Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейска акция срещу купения вот тръгна в няколко области на България

Полицейска операция срещу престъпността и нарушаване на политическите права на гражданите се провежда в различни райони на страната.

8 души са задържаните в област Велико Търново тази сутрин при специализирана полицейска операция. Образувани са 8 бързи производства - основно за притежание на наркотици. 

13 са сигналите за изборни престъпления във Великотърновско. Едно е  досъдебното производство, образувано за купуване на гласове, а две са за унищожаване на имущество на политическа партия.

Рано тази сутрин специализирана полицейска операция започна и в ромската махала на Благоевград заради нарушаване на политическите права на гражданите.

Акцията започна малко преди 7 часа сутринта с участието на 30 служители на областната дирекция на полицията и жандармерия.

По сигнал за купуване на гласове бяха претърсени няколко адреса. Задържаните са трима. От една от къщите бе изведен мъж, а след това неговата майка заяви пред медиите:

"Тръгнала съм на работа, а те нахлуха вътре в двора и не ми дават да си влизам в двора. Тропат по вратата, "отключвай". Викам чакай малко, синът ми горе още спи…Имаме вкъщи малки деца, това е безобразие тяхното".

Тя посочи, че не знае причината за идването на "цяла армия" в дома ѝ.

Акцията продължаваше и към 8 часа сутринта, насочена е основно към предотвратяване на престъпления против политическите права на гражданите, но се извършват проверки и по линия на битовата и конвенционална престъпност.

Един мъж е задържан при полицейска акция в община Сунгурларе.

Акцията е част от мащабната национална полицейска операция срещу престъпленията свързани с политическите права на гражданите. Извършеният арест е по сигнал за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при търгове за дърводобив.

В област Враца също се провежда специализирана полицейска операция срещу купуването на гласове и корпоративния вот.

Акцията, в която участва и жандармерията, започна от Бяла Слатина. Извършват се масирани проверки за нарушаване на избирателните права на гражданите. Ще бъдат проверявани сигнали, но засега не са постъпили такива, уточниха от полицията.

В Бяла Слатина вече има образувано досъдебно производство за купуване на гласове. Разследването е срещу неизвестен извършител и е докладвано на прокуратурата.

Специализираната операция ще продължи до края на изборния ден в неделя.


По публикацията работи: Божидар Събев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Цените на основните храни, плодове и зеленчуци се повишават

Повишение на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин, предаде БТА. Краставиците поевтиняват с 5,1 на сто, като тези от внос се продават по 2,24 лева за килограм, а оранжерийните - по 2,79 лева за килограм. Цената на..

публикувано на 19.05.24 в 09:57

Медиана: ГЕРБ-СДС печелят изборите, "Възраждане" са втори

Изследване на агенция "Медиана" отрежда на ГЕРБ-СДС първа позиция при избори днес и им дава сериозна дистанция пред всички останали - 27,5% от заявилите, че ще гласуват биха дали гласа си за коалицията, предаде БНР. Втори вече са "Възраждане" с 15,7%. ПП-ДБ са на четвърта позиция с 13,7% след ДПС (14,2%). Сигурни за присъствието си в следващия..

публикувано на 19.05.24 в 09:44

Облачно и дъждовно

През следващото денонощие облачността ще е разкъсана, предимно значителна и на много места от запад на изток ще превали краткотраен дъжд.  На места в планинските райони от западната половина на страната валежите ще са временно интензивни, а в Югозападна България е възможно и да прегърми. Максималните температури ще са предимно между 21° и 26°, в София -..

публикувано на 19.05.24 в 08:25

Кърджали на осемнадесето място в страната по средна работна заплата

Ръст на средната месечна заплата в област Кърджали до 1 655 лв. отчита Националният статистически институт за първото тримесечие на тази година. С 3.4 на сто повече е средното възнаграждение спрямо четвъртото тримесечие на м.г. За обществения сектор средната месечна заплата е 1 841 лв., а за частния - 1 565 лева. Ръстът на средната брутна месечна..

публикувано на 18.05.24 в 17:45

Книгата "Люлката на живота" ще отпътува за ледения континент

Книгата "Люлката на живота" на Катя Цонева ще намери място в библиотеката на филиала на НЧ "Обединение1913"- Кърджали на Антарктида. Това обеща председателят на читалището и антарктик Стоян Анадолиев на поетесата, която представи вчера творбата си в Кърджали.  "Дано стопли българските полярници там", написа във Фейсбук профила си Петя Цонева. "Ако..

публикувано на 18.05.24 в 17:25

Филиал "Любен Каравелов" ще проведе студентска научна конференция

Филиалът „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката –предизвикателство за младите” на 21 май от 11 часа във висшето училище. Това съобщи директорът на институцията доц.д-р Елисавета Семерджиева, цитирана от Кърджали бг вести. Ще бъдат представени  13 доклада в две..

публикувано на 18.05.24 в 16:22

Утре пускат билетите за срещата между Арда и ЦСКА 1948

Билетите за футболната среща на 20 май, между Арда и ЦСКА 1948 ще бъдат пуснати  в продажба в неделя, 19 май. Това съобщиха от кърджалийския клуб. Мачът от 34-тия кръг на Професионалната първа лига е домакински за Арда и е от груповата фаза, която дава право на участие на бараж за Европа. Двубоят е с начален час 17.45 в понеделник. Касите на..

публикувано на 18.05.24 в 16:19