Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожар в съседна Гърция на метри от границата с България

Горският пожар, който бушува от вчера в северната част на Гърция, близо до българската граница, все още не е овладян. Местните медии в Комотини съобщават, че мястото, където е избухнал пожарът е труднодостъпно и пожарните коли не могат да стигнат до пламъците.
Мобилизирани са военни от въздушните и сухопътни сили на армията. Единственият начин да се стигне до пожара е пеша, но това изисква 3 часов преход в планината, казват жители на градчето Ясмос.
Според информация на гръцката противопожарна служба центърът на пожара се намира близо до връх Папикио, община Ясмос.
„Всеки ден в планината Родопи има пожари, като очевидната причина са групите нелегални имигранти, които обикалят гората и се опитват да се стоплят. Днес пламъците обхванаха величествената гора на връх Папикио с уникална екосистема и редки растения. До мястото, където все още гори, не може да се стигне дори по пешеходните пътеки“, посочва гръцкият новинарски сайт Roinews.
Жители на крайграничната община Кирково съобщават , че пламъци и дим се виждат от центъра на селото.

По публикацията работи: Мехмед Реджеб


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

ЦИК вече допусна 8 партии и коалиции да се регистрират за местния вот в Хасково

8 партии и коалиции вече са допуснати от ЦИК за участие в новите избори за общински съветници в на 23 юни. Припомняме, че до извънредните местни избори за съветници се стигна след касиране на резултатите от последните местни избори. Това стана с решение на Хасковския административен съд. То потвърдено и от ВАС. След това президентът Румен Радев издаде..

публикувано на 04.05.24 в 12:25

Велика Събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

публикувано на 04.05.24 в 10:39

Дъжд и гръмотевици

Ще има и валежи от дъжд с гръмотевици, значителни на места, главно в планинските райони, а около Дунав ще са слаби. Вечерта от север валежите ще спират. Вятърът отново ще се обърне от североизток, ще бъде слаб до умерен. Температурите Минималните температури ще са между 8° и 13°, в София - около 9°; дневните слабо ще се повишат и максималните ще бъдат..

публикувано на 04.05.24 в 08:50

"Сиела Норма" ще изготвят електронна бюлетина за изборите на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-и юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник-председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: "От "Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на Европейския парламент..

публикувано на 03.05.24 в 13:40

Монтираха 102 платформи за щъркелови гнезда в областите Кърджали и Хасково

102 платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда са монтирали служители на ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛЕНИЕ ЮГ през миналата година на територията на РИОСВ -Хасково. Най-много платформи за щъркелови гнезда са поставени в общините Димитровград и Харманли – по 28, следват община Хасково с 21 монтирани платформи и община Кърджали с една по-малко. Най-малко метални..

публикувано на 03.05.24 в 08:38

Разпети петък е – ден на смирение

Денят на Христовото Разпятие е най-скръбният за християнската общност, единственият, в който не се извършва Света литургия. Няма и Свето Причастие, защото Сам Господ се е принесъл в жертва чрез кръстната смърт на Своя Син. Тишината изпълва сърцата на вярващите, които поглеждат навътре в себе си, за да изпитат съвестта си. Свели глава, те се обръщат към..

публикувано на 03.05.24 в 07:47

Оранжев код за значителни валежи и гръмотевици обявиха за Кърджали

Ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Количества: 25-40 mm, в планинските райони и повече. Има условия и за градушки, съобщават от НИМХ. Днес ще е предимно облачно. В цялата страна ще има валежи от дъжд и в следобедните часове ще са временно интензивни. Главно в планинските райони валежите ще са значителни..

публикувано на 03.05.24 в 07:39