В България хората не са достатъчно дисциплинирани в грижата за здравето си и превенцията на карциномните заболявания. Все повече се подмладява възрастта на жените, диагностицирани с рак на млечната жлеза, въпреки че не се забелязва сериозен ръст в заболеваемостта. Това сочат наблюденията на д-р Райчо Добриков, специалист по образна диагностика, който участваше в кампанията по превенция на заболяването, организирана от РЗИ-Смолян по повод 70-годишнината на институцията.
Д-р Райчо Добриков практикува от дълги години, като е минал по всички стъпала на професията. Роден е в Смолян. След годините в „Пирогов“, сега е в болница „Аджибадем“. Предпочита да се занимавам с интервенционални процедури.
Признава, че трудно се съобщава тежка диагноза на пациент. Наблюденията му сочат, че все по-млади жени чуват лошата вест, че са с рак на млечната жлеза. При тях болестта протича по-агресивно, отколкото при по-възрастните. Според д-р Добриков все повече жените се научават да следят здравния си статус и да правят профилактични прегледи. Това с особена сила се отнася за такива, които са се срещали с болестта чрез свои близки. Все пак обаче в западните страни хората са много по-дисциплинирани в тази посока, там „доста по-активно се правят тези мероприятия“, казва специалистът.
Сложността на организацията на здравеопазването у нас е сред причините за отдръпването на хората от медицината.
Трудно е да си лекар в България, на Запад нещата се случват по-лесно, коментира д-р Добриков. „Удовлетворението идва от това, когато някой пациент е благодарен. Един човешки живот да си спасил, се чувстваш удовлетворен“, категоричен е лекарят.
Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
Какви са разновидностите на агнешкото печено, с което можем да сме хем в крак с традицията, хем да я осъвременим? Т ри различни подхода в приготвянето на агнешка плешка ни поднася шеф Пеньо Иванов, готвил за известни личности като Миг Джагър, Кондолиза Райс, Георги Първанов и много холивудски знаменитости, както и на круизни кораби. Той..
Това си е моята молитва. Написах я по пътя между морето и Зографския манастир в Атон . Видях я там, чух я там. Може и да не е най-канонична, но е молитва. Това пише з а стихотворението „Молитва“ от стихосбирката си „Прелъст и светогорски стихотворения“ Николай Милчев. Писателят го публикува от няколко години по това време. Чуйте стихотворението...
От началото на месеца започнаха традиционните пролетни маета на алианската общност в Източните Родопи. Според Мустафа Ахмед, един от лидерите на алианите в България те привличат и християни. Това важи особено за туристите, които след като посетят Перперикон, се отбиват до село Горна Крепост , където се провежда съборът на Хазър Баба...
Във втората част на предаването разговарям с кулинарката Росица Генчева за това какво можем да приготвим от останалите яйца от празника, при това лесно, ефектно и вкусно. Родолюбецът Розалин Хаджиев от Златоград пък ще ни каже как се приготвя агнешко печено за Гергьовден. Три предложения за агнешко печено ни отправя готвача на много наши и..
Изключителен празник създадоха за поредна година в Кърджали областната структура на БСП и любители на българския фолклор по повод Международния ден на труда и на международната работническа солидарност - 1 май. В празничния ден в Градската градина се стече пъстро множество, стотици - малки и големи - танцьори, певци, хора, които обичат българската..
Икони, рисувани от деца, показва дни преди Възкресение Христово Регионална библиотека „Христо Смирненски”- Хасково. Изложбата под надслов „Имаш само това, което си дал” включва близо 40 рисунки на възпитаници на местната арт школа „Пастело” с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Сложната и необичайна за детско творчество тема..
Във втората част на предаването ще разкажем за пътя на една млада майка, Ирина Пеева към здравословните храни. Как се прави вкусна супичка, когато имаш болен син или с която Ежко Бежко лекувал животните с гората . Защо Великден е именно велик ден и защо променя коренно борбата срещу смъртта и срещу греха . Това ще ни каже художникът Хари..
Кърджали 6600
бул. България 74
036 122 478