Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ да подкрепи правителство на "Промяната", без да иска нищо

Това е правилният ход за съставяне на кабинет и изход от политическата ситуация поред политолога Евгений Дайнов

Снимка: БГНЕС

Да мислят за народа; да седнат и се разберат за правителство, за да не ходим повече на избори; да направят компромиси; да взимат смели решения... Това са само част от посланията, които жители на Кърджали излъчиха в анкета, посветена на срещите, които президентът Румен Радев провежда с политическите сили преди връчването на първия мандат за съставяне на правителство.
Първи на "Дондуков 2" бяха от ГЕРБ-СДС. Вече стана ясно, че коалицията не може да даде гаранции, че ще успее да състави правителство, но ще направи опит да консолидира мнозинство, основано на ценности, а не на аритметически сбор.
Като грамотни и зрели разсъждения определи мненията на кърджалийци политологът Евгений Дайнов: "...и то в две посоки. Първата препотвърждава нещо, което се знае в политиката още от Аристотел насам - че правилните управляващи са онези, които, като управляват, управляват в интерес на общото благо, на хората. И тук има едно доста добро развитие на българската политическа култура. До преди 10-15 години те щяха да казват: Да мислят за мен, на мен да помагат. А задачата на политиците е да работят за всички и в никакъв случай не за себе си... И другото, което припламна като тема - да са почтени политиците. Защото дефиницията за политическа партия, която се преподава в университетите в цял свят и е на британския консерватор Едмънд Бърк от края на 18 век, се включват две неща, които не се преподават - че хората, събрали се в политическа партия, трябва да имат почтени цели и да ги преследват със справедливи средства. Изводът е, че хората в България придобиха солидна политическа култура. Но повечето от политиците изостават от хората."
Според Дайнов мнозинство в българския парламент може лесно да се състави на база евроатлантически ценности, демокрация, мир. Проблемът, обаче, в случая е при партиите, които се заявяват себе си като демократични и проевропейски, но има съмнения в почтеността им, като визира ГЕРБ и ДПС. "Препъни камъкът е непочтеността на тези две партии и най-вече Бойко Борисов, който има ход да се оттегли и да остави партията си в опозиция или да подкрепя втори мандат, без нищо да иска, да не иска достъп до обществени ресурси, така че да се пречисти, и темата за почтеността на ГЕРБ да бъде свалена от дневния ред. Бойко Борисов не прави това, той пречи това да се случи", коментира Евгений Дайнов.
Правителство с втория мандат би било възможно във варианта ГЕРБ да не са във властта, да не искат достъп до публични ресурси, но да подкрепят в парламента действията на правителство на Продължаваме промяната. Това е напълно възможно, ако ГЕРБ го пожелаят, смята политологът. 
Има шансовете и за правителство с третия мандат, ако бъде даден на Стефан Янев и "Български възход". "Той е най-сговорчивият човек в парламента и той ще може да договори някакъв тип коалиция. Там обаче Продължаваме промяната и Демократична България излизат в опозиция", каза Дайнов.
Според него кабинет от експерти не е работещ вариант, тъй като няма да има подкрепа на мнозинството в Народното събрание. Темата бюджет също не е обединителен фактор за бъдещото коалиционно управление, а по-скоро разделителна линия между политическите сили.

Целия разговор на Станислава Георгиева с Евгений Дайнов, както и анкетата с жители на Кърджали може да чуете в прикачения звуков файл.
По публикацията работи: Станислава Георгиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Шест отбора мерят сили в областното състезание "Млад огнеборец"

Областното състезание "Млад огнеборец" с младежките противопожарни отряди ще се проведе на 22 май, сряда, на градския стадион в град Джебел, съобщиха от МВР-Кърджали. Надпреварата ще премине в две спортни дисциплини: „Бойно разгръщане на състезателна пътека” и „400 метра щафетно бягане с препятствия”. Участие ще вземат шестте отбора - победители в..

публикувано на 20.05.24 в 14:34

Спряна е контрабанда на зехтин през "Капитан Андреево"

3220 литра контрабанден зехтин задържаха митническите служители на ГКПП "Капитан Андреево", при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Митници". Проверката е част от общите действия срещу контрабандата с участието на служители на агенцията, главните дирекции "Борба с организираната..

публикувано на 20.05.24 в 11:02

Почетоха 1160-тата годишнина от Покръстването с литургия в храма "Св. Стефан" в Истанбул

Пловдивският митрополит Николай възглави Светата Божествена Литургия в Българския православен храм край Златния рог в Истанбул "Св. Стефан", по-известен като Желязната църква. За първи път Български митрополит възглави Светата Литургия без представител от страна на Цариградската патриаршия, в чиято юрисдикция са българските църкви в Република Турция...

публикувано на 19.05.24 в 17:14
Пловдивски университет

Филиалът на Пловдивския университет организира научна студентска конференция

Филиалът в „Любен Каравелов” на Пловдивският университет „Паисий Хилендарски” организира студентска научна конференция под наслов „Науката -предизвикателство за младите”.  Тя ще се състои на 21 май от 11 часа.  Това съобщи за информационния сайт Кърджали бг вести директорът на висшето училище доц.д-р Елисавета Семерджиева. Докладите са 13. Те са..

публикувано на 19.05.24 в 11:09

Село Лозен се включва в инициативата Европейска нощ на музеите с изложба

Музеят в любимчанското село Лозен ще отбележи Европейската нощ на музеите с изложба "Обичаите на предците ни - интерпретация в съвременността".  Експозицията ще бъде открита на 18 май от 19:00 часа. В нея са представени реквизит и елементи от обичаите „Ирминден“ от село Лозен, „Светото“ от село Малко градище, „Прокопий пчелар“ от село Райкова могила и..

публикувано на 17.05.24 в 15:06

100-годишният Димитър Кавгазов от Славейно получи грамота за достоен данъкоплатец

„Най-голямото уважение за мен е, че вие сте тук. Най-сърдечно ви благодаря и ви пожелавам да минете моите години“. С тези думи 100-годишният данъкоплатец Димитър Кавгазов посрещна в дома си изпълнителния директор на НАП Румен Спецов, неговия заместник Евгени Нанков, директорите на териториална дирекция Пловдив – Пламен Георгиев и на офис Смолян – Таньо..

публикувано на 16.05.24 в 17:23

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти

Община Хасково започва прием на предложения за финансиране на младежки проекти. За реализацията на идеите на младите хора в бюджета на Общината е предвидена сумата от 70 000 лв. Финансирането на младежките инициативи се осъществява по Програма за финансово подпомагане на младежки дейности от община Хасково за 2024 г., приета от Общинския съвет. По..

публикувано на 15.05.24 в 14:45