Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Председателят на Общинския съвет в Свиленград:

Не се вижда засилен мигрантски натиск в община Свиленград

Центровете за мигранти са пълни, но те не минават през нашия участък от границата, смята Георги Еленков

Автор:
Снимка: Община Свиленград

Не се вижда да има засилен трафик на мигранти в Свиленградската община. 

Това каза за програма "Хоризонт" на БНР председателят на общинския съвет Георги Еленков.

Коментарът му беше по повод частичното бедствено положение, обявено от днес в 12 ч от областният управител Минко Ангелов.

Необходимо е обаче почистването на храстите и осигуряването на достъп на службите до всички малки пътища край границата, смята Еленков.

"Центровете са пълни, което е факт. И Пъстрогорския център, и центъра при Любимец. Те не са от мигранти, които са преминали през ГКПП "Капитан Андреево", или през "зелената граница" на територията на община Свиленград, а явно са от другите райони, които са в Странджа. Теренът е много по-равнинен, не е обсипан с толкова много гори и с толкова много дерета, и териториите, през които е труднопроходимо да минава човек. Видимостта е голяма. Съответно охраната се извършва много по-нормално, много по-спокойно", каза Георги Еленков

Заради мигрантския натисk частично бедствено положение беше обявено в райони от областите Бургас, Ямбол и Хасково.

Очаквайте скоро и позицията на областния управител на Хасково Минко Ангелов 


По публикацията работи: Божидар Събев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кои са водачите на листи в 09 МИР Кърджали

Общо 31 партии и коалиции са се регистрирали за предстоящите парламентарни избори в 09 МИР – Кърджали. Броят на мандатите в избирателния район е пет, а на кандидатите за депутати – 137. Подредбата е според номера в бюлетините, изтеглен в жребия на ЦИК: 1. Водач на листата на  Партия „Има такъв народ“  (ИТН),  която се състои от петима кандидати,..

публикувано на 09.05.24 в 10:30

Децата в Чернооченско отбелязаха Деня на Европа

С разнообразни дейности възпитаниците на училищата и детските градини на територията на община Черноочене и тази година отбелязаха Денят на обединена Европа и на ученическото самоуправление. За празника училищният вход на Средно училище „Христо Смирненски“ в село Черноочене беше украсен със знамената на страните от Европейския съюз.  Учениците..

публикувано на 09.05.24 в 10:24

Отбелязваме Деня на Европа

Днес, 9 май, отбелязваме Деня на Европа. Датата бележи годишнина от историческата Декларация на Шуман, с която през 1950 г. тогавашният френски външен министър Робер Шуман залага идеята за днешния Европейски съюз. В тържествено отбелязване на Деня на Европа у нас ще участват държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова. Те ще присъстват..

публикувано на 09.05.24 в 09:39

БНР влиза и в TikTok

Българското национално радио официално влиза в света на TikTok от днес. В нашия чисто нов канал ще бъдем информативни, забавни и ще споделяме моменти от ефирното излъчване на всички програми … с кратки клипчета. Ще ви разходим зад кулисите на най-големите събития на БНР през годината и ще ви запознаем с хората, които всеки ден са зад/пред микрофоните..

публикувано на 09.05.24 в 09:35

МВР открива денонощна линия за нарушения за изборите

От 9 май до 10 юни 2024 г. в Министерството на вътрешните работи ще функционира денонощно открита линия - телефон 02 90 112 98 и имейл  izbori@mvr.bg  - за сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес. Осигурената допълнителна възможност е част от предприетите от МВР мерки за ефективно..

публикувано на 09.05.24 в 09:33

Флашмоб „Гласувай, твоят глас има значение“ в Езиковата за Деня на Европа

„Гласувай, твоят глас има значение“ беше мотото на флашмоб, с който младшите посланици на Европейския парламент от Езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали отбелязаха Деня на Европа – 9 май. Това съобщи за Радио Кърджали Галина Запартова, старши посланик. Няколко са инициативите, организирани от младшите посланици, като целта е да заостри..

публикувано на 09.05.24 в 07:15

Високи цели и повече мандати си пожелават основните политически сили в Хасково

Високи цели и повече мандати от преди си поставиха основните политически сили в Хасково на старта на предизборната кампания. Обобщение на Божидар Събев: "За ГЕРБ-СДС ще е най-важното да се стабилизира икономиката. Да се спре тегленето на външни заеми и социалните плащания да се покриват с реално заработени в държавата пари.  Делян Добрев си..

публикувано на 08.05.24 в 16:19