Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Репортерска проверка: Третирани ли са тревните площи в Кърджали срещу кърлежи и комари?

2
Снимката е илюстративна
Снимка: община Видин

Пръскала ли е Община Кърджали тревните площи срещу кърлежи и комари в областния град в рамките на летните месеци? Кога е последната извършена дезинсекция? И предстои ли ново пръскане? Това са въпроси, които кърджалици задават напоследък. Оказа се, че пътят на отговорите на тези привидно прости и регулярни въпроси е дълъг и сложен.

В официално писмо до общинската структура на партия "Възраждане", публикувано в социалните мрежи във връзка с техни питания от общински характер в една от точките, кметът Хасан Азис отговаря, че Община Кърджали има сключен договор с изпълнителя „Д.Д.Д.-1“ ООД за извършване на пес контрол услуги на тревните площи (дейност по ограничаване разпространението на вредителите, опасни за здравето на човека). Към настоящия момент, пише в писмото, което е с дата 1 август, 2022 г. са извършени 3 броя пръскания с разрешени за употреба препарати, както следва:

На 11 май – дезакаризация срещу кърлежи;

На 2 юни – дезинсекция срещу комари

и на 7 юли – отново дезинсекция срещу комари.

В края на месец август, пише още в писмото, предстои следващо пръскане против кърлежи.  


Това е отговорът на кмета Хасан Азис във връзка с пръсканията срещу комари. Започваме с първото изречение - Община Кърджали има сключен договор с изпълнителя „Д.Д.Д.-1“ ООД за извършване на пес контрол услуги на тревните площи. Свързахме се фирмата, а от там бяха категорични, че тази година те не извършват третиране на зелените площи в Кърджали:

„Тази година Общината, доколкото знам подписа договор с ОП „Озеленяване, честота и благоустройство“. Трябва да се обадите на тях. Ние нямаме договор с Община Кърджали тази година“.

Оказа се, че фирмата, която е спомената в официалния отговор на Община Кърджали от миналата година няма договор с Общината и не извършва тези услуги.

Насочихме се към Общинското предприятие „Озеленяване, честота и благоустройство“, което ни посочиха като нов изпълнител. От там, служител ни каза, че информация можем да получим от общинския отдел „Опазване на околната среда“.

Не успяхме да получим отговор от общинската администрация, но при предходна наша проверка от началото юни за дезинсекцията срещу кърлежи и комари, от Отдел „Опазване на околната среда“ ни казаха да се обърнем към ОП „Озеленяване, честота и благоустройство“. И така останахме без отговор. 

Последният вариант, който остана, за да получим отговор на въпроса – пръскано ли е и кога в областният град, остана проверка в РЗИ, тъй като там получават протоколи за извършени третирания на зелените площи. От там получихме следната информация:

„Последните протоколи за пръскане срещу комари от Община Кърджали са от 7 юни, т.г. На 3 юни, т.г. са пръскали против кърлежи“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Втори фестивал на родопската кухня в Баните

Фестивал на родопската кухня ще се проведе на 06.07.2024 г. /събота/ на площад "Шести май" в Баните. С него ще бъде официално открит летния сезон в община Баните. На площада ще бъдат разположени шатри с традиционна трапеза, отрупана с автентични родопска ястия, старателно приготвени от  местните хотелиери, ресторантьори, читалища и доброволци. В..

публикувано на 05.07.24 в 12:43

Милко Багдасаров: Притеснителни са процесите в ДПС

Провалът с гласуването на правителството беше донякъде очакван, но разцеплението, което се случи в парламентарната група на ДПС, е притеснително. Процесите на национално ниво пряко касаят и област Кърджали, където Движението е доминиращата политическа сила. Това мнение изрази в Сутрешния блок на Радио Кърджали областният лидер на БСП Милко..

публикувано на 04.07.24 в 18:18
Александър Симов

Александър Симов: Не сме стигнали дъното, защото то не съществува

"Политическата криза в България не започна през 2021 г. Още през 2009-та, когато ГЕРБ се появи, те бяха симптом, че в България нещо в традиционния политически модел скърца. Сега, толкова години по-късно, виждаме, че на практика дъното не съществува и свободното падане продължава." Това мнение изрази в ефира на Радио Кърджали народният представител..

публикувано на 04.07.24 в 17:18
Ангелина Костова

Лек ръст в резултатите от НВО на седмокласниците в област Кърджали

Лек ръст по български език и малко по-сериозен по математика сочат резултатите от националното външно оценяване (НВО) на седмокласниците от област Кърджали. Това съобщи в ефира на Радио Кърджали началникът на Регионалното управление по образованието Ангелина Костова. „Миналата година средният резултат, като точки, на регионално ниво е бил 44,36..

публикувано на 02.07.24 в 23:19

Младежи демонстрираха знания по граждански права и институции

Гимназисти от няколко училища в Кърджали се състезаваха по трудната тема за гражданските права и комуникацията с институциите в рамките на проект „Кърджали за теб – участвай, променяй, бъди активен гражданин!“, съобщи в ефира на Радио Кърджали Росица Средкова, председател на Управителния съвет на Сдружение „Инициатива за развитие „Кърджали..

публикувано на 27.06.24 в 23:11

Културни дейци ни канят да преживеем "С талант и любов към изкуството"

На 28 юни от 20.30 часа в пространството пред Дома на културата ще се проведе четвъртия заключителен концерт на съставите под надслов "С талант и любов към изкуството". Марияна Ликова, директор на културния интститут: "Ние всяка година сме изправени пред едно  такова предизвикателство и с нетърпение даже към нашите  изпълнители, възпитаници..

публикувано на 27.06.24 в 15:11

Възраждат за нов живот киносалон в Малка Арда

В банското село Малка Арда доброволци възстановиха киносалона в читалище "Христо Ботев -1958". Инициатор на кампанията е Кристина Патева и група млади хора с корени от Малка Арда. Ремонтните дейности продължават почти година. “За репетиции самодейците от читалището са използвали зала в детската градина, но след този ремонт те отново ще се върнат в..

публикувано на 25.06.24 в 10:45