Първо издание на Фестивал на плодородието се проведе в пограничната община Кирково. Той е приемник на предишния, Фестивал на чушката, който имаше четири издания. Изключително наситена и разнообразна програма бяха подготвили организаторите - кметът Шинаси Сюлейман, Община Кирково, Местната инициативна група Кирково – Златоград, читалищата и разбира се, сръчните и креативни кулинари от региона.
Времето беше с домакините - слънчево и подходящо за празник. Центърът на Кирково беше изпълнен с пъстроцветни сергии, на които се продаваха типичните за селищен празник лакомства и стоки. Въздухът беше изпълнен с аромат на скара и чеверме. Точно срещу трибуната на площада, явно от ранни зори, се въртяха десетки чевермета с агнешко месо и печени на жар пилета. Оркестър подгряваше настроението с народни ритми.
На централно място погледите привличаше атрактивният Ути Бъчваров, който запасан с кожена готварска престилка, с преметнати вериги през раменете вместо презрамки, бъркаше ароматна вкусотия в "малко" тиганче с диаметър два метра. Било е чело на локомотив, изхвърлен като непотребен, но кулинарният магьосник и виден телевизионен водещ го е дарил с нов „вкусен живот“.
„Ако Вие дойдете тука и надникнете, ще ги видите – цветовете на плодородието. То са печени пиперки. То са морковчета. То е лукче. То е чесънче. То е целинка. И цялото това нещо къкри от сутринта и вижте какви прекрасни цветове е придобило. Кебапът преди малко беше почерпен и с любимото ми не черно, а червено пиперче, за да хване именно този есенен загар. … Мамма миа … момчета хващайте ... и вътре слагам нещо много важно – фасулчето. Сипвай, сипвай, сипвай, оп, оп, оп … даааа.... Това е версия, която правя тук, в Кирковско, защото този кебап се е направил с истинско расло и пасло тук в тези баири и поляни телешко, което е вкусно … И тук, ако не сложим нещо прясно – доматки, малко люта чушчица, малко гьозум, малко магданозче … Ще стане много вкусно“. Така примамливо звучеше поканата на видния телевизионен кулинар към събиращото се множество.
При официалното откриване кметът Шинаси Сюлейман приветства кирковчани и гостите на празника. „Днес ние продължаваме една традиция поставена преди много години, която се е свързвала с радостта и удовлетворението от приключването на селскостопанската година. Радвам се, че поставяме началото и на нови“, каза кметът. Той припомни, че чушките са търсената алтернатива на тютюна, като поминък на региона. „Кирковчани сме мъдри, търпеливи, толерантни и единни. Кирковчани сме трудолюбиви, гостоприемни и с отворени сърца и души, защото може да не сме най-добрите, но правим всичко по най-добрия начин и винаги сме били и ще бъдем номер 1“, заключи Шинаси Сюлейман.
И след тези мотивиращи думи празникът продължи освен с песните и хората, които се виеха през цялото време на площада, също с няколко конкурса.
Компетентното жури, включващо Ути Бъчваров, известната кърджалийска кулинарка и авторка на книги с готварски рецепти Росица Генчева и разбира се, кметът Шинаси Сюлейман, се нагърби с нелеката задача да определи най-вкусната лютеница, приготвена от местните майстори. В продължение на поне двадесетина минути под любопитните и очакващи погледи на кирковчани и гости журито бръкваше последователно в някое от над двадесетте бурканчета с доматено-пиперената вкусотия, завърташе я по небцето, обсъждаше тихичко и отместваше бурканчето или при тези, които продължават състезанието, или в другата групичка, при отпадащите. Така останаха само три от лютениците. А съревнованието между първата и втората беше наистина оспорвано – журито дълго обсъждаше коя от двете да е фаворита. Накрая подреди – първенец е лютеницата, представена от Народно читалище "Васил Априлов" , с. Чорбаджийско, на второ място – тази на Хабибе Местан от с. Добромирци и на трето, приготвената от Кристина Сапунджиева от с. Дрангово.
Също така оспорвано беше състезанието за най-оригинален сладкиш с плодове. Тук безспорният фаворит беше пълнената с плодове печена тиква, приготвена от майсторите от семеен хотел, който се намира в с. Горно Къпиново.
Второто място беше за екзотичния мус от манго на кърджалиеца Пламен Кьоров, който се оказа, че по професия е бояджия, но представи фантастичен десерт. Третото място остана за ефирната малинова торта, приготвена от Айсун Риза.
