Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Груев: Датата 10 ноември не е празник, но дава поводи за равносметка и размисли

Михаил Груев
Снимка: БГНЕС

10 ноември не е празник, но е забележима дата в българската история, дата, която дава повод за много размисли и равносметка. Това каза в сутрешния блок на Радио Кърджали доц. Михаил Груев, специалист по най-нова българска история и директор на Държавната агенция "Архиви" по повод годишнината от Десетоноемврийския пленум на Българската комунистическа партия през 1989 г., на който от власт беше свален Тодор Живков.

Датата се възприема като начало на неслучилия се според мнозина български Преход.
"За да се каже как се стигна до 10 ноември, трябва да тръгнем от идването на власт в Кремъл на Горбачов през март 1985 г. Един човек със съвършено различаваща се визия от тази на дотогавашните съветски ръководители... През 1987 г. той вече започва сериозно да говори за реформа на системата, не просто за козметични промени. Опитът да се прокара в България идеята за "социализъм с човешко лице" среща съпротивата на Живков и кръга около него и това убеждава Горбачов в необходимостта от отстраняването на Живков. И някъде от 88-ма той, чрез съветския посланик Шарапов, започват сериозно да действат в тази посока", припомня хронологията доц. Груев. Той уточни, че нито един от участвалите в заговора срещу Живков не си е представял, че свалянето му от власт ще отпуши "ефекта на доминото" и ще доведе до цялостен разпад на комунистическата система. 
"Тихият преврат" срещу Живков отпушва един процес, който не е праволинеен, но извежда страната до Европейския съюз, НАТО, до друга цивилизационна орбита. Спечелихме свободата на мисълта, на съвестта, на изразяването. Това са неща, които са абсолютна ценност. Възможността на българите да пътуват свободно, да участват в глобалния пазар. Всичко това са успехи, които не могат да бъдат подценявани, смята доц. Груев. Според него сред загубите, които носи 10 ноември на българското общество, е известната социална сигурност на времето преди, уюта на живеене в едно затворено и обозримо общество от типа на патриархалното, но това е ефект не само от политическите промени, но и от общия ход на модернизацията. Що се отнася до носталгията, която днес обзема част от хората по времето преди 89-та, тя също е нещо естествено, казва доц. Груев: "Донякъде е носталгия по изгубената младост. Има рационални причини и обяснения за нея, но факт е, че носталгията по дефиниция е свързана с нещо безвъзвратно отминало. Онази система няма как да се върне. Тя беше осъдена от историята." 
Българското общество сбърка в тези 33 години с "бавното откъсване от миналото и това беше свързано и с начина, по който се проведе приватизацията в страната, начина, по който стана възстановяването на земеделската собственост и тази колебливост при навлизането в новия живот", каза още доц. Михаил Груев. Кражбите и корупцията също са част от това сбъркано разбиране за демокрация според него. Но те не са изобретение на демокрацията и неин патент. Те са част от нашия начин на мислене - като почнете от османско време и стигнете до наши дни. Проблемът на съвременното общество е, че то продължава да не намира ефективни механизми за противодействие, смята историкът.
Що се отнася до любопитното съвпадение, че към 10 ноември 1989 г. Тодор Живков управлява еднолично 33 години, а днес се навършват 33 години от преврата срещу него, а за да бъде символиката още по-силна, 33 се приема за числото на Христовата възраст, което носи знак за зрялост и нов етап в развитието на човешкия живот, доц. Груев не вижда някакво знаменателно съвпадение, а по-скоро любопитна и забавна случайност.
"Не мисля, че поставяме ново начало. Българското общество е доста фрагментирано и разкъсано. Без съмнение едно болно общество, за съжаление, а лечение в близко време не се вижда", смята доц. Груев.
целия разговор на Станислава Георгиева с доц. Михаил Груев може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
д-р Димитър Димов

Педиатърът д-р Димов: Най-уязвими при коклюш са кърмачетата, ваксината е важна

Спад в заболеваемостта от остри респираторни заболявания наблюдава в последните дни педиатърът д-р Димитър Димов. Това не е изненадващо за края на зимния сезон и пролетта. Няма ръст и на заболеваемостта от коклюш, посочи още в ефира на Радио Кърджали специалистът с дългогодишна практика.  „ За съжаление в началния стадий коклюшът не се отличава..

публикувано на 13.05.24 в 23:40
Алириза Юсуф, кмет на с. Гургулица и с. Момина сълза

Алириза Юсуф - кмет на 50 души от две села

Гургулица е село в община Момчилград, разположено на западен склон на Източнородопския рид Стръмни рид. Къщите изградени от камък, каменни дувари ограждат дворовете. Еднолентов асфалтов път води до селската чешма, в центъра на селото. От там тесни пътечки водят до всяка къща. В селото някога е имало училище. Днес само сградата напомня за това. Къщите..

публикувано на 13.05.24 в 12:07

Възстановиха стар ритуал за гадаене около вековния дъб в Житница

Една вековна традиция се възроди по Гергьовден в Чернооченско.  Това се случва в Пряпорец, най-динамично развиващото се село в района, както и в Дядовско, Житница, Черноочене, Черна нива и много други населени места. Местните жените празнуват Хъдърлез като възстановяват обичая "мартъфал". Още предната вечер, на 5 май, млади момичета разнасят..

публикувано на 06.05.24 в 12:24

Габриела Руменова: Срокът за рекламация на туристическа услуга е 14 дни

Хората винаги да проверяват туроператора в регистъра на Министерството на туризма , преди да реализират почивката си и да четат внимателно договора. Те трябва да проверят и дали търговецът има застраховка професионална отговорност. При съмнение за повече права на оператора за сметка на техни, да преговарят и едва при отстраняване на..

публикувано на 06.05.24 в 11:58

Поставиха 10 контейнера за стари дрехи и обувки в Кърджали

Десет контейнера за разделно събиране на дрехи и обувки са поставени от няколко дни в централната част на Кърджали и в кв. "Възрожденци".  В тях ще могат да бъдат изхвърлени дрехи, обувки и  текстилни изделия. Препоръчително е старите текстилни отпадъци да са чисти. Те трябва да бъдат опаковани в торба, която да може да премине през плъзгащия се..

публикувано на 02.05.24 в 12:23
Маймунски салеп

Разцъфнаха първите диви орхидеи в Източните Родопи

Започнаха да цъфтят едни от най-красивите и изящни цветя в Източните Родопи - дивите орхидеи. Заради климатичните си особености този район е един от най-богатите на видово разнообразие в цяла България. Голяма част от орхидеите са включени в Червената книга на страната.  Сред първите разцъфтели видове по поляните на област Кърджали са пурпурният и..

публикувано на 28.04.24 в 18:19
отец Николай Величков

Отец Николай: Лазаровден и Цветница са дни на надежда и истина, но и на равносметка

В събота и неделя православната църква отбелязва два от големите християнски празници - Лазаровден (в събота, 27 април) и Цветница или Вход Господен в Ерусалим (в неделя, 28 април).  Това са едни от най-заредените с вяра и оптимизъм дни, изпълнени с много духовност.  "Лазаровден е възпоменанието на възкресението на Лазар, който четири дни..

публикувано на 26.04.24 в 18:40