Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

К3 Ултра или предизвикателството човек да доказва себе си на всяка възраст

Над 850 бегачи участваха на един от големите ултрамаратони в България, който се проведе в Златоград

Снимка: личен архив Севдалин Огнянов

В събота Златоград и Мадан бяха домакини на един от големите планински маратони в България - К3 Ултра. Над 850 участници от 13 държави бягаха по четири маршрута - 23 километра, 43 километра, 63 километра и 85 километра. 
Сред участниците имаше и кърджалийски представители. Един от тях беше и Севдалин Огнянов, директор на дирекция в общинската администрация в Момчилград. За първо участие представянето му е повече от добро. Той завърши 20-ти в категорията 50+ на 23 километра, а в общото класиране зае 212 място от 306 участници в същото, най-късо трасе. 
"Беше предизвикателство за мен, но не съжалявам, че участвах. Малко ми беше притеснено дали ще издържа, защото съм без предварителна подготовка. Успях да финиширам, което е чудесно за човек, който не е тренирал", коментира Севдалин Огнянов за Радио Кърджали.
Той обясни, че е любител турист. Почти всяка събота прави походи по 15 - 20 - 30 километра с приятели по Източните Родопи. Бягането обаче не е като ходенето, казва Огнянов: "Тук е доста по-трудно, по-изморително, но и по-вълнуващо, защото е друго човек да се състезава сред толкова много участници." Сред най-трудните моменти по трасето за него е бил двукилометров участък с денивелация от 400 метра. 
"Не съм очаквал, че толкова много млади хора могат да се включат в толкова трудно изпитание... За себе си научих, че въпреки възрастта, човек може да дава много неща от себе си и да се доказва", казва Севдалин Огнянов. Предизвикателството К3 Ултра не го е отчаяло и отсега казва, че ще се включи и догодина: "Ние бяхме двама приятели. Уговаряме и други хора вече да се включат, за да бъдем повече."
"Състезанието премина чудесно, на много високо ниво. Може би се очертава като един от най-големите и най-желаните ултрамаратони в България", коментира организаторът Емилия Цонева. Тя припомни, че участието на К3 Ултра е предизвикателство и борба със самия себе си и всеки го прави за да докаже на себе си, че може да се справи. 
"Като цяло нямаше сериозни злополуки и много голяма част завършиха успешно, успяха да се включат във времето, поставено за тяхното трасе", каза Емилия Цонева. Времето също е било с организаторите и участниците, дори е било малко по-топло за "вкуса" на бегачите. Единствено вечерта разразилата се буря в Златоград е провалила концерта на на група "Тангра" и принудила част от участниците в най-дългото трасе 85 километра да се откажат малко преди финала. 
Специално внимание Емилия Цонева отдели на доброволците на К3 Ултра, които са над 160 от цяла България. "Едно събитие без доброволци не може да се осъществи. Това е сърцето на ултрамаратона", категорична е тя.
В прикачените файлове може да чуете разговорите на Станислава Георгиева със Севдалин Огнянов и Емилия Цонева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Хасково изкуството ще се бори срещу дрогата

Фестивал на талантите „Изкуството срещу дрогата“ ще се проведе в Хасково на 26 юни от 11 часа в. Той се организира от Община Хасково и Превантивно информационният център по наркотични вещества в Хасково. Фестът е по повод 26 ти юни - Международен ден за борба с употребата и разпространение на наркотици. В младежкия център участници от община..

публикувано на 25.06.24 в 11:10

Ботевци спечелиха награди от литературни и журналистически конкурси

И тази година членовете на училищния журналистически клуб „Публична реч“ към Езиковата гимназия в Кърджали спечелиха награди от престижни национални литературни и журналистически конкурси. Мариана Лозева е носител на специалната награда на Националния ученически конкурс за журналистика „Гео Милев“ – Стара Загора. Темата на конкурса беше „Нашият свят“,..

публикувано на 25.06.24 в 10:05

Промени в изпитите за шофьори са публикувани за обществено обсъждане

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане промени в обучението и изпитите за шофьори. Предвижда се кандидатите да се явяват на теоретичен или практически изпит не повече от четири пъти в рамките на шест месеца от приключването на обучението.  При неуспешно полагане на изпитите в посочения срок кандидатът ще преминава ново обучение,..

публикувано на 23.06.24 в 18:00

„Дни на приятелството“ ще се проведат в Кърджали

За първи път в Кърджали ще се проведат „Дни на приятелството“ от 13 до 15 юли. Програмата предвижда богата програма и разнообразни прояви, съобщиха от общинския пресцентър. Стартът ще бъде даден с масов лекоатлетически крос от Паметника на Васил Левски. Могат да се включат участници от всички възрасти след записване най-късно до 1 юли на имейл,..

публикувано на 21.06.24 в 18:30

БЧК обучава социално уязвими хора в Чернооченеско

Служители на Българския червен кръст обучават социално уязвими хора от община Черноочене.  Златка Лапанова и Румяна Карагяурова - доброволци от „Екип 254” и Елита Динкова - специалист в Областния съвет на БЧК в Кърджали  проведоха обучителни сесии свързани за здравословно хранене, избор на личен лекар, достъп до медицински специалист от..

публикувано на 21.06.24 в 16:00

В неделя входът е свободен за обсерваторията в Рожен

Денят на отворените врати в Националната астрономическа обсерватория Рожен към Института по астрономия на БАН по традиция ще се проведе от 10:00-16:00 ч. на християнския празник Петдесетница, който през тази година е на 23 юни, неделя. На този ден най-големият изследователски астрономически център в Югоизточна Европа ще разтвори врати с вход свободен за..

публикувано на 18.06.24 в 13:45
 д-р Мустафа Хаджи

С жертвеното животно мюсюлманите се доближават до милостта на Аллах

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "Курбан е арабска дума, която означава приближаване. Чрез жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в обръщението си по повод празника главният мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи. Важен ритуал на празника е..

публикувано на 16.06.24 в 18:15