Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Желаещите доза от Moderna трябва да се запишат предварително

Започна ваксинирането с втора бустерна доза и в Кърджали

Макар да е с най-ниска заболеваемост, Кърджали отчита двоен скок на новите случаи на COVID-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Двойно увеличение на заболелите от COVID-19 отчитат в Регионалната здравна инспекция в Кърджали през тази седмица, въпреки че в момента областта е с най-ниска заболеваемост в цялата страна. Това съобщи главният секретар на РЗИ Петя Папазова.

За област Кърджали  четиринадесет дневната заболеваемост е 11.20 на сто хиляди души население. Това е най-ниската заболеваемост за страната, като средната е 56.69, но въпреки това се наблюдава почти двойно увеличение за област Кърджали, сравнено с миналата седмица“, каза Папазова в предаването „След първото кафе“ на Радио Кърджали.

Втора бустерна доза може да се поставя при личните лекари, както и във ваксинационните кабинети и в област Кърджали вече. След като Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на четвърта доза (втори бустер) иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят. Четвъртата доза е препоръчителна за хората, страдащи от различни заболявания с акцент върху възрастните и хронично болните, както и за уязвими групи, които са изложени на по-висок риск от заразяване и боледуване, заради професията, която упражняват, посочи Папазова.

Защитни дози се поставят във ваксинационния кабинет на РЗИ, при общопрактикуващите лекари, както и в болничните и лечебните заведения в областта.

По повод слушателски въпрос за отказ за поставяне на бустерна и втора бустерна доза от ваксината Moderna, Папазова посочи, че желаещите могат да бъдат инжектирани три месеца след поставянето на втора игла. Тя коментира, че най-вероятната причина на хората да им бъде отказана ваксинацията е липсата на достатъчно желаещи за този вид ваксина. Един флакон от нея е с десет дози и за да бъде отворен без да се разхищава, трябва да има толкова желаещи. Затова се правят списъци и се насрочва дата, в която се отваря и оползотворява съответната опаковка.

Повече подробности можете да чуете в прикачения звуков файл.


По публикацията работи: Галина Стефанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Декаризация

Ръст в изследванията за лаймска болест отчитат специалистите

Всеки десети кръвен тест за лаймска болест е с положителен резултат. Това показват данните от изследвалите се за лаймска болест пациенти през месеците април, май и юни т. г. в една от големите лаборатории в София и в страната.  Направените кръвни тестове в този период са 3451 като при 343 от тях резултатът е положителен. За същия период на миналата..

публикувано на 06.07.24 в 16:32
Диян Стаматов

Има "глад" за учители по математика и физика, алармират школски директори

За недостиг на  учители по математика и физика алармират директори на училища. Тенденцията е от последните 3-4 години, а освен учители по математика и физика, липсват преподаватели и по химия и биология. Диян Стаматов - директор на 119 Средно училище в София, и председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета на България заяви,..

публикувано на 06.07.24 в 16:02
Протест в с. Дрангово, общ. Кирково.

Жители на Дрангово излязоха на протест, за да запазят училището (видео)

В навечерието на 100-годишнината от отваряне на първото светско училище в кирковското село Дрангово над 50 жители излязоха на протест пред ОУ "Васил Левски" в центъра на селото. Дранговчани протестират решението на общински съвет Кирково за закриване на школото. Хората от селото казват, че ако решението не се отмени ще предприемат по мащабни протести...

публикувано на 02.07.24 в 18:24

Какво се случва в ДПС?

"Чистка е за тези, които са свикнали с начина на работа в партията, а ново начало - за почетния председател Ахмед Доган", каза журналистът Тайфур Хюсеин за процесите в ДПС. След изборите бяха отстранени знакови лица от ДПС – Рамадан Аталай, Фелиз  Хюсменова и др. Организации се възпротивиха и изпратиха писмо до Ахмед Доган с призива да се намеси в..

публикувано на 02.07.24 в 17:20
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

Избират новия български патриарх (Обновена)

На балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил ще бъде избран новият български патриарх, показа преброяването на бюлетините на делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, предаде БТА. Резултатите от гласуването съобщи наместник-председателят на Светия синод - Врачанският..

обновено на 30.06.24 в 12:01

КЕВР окончателно определя цените на тока за бита, парното и топлата вода

Комисията за енергийно и водно регулиране ще приеме днес окончателното си решение за цените на тока за бита, парното и топлата вода.  Очаква се минимално поскъпване с около процент и половина на електроенергията и поевтиняване с около 8 процента и половина на топлоенергията. Цените ще влязат в сила от утре и ще важат за..

публикувано на 30.06.24 в 10:16

Интензивен трафик на "Маказа", както и на другите пунктове с Гърция и Румъния

Към 9.30 часа опашката в посока Гърция на ГКПП "Маказа" е над 2.5 километра. В посока България движението е спокойно. Интензивен е трафикът на изход на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове с Румъния и с Гърция, съобщиха от Главната дирекция "Гранична полиция" - МВР. На границата с Румъния трафикът е интензивен на изход за..

публикувано на 30.06.24 в 09:36