„Поздравления за един супер традиционен, местен отколешен десерт – пълнена тиква с различни плодове“, похвали специалитета при награждаването Ути. Младият Димитър, представител на екипа победители, разкри, че секретът при приготвянето на тази вкусотия е любовта. Той сподели, че мечтата му е да се развива туризма в региона. Водещият на празника Влади Въргала пък му пожела не той да ходи из големите градове и чужбина да търси работа, „а чужбина и големите градове да идват тука, заради твоите сладкиши“.
Преди да стигне до оценяването на конкурсните гозби, журито дегустира десетки вкусотии, приготвени от сръчните кулинари в региона. Те бяха подредени в специално изложение. Имаше родопски клин, зелник, баклави, кексове, традиционния пилаф и още, и още ...
Задъхан след края на дегустацията Ути призна, че оценяването на гозбите е било трудно, защото са направени с любов.
Дойде ред и на „най-мъжкото състезание“, по думите на Влади Въргала, а именно надяждането с люти чушки.
За три минути смелчаците трябваше да изядат колкото е възможно повече от опожаряващия небцето и всички вътрешности зеленчук. Пръв на сцената се качи кърджалиецът Георги Колев, който се оказа и крайният победител. Петима насълзиха очи в състезанието с люти чушлета. В тарелка пред всеки ги очакваха по десет бройки. Бавно и спокойно, без дори да се насълзят очите му, Георги се справи с два и половина пъти повече. С изтичането на минутите в тарелката му журито отброи 24 опашки на чушлета. След като получи наградата си от 150 лв., победителят призна, че не е тренирал, но е дошъл специално за състезанието. След като в предишно издание на фестивала се справил с 28 чушки, но останал на второ място, този път бил решен да достигне дори до 40 броя, но да грабне победата.
„Люти, но проблемът е само първата. Първата, като те опари, другите нататък вече не парят“, даде рецептата за победа в това толкова огнено състезание победителят Георги.
Част от Фестивала на плодородието в Кирково бяха още изложби, спортни състезания, занимания за деца и развлекателна програма, в която звезди на родната музика радваха жители и гости на Кирково.
И тази година коледарите ще спазят традицията и ще обиколят къщите в кърджалийския квартал Гледка. За значението и магията на тази обичана традиция разказва Здравка Димитрова от народно читалище "Родопски фар". “Коледарите тази вечер ще тръгнат от 18 ч. и ще обходят целия квартал Гледка, като започват, разбира се, от свещеника с благословия. Отец Кирил..
Тази година се навършват 40 години от събитията, останали в историята като Възродителен процес. Поклонението на Тюркян чешма в село Могиляне ще събере хора от близо и далеч, за да почетат паметта на невинните жертви. По този повод, Демокрация, права и свободи - ДПС организират редица възпоменателни събития в региона на Кърджали. Ресми Мурад, областен..
Здравейте, в този благодатен и красив, но и студен ден от мен, Радка Петкова. Пригответе се за среща с любимото предаване "Вкусен следобед" - два часа хубава музика и приятни преживявания с любимия епизод днес, неделя. В първата част на предаването, след малко, ще чуем кои са финалистите от конкурса "Читател на годината" на Регионалната библиотека,..
В село Могиляне на Тюркян чешма и тази година ще се проведе възпоменателен митинг по повод 40 години от Възродителния процес. Организатор е община Кирково. Кметът Шанаси Сюлейман обобщи програмата за Радио Кърджали: "Много рано сутринта в джамията в село Могиляне почва мевлид за жертвите, след което ще бъдат захранени хората, които ще бъдат там..
Наскоро фентъзи авторката Весела Фламбурари се върна от салона на детската книга във Флоренция. И още куп хубави новини - тя издаде книга съвместно с илюстратора от "Дъга" Петър Станимиров - "Злато от Загрей". Има сакрални места в България, в които са открити прекрасни древнотракийски артефакти . Тайнственото присъствие на тези места..
Повече чуйте в прикачените файлове
"Зимата ни прегърна с оловните си облаци, донесе студ, дъжд и мрачно време. Зима е! Украсявам, паля ароматни свещи, светвам цветни лампички, а се чувствам уморена и унила. Вероятно е от довършването на куп неща, започнати през годината и планирането на нови за следващата. Днес е събота, хем имам много неща за правене, хем пък нищо не е..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478