произшествия.Това каза Снежана Калитвенцова, началник на отдел Организационно-методическа дейност и контрол към Регионалното управление на образованието в Кърджали. „Нямаше инциденти. Мина спокойно,..

публикувано на 17.05.24 в 15:35

Стамен Белчев очаква труден мач срещу Крумовград

"Нагласата ни е да гоним второто място, макар че това не отива на клуб като ЦСКА. В този момент обаче това е реалността", обяви треньорът на ЦСКА София Стамен Белчев на брифинг преди утрешния двубой срещу хита на сезона Крумовград. "Червените" преследват задължителни три точки, за да изпреварят Черно море. Третият в подреждането ще играе бараж за Лига..

публикувано на 17.05.24 в 13:32