Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой малки зубърчета се родиха в Източните Родопи

Зубри в Родопите
Снимка: Георги Аргиров

Екипите на „По-диви Родопи“ и ДУ “Студен кладенец” може да се похвалят с рекорден брой новородени зубърчета сподели Нели Найденова - експерт комуникации към фондацията.  През месеците май и юни пристигнаха още четири нови попълнения от вида Европейски зубър в Източните Родопи, като с тях стадото вече наброява 19 животни.


„В края на бремеността женските се отдалечават от основното стадо и се завръщат едва след една до три седмици с вече укрепналите малки”, споделя Христо Христов, член на екипа на Фондация “По-диви Родопи”.  Интересното е, че тази година едно от новородените е на женска от трите пристигали от Полша през април животни, която е била бременна при транспортирането. “В момента тече процес на социализация на зубрите от основното стадо и трите нови зубъра, които все още периодично се събират и после се отделят. Това обаче е нормално, защото процеса на социализация може да отнеме цяла година. На този етап смятаме адаптацията на новопристигналите животни за успешна”, допълва още той.


Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и Фондация "По-диви Родопи" и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи.


Първите животни в района пристигат през октомври 2013 г. от Германия.  През 2017 г. две млади животни, дарение от зоопарка в Зул, Германия се присъединени към групата, а през 

октомври 2020 година в Източни Родопи пристигат още два зубъра отново дарение от два европейски зоопарка - унгарския зоопарк Сощо край град Ниредхаза и Братиславския зоопарк в Словакия. Последните попълнения дойдоха в началото на април от планината „Биешчади“ в Полша и са предоставени от горските структури в района на Лутовишка.


 След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. първите животните от увеличаващото се стадо постепенно заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции - есента и зимата прекарват в по-ниската част на Дивечовъден участък "Студен кладенец", а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района.


Зубърът, наричан още европейски бизон, е един от символите на природозащитата в Европа. Неговата история е пример за това как само в рамките на сто години един вид може да бъде доведен до ръба на изчезването, но с много усилия може да бъде и възстановен. Зубърът е и най-голямото тревопасно животно в Европа и ключов вид за отворените горски екосистеми. В Студен кладенец зубрите съжителстват с елени лопатари, благородни елени, вълци, лешояди и още много редки и застрашени видове животни и птици.


От екипа на По-диви Родопи припомнят, че първите няколко дни след раждането на малките са критични и през този период е препоръчително да не се доближават и безпокоят и животните, тъй като стресът и безпокойството може да се отрази негативно на малките и майките. Съветват посетителите в района да уважават дивите животни и да позволят възстанояването на природата и природните процеси, като за целта използват само отредените туристически маршрути и пътеки и поддръждат разумна дистанция, която да гарантира освен необезпокояването на дивите животни и тяхната собствена безопасност и сигурност.


Информация на Нели Найденова - експерт комуникации към фондация  „По-диви Родопи“ 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на изложението е безплатно, но е необходима регистрация – на място или предварително в уебсайта на..

публикувано на 13.05.24 в 08:10
Н.Пр. Ирене Мария Планк гостува в студиото на Радио Кърджали

Посланик Ирене Мария Планк: Изключително важно е да гласуваме на тези избори

Посланикът на Федерална Република Германия, Н.Пр. Ирене Мария Планк, е начело на мисията на страната си у нас от януари миналата година. Тя е третата жена, изпратена в България като посланик на Германия, след прехода ни към демокрация. Дипломат от кариерата. В Министерството на външните работи на Федералната Република е от 1989 г...

публикувано на 08.05.24 в 14:09
Милко Багдасаров

Социалистите в Кърджали искат сигурен депутат за водач на листата си

Листата на БСП с кандидати за депутати  от Кърджали  за  следващото Народно събрание все още няма водач. Очаква се в най-скоро време Изпълнителното бюро на партията да посочи името на този, който ще застане на първата позиция. БСП Кърджали поиска за водач изявена партийна личност, която със сигурност ще влезе в новия парламент, за да..

публикувано на 01.05.24 в 14:27

Ниска компетентност на СИК касира избора за местен парламент в Хасково

В Хасково предстоят отново избори за общински съвет. Това се случва след решение на Върховния административен съд, което потвърди решението на Хасковския административен съд, с което изборът на местен парламент от 29 октомври 2023 г. беше обявен за недействителен. Делото тръгна след като шест политически формации, участвали в местния вот..

публикувано на 09.04.24 в 23:44
Снимката е илюстративна

Шефът на "Синя зона": Плащането на глобата не спасява незаконните гаражи

Поне една трета от старите автомобили, изоставени по паркинги и междублокови пространства в Кърджали, са премахнати доброволно от собствениците им след предупреждение от общината. Преди месеци започна кампания за преброяване, локализиране и регистриране на незаконни гаражи и автомобили, снети от движение. Собствениците бяха уведомени за задълженията..

публикувано на 01.04.24 в 22:27
Кукленият театър в Пловдив 
Снимката е илюстративна

Добри актьори ли са нашите политици?

Динамичната смяна на позициите на управляващите и драматичните изказвания пред медиите през последните няколко дни напомнят на човек, изпаднал в хормонален дисбаланс или по-скоро на евтин латино сериал, казвам латино, защото там градусът на емоциите винаги е в повече. Не липсва и съспенсът - в очакване нещото да се случи, в последния момент сюжетът е..

публикувано на 22.03.24 в 12:20
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: В момента избираме между войната и мира

Вече става въпрос за екзистенциално оцеляване, все повече ни тласкат към война, въпросът е дали ще се стигне до гореща фаза, каза пред Радио Кърджали геополитическият анализатор проф. Иво Христов. В коментар на акцентите, свързани с военното подпомагане на Украйна, в срещата на лидерите от ЕС в Брюксел, той посочи два аргумента в подкрепа на..

публикувано на 21.03.24 в 14:45